A Borrajongó

Somlói legenda - Györgykovács Imre a házban

2024. február 21. 06:00 - furmintfan

Régen és ritkán látott vendég látogatott el február elején a Bortársaság Borsuli "Borász a házban" kóstolóestjére. Györgykovács Imre Somló élő legendája, a Hegy neves családi birtokot alapító nagy öregjei közül az utolsó mohikán, mindez talán elcsépelt, de ettől nem kevésbé igaz. Sok hazai borásszal ellentétben Györgykovács Imrével alig-alig lehet összefutni kóstolókon, alig-alig tűnik fel boros eseményeken, és ahogy ő mondja a Somlón sincs kitáblázva a pince, de a jó emberek azért megtalálják. A Bortársaság Borsuli még egyik első eseményén látta vendégül Györgykovács Imre, most - mintegy 10 év elteltével - ismét eljött Budapestre és hozott magával sok-sok történetet és bort is.

gyorgykovacs1.jpg

Az ilyen jellegű kóstolóknak általában van egy megszokott forgatókönyve, megismerjük a borász vagy borászat történetét, a területeket, a fő szőlőfajtákat, szőlészeti és borászati filozófiát, a kóstolt borok kapcsán szóba kerülnek az évjáratok, a technológia, a borstílusok, és általában 1-2 sztori is belefér. Györgykovács Imre esélyt sem adott rá, hogy ilyen mederben csordogáljon az este.
Történetek, anekdoták, visszaemlékezések követték egymást, évek, évtizedek óta őrizgetett régi újságcikkek és levelek kerültek elő (a 30 éves levelek és 10-15 éves magazinok is makulátlan állapotban megőrizve). Összefüggő történetfolyam helyett egy kaleidoszkópszerű élményben volt részünk: oda-vissza csapongtunk az évek, sőt évtizedek között, a történetek szereplői között feltűntek ismert borászok, közéleti szereplők is. Néha alig lehetett követni, hogy éppen hol is tartunk, hogyan kapcsolódik az egyik történetszál a másikhoz, de úgy láttam, ezt senki se bánta, a teljes közönség itta a borász szavait - és borait -, széles mosolyokkal kísérve a finom humorral átszőtt történetfoszlányokat. Györgykovács Imre rengeteg fotóval, dokumentummal készült, és ahogy a kóstoló végén, ezek nagyobb része még csak elő sem került az este során.
Felmenői között többen is foglalkoztak szőlővel, maga Györgykovács Imre pedig 1992 óta készít bort a Somlón. 1993-ban egy budapesti ügyvéd kereste meg a borászt, azzal a szándékkal, hogy támogatja munkásságát, ennek köszönhetően ismerhette meg szélesebb közösség is a borokat. A kezdeti 0,2 hektárról egészen 1 hektárra nőtt az évek során a pici birtok, a borok pedig egy 1828-ban épült pincében készülnek, amely azóta többször is gazdát cserélt, de Imréék maradtak. A furmint és hárslevelű ültetvényeket néhány éve átadták a Kreinbacher birtoknak - megmaradt a tramini és az olaszrizling -, cserébe 2016-tól egy kicsiny, 200 tőkés sárgamuskotály parcellával is elkezdtek dolgozni. Érdekes, hogy saját juhfark ültetvényük soha nem volt, nem bíztak eléggé a szőlőfajtában. A szőlőben és a pincében lényegében minden mozzanatot, munkát Imre, és felesége, Gyöngyi végez, csak egészségügyi vészhelyzetek miatt jöhetett szóba elvétve külső segítség. Cél az optimális tőketerhelés mellett a teljes érettség állapotában, botritisz-mentesen szüretelt szőlőből a lehető legjobb bor elkészítése a makulátlanul tiszta pincében. A szőlőt kosaras préssel préselik, az ülepített must hordóban, spontán erjed, palackozás előtt csak két fejtésen megy át, végül szűrés nélkül, derítve kerülnek palackba a borok a következő szüret előtt.
Györgykovács Imre tapasztalatai szerint a páratlan évjáratok jobban muzsikáltak, valahogy a páros években volt inkább jellemző valamilyen extrém időjárási kilengés, nagy hőség, vagy éppen sok csapadék. Így a sor nagyobb részét is a páratlan évek borai tették ki, az aktuális 2021-es évjárat két bora mellett megkóstoltunk egy premier előtti 2022-es tételt, a sor több mint felét pedig korábbi évjáratok borai alkották.
A kóstolt borok mindegyikére jellemző volt a Györgykovács-védjegyként ismert tisztaság, a jó arányok, az elegancia, letisztultság. Nem erőből támadnak ezek a borok, inkább a finom részletek és a csiszolt szerkezet keríti hatalmába a fogyasztót. A Somló sós, minerális karaktere persze minden tételen nyomot hagy, a fajtajelleg inkább csak másodhegedűs szerepet játszik. Ahogy általában a somlói és a Györgykovács borok kapcsán is gyakran elhangzik, a borok szépen érnek a palackban.

Györgykovács Olaszrizling 2020
A borász jellemzése szerint ez a bor egy "kedves hölgy". Az illat aránylag neutrális, sós, idővel halványan egy kevés virág és déligyümölcs óvakodik elő. A test közepesnél éppen keskenyebb, ehhez gömbölyű, puha tapintású sav társul. Kóstolva sem egy ízbomba, inkább finom sós jegyek vezetik, a háttérben némi hordófűszer, mandula. Egyenes, arányos, finom szerkezetű bor, de lehetne kicsit lendületesebb, élénkebb. 6p-

Györgykovács Olaszrizling 2021
Ennek a bornak nyíltabb és rétegzettebb az illata, az obligát sósság mellett virágos-mézes fuvallatos, némi fehér húsú gyümölcs, őszibarack is megjelenik. A 2020-as után feszesebb, tömörebb, dinamikus savak vezetik. A sós terroir-jegyek mellett némi citrus, egy kevés őszibarack és zöldfűszer is érezhető ízben, a háttérben némi mandula és vanília. 6p+

Györgykovács Olaszrizling 2019
Nagyon hasonló a 2021-eshez, de érettebb, visszafogottabb kiadásban. Illatában éppen kezdődő palackbuké, egy kevés zöldfűszer, sós, vasas, jódos fuvallatok. A 2021-es után kicsit karcsúbb testű, jó savak vezetik, ízében sós jegyek, rebarbara, egy kis zöldfűszer, minimális gyümölcs. 6p

Györgykovács Tramini 2022
Ősszel jelenik majd meg kereskedelmi forgalomban. Fiatalos illat, tisztán, de mértéktartóan jönnek a fajtára jellemző rózsavizes, virágos, keleti fűszeres, szőlős aromák. Finom szövésű, puha tapintású a korty, savai gömbölydedek, inkább széles, mint magas szerkezetű. Zamatosabb, intenzívebb, mint az olaszrizlingek, a keleti fűszeres, szőlős, finoman egzotikus díszítések mellett a sós, mandulás aromák is megvannak. 6p+

Györgykovács Tramini 2015
Finom érés, kezdődő palackbuké, enyhe gombás jegyek, nugát, finom fűszeresség szövi át az illatot. Szájban szinte kortalannak tűnik, nincs benne fiatalos hév, de az érés is inkább csak finoman lekerekítette. A korty elég telt, öblös, a tramini fajtajegyei itt már szinte észrevétlenül feloldódtak, sóban eltett citrom, diszkrét keleti fűszeres, érett gyümölcsös jegyek, majd hosszú sós-fűszeres lecsengés jellemzi az ízprofilt. 7p-

Györgykovács Hárslevelű 2010
Sós, mézes, propoliszos, szárított virágos jegyek színezik eleinte az illatot, idővel azonban neutrálisabb, tompább lesz. A korty eleje tömörebb, masszívabb, a közepétől lágyabb, lazább érzetű, savai máig szépen tartanak, és hosszúra nyújtják a bor lecsengését, Ez is kortalan jelenség, a határozott sósság, a kezdődő érési aromák, a finom mézes jegyek szétszálazhatatlanul egybeolvadnak. 7p

Györgykovács Furmint 2014
Nagyon érdekes, egyedi illattal fogad a bor: kamillatea, zöldfűszerek, tv paprika, méz, halványan némi sárgabarack. Karcsú, ruganyos testet nagyon feszesre húzzák a penge savak, eleven, vitális a bor, hosszan vibrál a szájban. Ízvilágában a finom érési aromák, a zöldfűszeres, tv paprikás, sós citromos jegyek alkotnak egyedi keveréket. Sokan rajongtak érte, nekem kicsit kilógott az egyébként hosszú életet biztosító sav. 6p+

Györgykovács Sárgamuskotály 2021
A muskotály parfümös karaktere csak nagyon diszkréten jelenik meg, halvány bodzás, egzotikus, trópusi fuvallatok keverednek a sós jegyekkel. A korty elég tömör és fókuszált, kellően dinamikus savakra támaszkodik. Finom sósság, egy kevés trópusi gyümölcs, egzotikus fűszer, szőlő, licsi és citrusok alkotják az ízképet. 7p-

A borsor után meglepetésként egy tramini és hárslevelű szőlőből készült törkölypálinkával zártuk a sort, diszkrét szőlős, virágos, mézes jegyek édessége forrt össze enyhe sós háttérrel és az alkohol melegségével.

gyorgykovacs2.jpg

Györgykovács Imre (fotó: Bortársaság Borsuli)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9918323737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása