A Borrajongó

Kacsamesék - Balassa Furmint vertikális 2018-2022

2023. július 10. 06:00 - furmintfan

Aki követi Balassa Istvánt valamelyik közösségi média platformon, biztosan tudja, hogy a tokaji dűlők megszállottja egyben tehetséges fotós is, a természet és így az élővilág is rendszeresen megjelenik fényképein. Az egyik, a Balaton partján megörökített jelenet főhőse egy tőkés réce volt, akit a "Vissza a jövőbe" főszereplője után Marty McFly-nek nevezett el a borász, és a kacsa sziluettje került később a 2019-ben újrahangolt Balassa Furmint címkéjére is.
A Balassa István által már hagyománynak mondható nyereményjátékok egyikének köszönhetően nálam landolt egy 4 palackos (2018-2021) vertikális sor a borászat birtokfurmintjaiból, amit kiegészítettem a 2022-es, aktuális évjárattal, és a múlt héten végére is jártunk a palackoknak. Persze "Marty" nem hosszú érlelésre készült, mégis érdekes volt követni, hogy fejlődnek, érnek a borok. A végső konkluzió, hogy ha biztosra akarunk menni, akkor valóban érdemes 2-3 éven belül kiüríteni a palackot

balassafurmint2018-2022.jpg

Balassa Furmint 2022
Jól definiált, bár nem túl komplex az illat, érettebb gyümölcs-karaktert mutat, mint a korábbi évjáratok. Leginkább lédús körtét idéz, almával, némi fehér virággal, a csavart egy enyhe levendulára emlékeztető aroma hozza. Zamatos, kerek és aránylag laza szövésű bor, a savak élénkebben kezdenek, de középtájtól kicsit leülnek, miközben némi cseresség is támogatja a kortyot. A szerkezet tükrözi, hogy meleg évjárat borával van dolgunk. Körte, alma, fehér húsú gyümölcsök jellemzik az ízképet, a végén minimális kesernye, közepes lecsengéssel búcsúzik a bor. A 2021-es mostani formája alapján el tudom képzelni, hogy még fejlődhet, bár szerintem 2021 úgy általában jobb évjárat is volt. 6p-

Balassa Furmint 2021
Szép, vonzó illatában érett citrusok és fehér húsú gyümölcsök dominálnak, némi trópusi gyümölcs is be-bevillan. Hűvösebb karakterű és izmosabb, fókuszáltabb, mint az újabb kiadás. Feszes savak vezetik, minimális cseresség itt is érezhető, a 13,5% alkohol gond nélkül elveszik a borban. Édes citrusok, körte, őszibarack, citromhéj, kevéske trópusi gyümölcs alkotja az ízprofilt, zamatos, lédús a korty, közepesnél hosszabb a lecsengés.  A stílusazonosság mellett lendületesebb, gazdagabb, hosszabb, mint a 2022-es. Szerintem ez az eddigi legjobb "kacsás" bor. 6p+

Balassa Furmint 2020
Az első két bor után ez sokkal halkabb, visszafogottabb, az érettség éppen csak kezdeni megérinteni. Körte, alma, pici narancshéj és édesfűszer, halvány gyufafüstös redukció, kezdődő palackbuké. Közepesnél könnyedebb, arányos felépítésű bor, összességében véve jól is tartja magát, a korty vége kezd el picikét fellazulni. Alma és körte a vezető ízjegyek, némi érett citrusosság is felbukkan, míg háttérben kezdenek kibontakozni az érési aromák, méz és grillázs is érezhető a finisben. 5p+

Balassa Furmint 2019
Bontáskor pici fülledtség érezhető benne, majd gyümölcsöket érezni, de levegővel hosszabban érintkezve már meglegyinti az oxidáció. Az érett, édes citrusos, trópusi gyümölcsös , enyhén édesfűszeres jegyek fokozatosan átadják a helyüket a tercier aromáknak. A szerkezet is kezd már fellazulni, lekerekedett idomai mellett kicsit már bágyadt benyomást kelt. Ízben is követi az illat változásait, az érett almás, citrusos jegyeket lassan gomba, máz és grillázs váltja. Ez a palack már a hanyatlás jeleit mutatja, egyértelműen túl van a csúcsán a bor. 5p

Balassa Furmint 2018
Érezhetően egészen más koncepció mentén készült, mint a "kacsás" bor: testesebb, koncentráltabb, határozottabb a hordóhatás is. Az illatról új-zélandi chardonnay-k is beugrottak: gyufás redukció, finom hordófűszerek, érett citrusok és sárga húsú gyümölcsök keverednek benne. Szájban széles savak és jól adagolt hordó fogják közre az erős közepes testet, leheletnyi cseresség is érezhető, míg a korty finoman krémes, telt. Vilmoskörte, érett citrusok, sárga húsú őszibarack, narancs, pici édesfűszer, vanília és mogyoró adják az aromákat. 7p-

balassakacsa.jpg
Összegyűjtöttem a korábbi jegyzeteket is a sorban szereplő borokról, akit érdekel, most ezeket is újra elolvashatja.

