A Borrajongó

Somlói különlegesség - Györgykovács Sárgamuskotály 2019

2022. január 17. 06:00 - furmintfan

Igazi kuriózum lesz a mai főszereplő, egy somlói sárgamuskotály, a hegy egyik régi nagy hősétől. A Somlón a sárgamuskotály és úgy általában az illatos fajták - a traminit kivéve - csak epizódszerephez jutnak, sárgamuskotályból papíron alig van egy hektár. Györgykovács Imrétől már kóstoltam bort olyan házasítást, amelyben szerepelt sárgamuskotály, de önálló fajtaborként soha. Sőt, az említett házasítás előtt azt sem tudtam, hogy egyáltalán foglalkozik sárgamuskotállyal, de lehet, hogy csak engem kerültek el ezek a tételek (de ha nem akkor, a többi évjáratban vajon elfogyott a háznál vagy ment a traminibe?).
Ahogy rszabi is írta a 2015-ös évjárat kapcsán, a Györgykovács borokban a fajtajelleg és a termőhely karaktere együtt érvényesül, a borász konzisztens, letisztult stílusával karöltve ez mindig kifinomult, sallangmentes borokat eredményezett. Egy somlói sárgamuskotály mindenképpen érdekes élménynek ígérkezett, arra pedig különösen kíváncsi voltam, hogy mire képes a fajta Györgykovács Imre kezeiben.

gyorgykovacssargamuskotaly2019.jpg

Györgykovács Imre Sárgamuskotály 2019
A Györgykovács borok esetében megszokhattuk, hogy a fajtajelleg mindig tisztán, mégis csak nagyon mértéktartó módon jelenik meg. Itt is ez a helyzet, a sárgamuskotály szólamai tisztán kivehetőek, csak épp nincs feltekerve a hangerő, nincs bedugva az erősítő. Bontás után annyira zárkózott volt, hogy már majdnem azt hittem, hogy a palackkal van a baj, aztán szépen lassan nyílt az illat. A szőlős, virágos, egzotikus jegyek visszafogottan, enyhe sós fuvallattal és diszkrét hordóval keveredve jelennek meg. A bor elegáns, szinte lebeg a szájban, mégis megvan a kellő beltartalom, közben szép egyensúlyt, egységes szerkezetet villant. Moderált az intenzitás, de megtaláljuk a fajtajegyeket, szőlő, citrusok, keleti fűszerek, licsi, és némi méz formájában, finom sós aláfestés és némi mandula mellett. Halkan, akusztikusan szóló bor ez, monumentális szólók helyett apró részletekkel, futamokkal. A 2019-es évjáratból a tramini kicsivel jobban tetszett - szerintem élénkebb és intenzívebb -, de ez a bor is nagyon szép. 7p- (6250 Ft - Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6916812114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása