Folytatódik a tavaszi tokaji hétvégéről szóló beszámoló, három borászat meglátogatásával. A szombati nap Bodrogkeresztúron és Bodrogkisfaludon telt a pincék közötti ingázással. Az időjárás nem volt túl kegyes, reggeltől késő délutánig kisebb-nagyobb intenzitással esett az eső, de a kóstolásban ez nem zavart, és igazából a sétában sem.
(Kilátás a Bodrog Borműhelytől)
A reggeli órákban még több gólyát láttam az utcákon, mint embert, de napközben már megélénkült a két falu. Ebédszünetben a teltházas Karámban a Carpinus Borászat boraival ismerkedtem (azokról a beszámoló első részében már írtam) és borkóstoló csoportokat is láttam, úgyhogy a rossz idő ellenére sem állt meg az élet.
Tokaj Nobilis
Délelőtt a Tokaj Nobilisnál kezdtem a kóstolók sorát, Bárdos Sarolta stílszerűen egy pezsgővel nyitotta meg a sort. A száraz borok esetében itt is több évjárat fut párhuzamosan, a belépő tételekből 2023, a Nobilis Sárgamuskotály esetében 2024, a dűlős boroknál a 2022-es tételek mostanában váltják majd le a 2021-eseket. Ami változást jelent a szortimentben a hosszú ideje Amicus néven futó késői szüretelésű bort a jövőben le fogja váltani az édes szamorodni.
Tokaj Nobilis Pezsgő Brut 2019
Mértéktartó, finoman élesztős, fehér húsú gyümölcsös illattal fogad. Feszes sav, tartós és picike buborékok jellemzik, hosszú és kiegyensúlyozott. Robbanó citrusok, lime, zöldalma, leheletnyi élesztősség alkotja az ízprofilt. 6p+
Tokaj Nobilis Furmint 2023
Nagyrészt a Csirke-mál terméséből készült. Az illat fehér húsú gyümölcsöket idéz, finom fűszerességgel. Feszes savak vezetik a jól kitöltött kortyot, az alkohol meglepően alacsony, a hordó visszafogott, pici fenolosság érezhető a korty második felében. Ízben a fehér húsú gyümölcsök - alma, körte, őszibarack - mellé nehye gyógynövényes, fűszeres jegyek társulnak. 6p
Tokaj Nobilis Rány Furmint 2021
Izgalmas, egyedi illat: zöld tea, fehér húsú gyümölcsök, pici édesfűszer (szegfűbors, fahéj). Szájban élénk savakat, a többi borhoz képest hűvösebb karakter és szikárabb struktúrát kapunk, miközben a bor még bőven fejlődő stádiumot mutat. Ízében citrusok, fehér és zöld őszibarack, zöldalma és kemény húsú körte. 7p-
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2022
Az évjárat melegsége átjön az illaton is, érett körte, sárga húsú barackfélék, pici birsalma és gyógynövény sorakozik fel. A sav széles és kellően dinamikus is, az alkohol picikét melegíti a korty végét. Érett sárga húsú gyümölcsök, pici birsalma, vonzó trópusi érintés, leheletnyi édes fűszeresség sorakozik fel ízben. 7p-
Tokaj Nobilis Barakonyi Hárslevelű 2021
Kellemes illat: barackos sütemény, sárga húsú gyümölcsök, finom édeskés fűszeresség. Csiszolt sav, szépen integrált hordó, remek egyensúly, elegancia jellemzi. Sárga húsú gyümölcsök, édes citrusok, barackfélék, diszkrét fűszeresség, cseppnyi méz és hűvös, mentás gyógynövényes motívumok díszítik. 7p
Tokaj Nobilis Karós Barakonyi Furmint 2019
Elképesztően izgalmas illata van, érett gyümölcsökkel és a használt francia hordó zseniális fűszerességével. Körte, barackfélék, vanília, szegfűbors, fahéj és narancshéj. Az illat után valamiért egy testes, vastag bort vártam, de a test közepes, remek arányokkal, csiszolt savval, tömör maggal. Érett citrusok, barackfélék, körte, narancs, az illatból ismert vonzó fűszeresség és sós aláfestés adják az aromákat. 7p+
Tokaj Nobilis Barakonyi Furmint 2023
Már palackban van, de még egy darabig még nem kerül forgalomba. Sokféle sárga húsú gyümölcs díszíti a bort, barackfélék dominálnak, némi trópusi érintéssel, finom fűszerességgel, ízben több citrussal. Dinamikus és kerek savak vezetik, kiegyensúlyozott és zamatos bor. Ízvilágában a 2022-eshez hasonlít, de annál egy fokkal lendületesebb. 7p
Tokaj Nobilis Amicus 2017
Késői szüretelésű furmint, nagyjából 100 g/l maradékcukorral, részben botrytises alapanyagból. Trópusi gyümölcsök és sárga húsú barackfélék egy kis gyógynövényes motívum is feltűnik illatában. Kóstolva közepesen koncentrált és nem túl édes, jó egyensúlya van. Sárga húsú barackfélék, trópusi gyümölcsök, mangó a fő dííszítőjegyek. 7p
Tokaj Nobilis 6 Puttonyos Aszú 2017
202 g/l maradékcukor, 7,9 g/l sav, 10% alkohol. Sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, kis aszalt gyümölcs és édesfűszer keveredik illatában. Koncentrált és sűrű, a 2017-es évjárat gazdagságával, magas cukortartalom mellett is szép savakkal. Sárgabaracklekvár, mangó, citrusok, narancs, vanília és édesfűszerek viszik a prímet ízében. 8p
Bodrog Borműhely
A Bodrog Borműhelynél Hajdú János éppen egy síelés közben elszenvedett térdsérülésből lábadozva fogadott, külön köszönet, hogy rám szánta az idejét. A Bodrog Borműhely a hagyományos borai mellett elkezdett natúrboros kísérleteket is végezni, ennek a korábbi években már volt előszele pét-nat formájában, de most száraz borokból is megjelenik egy új irányvonal. Sok bort kóstoltunk, belefért egy Lapis Furmint minivertikális, három aszú és néhány új kísérleti tétel is.
Bodrog Borműhely Pezsgő Brut 2022
70% furmint és 30% hárslevelű adja az alapbort. Az illatban friss fehér húsú gyümölcsök vezetnek, a háttérben finom autolízises jegyekkel. Kóstolva friss, lendületes pezsgő, élénk savakkal, intenzív gyöngyözéssel. Alma, körte, citrusok és kevés őszibarack fedezhető fel ízében, a korty vége kissé szárító érzéssel búcsúzik. 6p+
Bodrog Borműhely Tokaj Fresh 2023
Illatban és ízben hozza a tipikus muskotályos, szőlős jegyeket, anélkül hogy pacsuliba fordulna. Nagyon könnyű, kellően élénk savú és laza szövésű bor, muskotályos, szőlős, zöldalmás ízvilággal, minimális fenolos érzettel. 5p
Bodrog Borműhely Tokaj Dry 2023
70% furmint és 30% hárslevelű házasítása. Friss fehér húsú gyümölcsök - alma, körte, egy kevés őszibarack - uralják az aromatikát, szájban egy kis citrusossággal megtoldva. Kiegyensúlyozott, gyümölcsös, jól iható bor, kellemes gyümölcsös ízvilággal. 6p
Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2022
A fehér húsú gyümölcsök - főleg őszibarack - mellett illatban diszkréten megjelenik a hordó fűszeressége. A meleg évjárat ellenére kifejezetten jó savai vannak, még leheletnyi cseresség is érezhető a kortyban. Őszibarack, alma, körte, enyhe fűszeresség adják az aromákat. 6p+
Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2020
Ennek a bornak érezhetően fejlettebb már az illata, fehér húsú gyümölcsök, fűszerek és egy kis kávé elegyedik benne. Az éppen közepes testet jó sav és - az előző bor után - határozottabb hordó övezi. Ízben itt is fehér húsú gyümölcsöket kapunk, élénkebb fűszeres kísérettel. 6p
Bodrog Borműhely Lapis Furmint 2018
Ez a bor még 100%-ban újhordót kapott. Az illat édesfűszeres, érett gyümölcsös, füstös jegyek elegye. Kezdetben egy kis égett gumi is érezhető, majd helyét gyógynövényes villanások veszik át. Ez egy teltebb, vastagabb bor, széles sav és határozott hordó felel a szerkezetért. A tartalmas kortyban érett fehér húsú gyümölcsök, édes fűszeresség, enyhe füstös aláfestés. 7p-
Bodrog Borműhely Savage Project Báthory 2023
Wojciech Bońkowski MW közreműködésével együtt egy olyan bor megalkotása volt a cél, amihez hasonlókat anno Tokaj Lengyelországba exportált évszázadokkal ezelőtt. Lényegében egy Lapis Furmint és egy fordítás "házasítása", csak palackozáskor kapott 5 mg ként, derítés nélkül lett letöltve.
Oxidatív karakterű (de nem oxidált) az illat: dió, aszalt sárgabarack, leheletnyi aldehides villanás érezhető benne. Szájban egy karakteres és rusztikus bort kapunk, a savak mellett a cseresség is végig vonul a kortyon. Ízében sárgabarack, narancs, narancsolaj, pici dió, némi kesernye és törkölyös lecsengés. 6p
Bodrog Borműhely Savage Project Sárgamuskotály 2023
A kezdetben visszafogott illat szépen nyílik és csak nagyon diszkréten hozza a muskotályos karaktert, inkább alma és körte vezeti, a háttérben szőlővel és minimális szappanossággal. Feszes, csiszolt savakat kapunk szájban, leheletnyi fenolossággal, ahogy illatban, a muskotályos jelleg itt sem túl erőteljes, inkább fehér húsú gyümölcsök és citrusok viszik a prímet ízben. 6p
Bodrog Borműhely Szamorodni 2020
121 g/l maradékcukor, 11% alkohol. Édes körte, őszibarack, trópusi gyümölcsök, ananász, pici virágos-gyógynövényes aláfestés jellemzi az illatot. A nagyjából közepes test és koncentráció mellé remek sav és jó egyensúly társul, fiatalos ízvilággal. Őszibarackbefőtt, körte, ananász, citrusok, pici édesfűszer. 7p
Bodrog Borműhely 6 Puttonyos Aszú 2019
180 g/l maradékcukor. Sok-sok trópusi gyümölcs, őszibarackbefőtt, méz, édesfűszerek színezik a még bőven fejlődő illatot. Krémes, sűrű korty, kellően élénk sav fogad szájban, sok sárga húsú gyümölccsel, trópusi villanásokkal, vaníliával. 8p-
Bodrog Borműhely 6 Puttonyos Aszú 2016
179 g/l maradékcukor, 11 g/l sav, 9,5% alkohol. Az évjáratnak megfelelően ez egy hűvösebb karakterű aszú, illatában citrusok, trópusi gyümölcsök, zöldfűszeres jegyek, leheletnyi kapor. A maradékcukortartalomnak nagyon feszes, vibráló savak tartanak ellen, hosszúra húzva a kortyot. Rengeteg citrus, citromtorta, mangó, trópusi gyümölcsök, sárgabarack és édesfűszerek elegyednek a komplex ízképben. 8p
Bodrog Borműhely 6 Puttonyos Aszú 2013
Szépen kialakult aszús illat: aszalt sárgabarack és más gyümölcsök, gomba, karamell, kávé,. Sűrű, tartalmas, koncentrált anyag, sárgabarack- és narancslekvár, kandírozott citrusok, aszalt gyümölcsök, vanília és méz a fő díszítő elemek. 8p-
Bott Pince
Az idén 20 éves Bott Pince boraival, Bodó Judittal és Bodó Józseffel a kerek évfordulónak köszönhetően idén már több alkalommal is találkoztam Budapesten, bár ezek az alkalmak többnyire a korábbi évjáratokra visszatekintő események voltak. Szombat délután egy nagyobb csoporthoz becsatlakozva az aktuális szortiment hét borát kóstoltam meg Judit vezetésével, bónusz tételként a pince eddigi első és egyetlen pezsgőjével.
Bott Pince Pezsgő Brut Nature 2021
A Bott Pince első pezsgője Mádon, a Pelle Pince pezsgőműhelyében készült el. A hárslevelűre jellemző édes barackos, sárga húsú gyümölcsös jegyek jönnek illatában, körtével megtoldva. Érzetre csontszáraz, de az érett gyümölcsök édessége mégis nagyon behízelgővé teszi, szinte trópusias villanásokat is mutat. Friss, lendületes, jó inni. 6p+
3 Grácia Száraz 2023
Bárdos Sarolta, Berecz Stéphanie és Bodó Judit közös borának száraz kiadása, furmint és hárslevelű. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, némi déligyümölcs elegyedik illatában. Kóstolva könnyed, kifejezetten kedves, gömbölyű bor, a maradékcukornak köszönhetően off-dry ézetű. Ízében is sok gyümölcsöt kapunk, alma, körte, őszibarack, ldes citrusok, banán. 6p
Bott Pince Teleki Furmint-Hárslevelű 2023
Friss, fehér húsú gyümölcsös, almás, körtés, barackos illat, egy kevés fehér virággal és zöldfűszerrel. Kóstolva lendületes savakkal operál, zamatos és kiegyensúlyozott bor. Ízében körte, alma édes citrusok, mandarin, őszibarack, enyhe fűszeresség. 7p-
Bott Pince Csontos Furmint 2022
Érett fehér húsú gyümölcsök, leginkább körte és alma viszik a prímet illatban, diszkrét fűszerességgel. A Teleki után teltebb, szélesebb bor, pici cserességet is lehet érezni a kortyban. Ízében is fehér húsú gyümölcsök - körte, őszibarack, alma - dominálnak, finom fűszerességgel a háttérben. 7p-
Bott Pince Kulcsár Hárslevelű 2023
Édes trópusi gyümölcsökkel nyit az illat, majd az édes fehér húsú gyümölcsök felé tolódik a spektrum. Kóstolva szép kerek, a 8 g/l maradékcukor tovább gömbölyíti, de szépen dolgoznak alá a savak is. Nagyon zamatos, ízgazdag bor, sok trópusi gyümölccsel, őszibarackkal, körtével. 7p
Bott Pince Exczellencziás 2021
Az előző borok után egy fokkal fejlettebb és mélyebb az illat, több fűszert érezni a gyümölcsök mellett. Koncentrált, tartalmas bor, jó sav és pici cseresség keretezi az izmos testet. Ízében barackos süteményt idéz, sárgabarack, édesfűszerek, egy kis narancs és birsalma tűnik fel benne. 7p
Bott Pince Száraz Szamorodni 2020
Egyedi illatában van egy kis aldehides-sherry-s karakter, de aszalt alma, frissebb almás jegyek és diós aromák is. Szájban kellő élénkséget adó savakat kapunk, pici maradékcukor kerekíti a kortyot, az emelkedett alkohol (14,5%) csak picikét melegít. Aszalt alma, zöld dió, sós aláfestés, sherry-s, kenyérhéjas díszítések jellemzik az ízképet is. 6p
Bott Pince Édes Szamorodni 2022
154 g/l maradékcukor, 12% alkohol. Élénk és vonzó illat: édesfűszerek, vanília, szegfűszeges körtekompót, sárga húsú gyümölcsök. A korty dús és gömbölyű, jó sav-cukor egyensúllyal és beltartalommal, finom krémességgel. Mangó, sárga húsú őszibarack, sárgabarack, trópusi gyümölcsök, őszibarackbefőtt és vanília. 7p+
Bott Pince 6 Puttonyos Aszú 2019
Gazdag, sárgabarackos, trópusi gyümölcsös, mangós illat után ízben is hasonló aromákat hoz, narancshéjjal, vaníliával, egy kis aszalt gyümölccsel kiegészülve. Gazdag, sűrű korty, magas cukortartalom, aránylag enyhébb savak és remek intenzitás jellemzi. Hömpölygős, krémes aszú, az egyensúlya picikét a z édesség felé billen, de a gazdagság kárpótol érte. 8p
(Bodrog-part gólyával)
Bárdos Saroltának, Hajdú Jánosnak, Bodó Juditnak és Bodó Józsefnek köszönet a kóstolóért!