2022. nyár
Balassa Furmint 2021
Az illat rögtön adja magát, kristálytiszta és kifejező: édes citrusok tűnnek fel először, majd rögtön jön a vilmoskörte, a fehér húsú őszibarack és a citromhéj. A közepesnél picivel karcsúbb testhez mérten kellően tartalmas és arányos, az élénk savak mellett a mérleg másik serpenyőjében egy kevés maradékcukor. A 13,5% alkohol fel sem tűnik a viszonylagos könnyedség ellenére, ahogy a hordót sem igazán érezni. A lédús, zamatos korty is a gyümölcsökről szól, visszaidézve az illat édes citrusos, körtés, őszibarackos díszítőjegyeit, egy kevés zöldalmával. Másnap-harmadnap valamivel csökken az intenzitás, a barackos-körtés aromák kicsit a háttérbe szorulnak, a citrusos, zöldalmás jegyek válnak uralkodóvá, kicsit hangsúlyosabbnak tűnnek a savak. Szerintem ez az eddigi legjobban eltalált "kacsás" Balassa Furmint. 6p

Balassa Furmint 2018
Bontáskor picikét fülledt, és egy tűzköves, gyufafüstös vonal finoman meg is marad benne, de ez inkább egy kis burgundi hangulatot kölcsönöz a bornak. Eleinte fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, őszibarack, mogyoró, szerecsendiós fűszeresség dominál, másnap egyre nagyobb teret kapnak az érettebb, sárga húsú és trópusi gyümölcsök, egy cseppnyi mézzel. Ízben hűen követi az illatot, az erős közepes testet - a meleg év ellenére is - lendületes sav, jól adagolt hordó, kevéske maradékcukor határolja. Az alkohol nem tűnik fel, a korty tartalmas, finoman krémes, ezt finoman kiegyensúlyozza a hordó nagyon enyhe cseressége. A lecsengésben az édesre érett gyümölcsöké a főszerep, egy kevés vaníliával, mézzel kísérve. Első nap amolyan "Tokaj találkozik Burgundiával" érzésem volt, második naptól határozottabban érvényesülnek a Balassa borokkal gyakran azonosított buja, érett sárga húsú és trópusi gyümölcsök jegyek. Szép bor, valószínűleg csúcsformája környékén, még évekre elegendő tartalékkal. 7p

2021. ősz
Balassa Furmint 2020
Körte, őszibarack, édes citrusok mellett első nap kicsit még érezni a hordót, másnap nyíltabb, gyümölcsösebb az illat, némi fehér virággal. Könnyed, filigrán, jól iható bor, üde savakkal, a hordót inkább csak a végén érezni. Ízben az illat friss gyümölcseit idézni, frissítő fanyarsággal, közepes lecsengéssel. 6p-

2021. ősz
Balassa Furmint 2019
Eleinte fülledt, marad is az illatában egy kis tűzkő és gyufafüst, mellette fehér húsú gyümölcsök, citrusok, idővel virágok bukkannak fel. A közepesnél könnyedebb test lendületes savakra és visszafogott hordójelenlétre támaszkodik, a stabil gerincet enyhe krémesség kerekíti. Körte, őszibarack, citrusok, enyhe sós aláfestés, a korty végén fűszerek adják a díszítést. 6p-

2020. karácsony
Balassa Furmint 2019
Tiszta, jól definiált illat és ízvilág: körte, őszibarack, egy kis édes citrus, visszafogott fűszeresség. A lendületes savak mellett egy kis maradékcukor kerekíti a finom szövésű, zamatos, édesre érett gyümölcsökkel felöltöztetett kortyot. A furmint barátságos, könnyen szerethető arca. 6p-

2020. ősz
Balassa Furmint 2019
Az illat krisztálytiszta, fajtajelleges, torzítások nélkül, a vezérszólam tökéletesen idézi a lédús vilmoskörtét, a háttérben fehér virágokkal, citrusokkal, zöldalmával, citromhéjjal. Kóstolva közepesnél karcsúbb test, könnyed, eleven, egyúttal a kereteit szépen kitöltő korty fogad, lendületes savakkal. A szikár, de nem kemény savakat elsősorban ismét a furmint körtés jegyei öltöztetik, emellett visszaköszönnek a citrusok, a zöldalma, egy kevés őszibarack és birsalma, moderált fűszeresség, a korty végén finom melegség és egy kevés méz, leheletnyi vanília. A bor könnyen csúszik, szépen hozza a furmint gyümölcsösebb, barátságosabb arcát, enyhe sósság felel a termőhelyi karakterért. A 2018-as Balassa Furminthoz hasonlítva könnyedebb a "Marty", kevesebb hordóval és maradékcukorral, gyümölcs-központúra hangolva, így mondhatjuk, hogy valóban sikerült furmint és a borvidék közérthető módon történő bemutatása. Értelemszerűen ez a bor nem is célozza meg és nem éri el a dűlős borok koncentrációját, mélységét, komplexitását, és így persze az árát sem. Tokaji furmint kapudrognak viszont tökéletes, azután aki akar, még bőven lépkedhet feljebb, minden szempontból. Az öt pontot a magam részéről kevésnek éreztem, a haton gondolkoztam-> 6p-.

2019. ősz
Balassa Birtok Furmint 2018
Hangács, Dorgó, egy kevés Betsek és Szent Tamás. Virágok, fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet az illatban: vilmoskörte, sárga húsú őszibarack, citrusok virágai, fűszerek a háttérben. Savérzet egyszerre lendületes és kerek, a korty elején inkább a lendületet, utána inkább a kerekséget érezni. A test a sor többi borához képest - és általában a Balassa borokhoz képest - karcsúbb. Fehér húsú gyümölcsök, citrusok, citrushéjas frissesség. Kicsit elüt a pince dűlős borainak stílusától, de ettől még remek. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4818161596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása