A Borrajongó

Ünnepi egyveleg 2021

2021. december 31. 06:00 - furmintfan

A szokásos év végi megamix ezúttal két részből áll (talán volt már ilyen). Az első etap egy "mindenki hozzon egy palack bort" felállású elő-karácsonyi kóstoló borait örökíti meg, a poszt második fele meg amolyan késő decemberi-ünnepi egyveleg, többnyire saját palackokból.

2021december.jpg
Ezzel a "kis" válogatással búcsúzik a Borrajongó a 2021-es évtől. Kívánunk minden kedves olvasónak jó borokban és egészségben gazdag boldog új évet!

I.
Első körben tehát a már hagyományosnak mondható előkarácsonyi kóstoló borai következnek. A társaság nagy része az átlagos fogyasztói szintnél komolyabban kötődik a borhoz, akár munka, akár hobbi szinten. Ízlés, érdeklődési kedv, illetve a sorban éppen utolsó meghatározói borélmények, utazások alapján különféle palackokat hoznak a résztvevők, így mindig nagyon színes mezőny jön össze, most sem volt ez másképp. Viszonylag rövid idő alatt sok bor előkerült, itt kevesebb idő volt az elmélyülésre, de azért jegyzetelgettem. (Megkóstoltuk még ugyanezen a kóstolón a dán Aeblerov cider-jét, amelyhez a dán almán kívül Homoky Dorka tállyai szőlőjét és egy kis portugál birset is felhasználtak, valamint hordós érlelést is bevetettek, így egy egészen érdekes és egyedi ital lett az eredmény.)

domainelatailleauxloupstriplezerobrutnature.jpgDomaine de la Taille aux Loups Triple Zero Brut Nature Loire
Chenin blanc pezsgő a Loire-völgyből. A szőlő kíméletes préselés után alacsony hőmérsékleten lassan erjedt, majd 2 évig 5-10 éves hordókban, finomseprőn érlelődött, 10-12 g/l cukortartalommal palackozták, majd degorzsálás után önmagával töltötték fel a palackokat. Oxidatív stílus, érett almás, almahéjas jegyek, háttérben a hordó fűszereivel. Kifejezetten élénken lépnek be a savak, a buborék nem túl sok, kicsit száraz boros jellegű ital. 5p+

etyekikuria25methodetraditionnellebrut.jpgEtyeki Kúria "25" Méthode Traditionnelle Brut
Az Etyeki Kúria első palackos erjesztésű pezsgője chardonnay és pinot noir szőlőkből készült, 25 hónap palackos érleléssel. Friss, fehér húsú gyümölcsös, citrusos, almás ízek jellemzik, érlelési aromákat nem nagyon érezni. Intenzív a gyöngyözés, feszesek a savak, a textúra selymes, a test karcsú, a lecsengés maximum közepes. Nem hagy mély nyomot, de kellemes. 6p-

zsiraitokajdry2019.jpgZsirai Pincészet Tokaj Dry 2019
Jól definiált, tiszta illatában alma, körte, kevés fűszer. Karcsú testű, arányos szerkezetű bor, lendületes savakkal, finoman adagolt hordóval. Ízében intenzívebb a gyümölcsösség, mint illatban, visszatérnek a körtés, almás jegyek, citrusok és egy kevés édesfűszer társaságában. 6p

zsiraibetsekfurmint2019.jpgZsirai Pincészet Betsek Furmint 2019
Egy fokkal mélyebb az illata, virágok, fehér húsú gyümölcsök, fűszerek elegyednek benne. Kóstolva kerek, szép egyensúlyt mutat, az előző bornál teltebb, szélesebb, kicsit határozottabb, de jól eltalált a hordó. A korty jól kitöltött, tartalmas, őszibarack, körte, alma, finom édesfűszer, vanília színezi, pici maradékcukor domborítja ki az ízeket. 7p-

wieningerriesulmnussbergwienergemischtersatz2018.jpgWeingut Wieninger Ried Ulm Nussberg Wiener Gemischter Satz 2018 Wien
Füstös jegyek, pörkölési aromák uralják az illatot, a fehér húsú gyümölcsök csak másodhegedűs szerephez jutnak. Széles, telt bor, savai elég lágyak, enyhén édeskés (1 g/l a cukor), az alkohol pedig fűt. Az érett fehér húsú gyümölcsök és édesfűszerek szájban is sok pörkölési aroma tűnik fel, egy kis grillázzsal. A korábbi évjáratokat szerettem, talán csak a palack volt hibás. 5p+

degrassibormarchesemalvasijaistarskaselekcija2016.jpgDegrassi Demarchese Malvazija Istarska Selekcija 2016 Istria
Egy malvasia válogatás az Isztriáról. Érett fehér húsú gyümölcsök - főleg alma - mellett némi virág és méz jelentkezik illatában. Jó felépítésű, tartalmas bor, a korty finoman krémes, jól megtartják a savak, az alkohol enyhén emelkedett érzetű. Édesre érett fehér húsú gyümölcsök, egy pici édesfűszer, finom sósság adják a díszítést. 6p+

strekov1075hannibalanteporta6.jpgStrekov 1075 Hannibal Ante Porta #6
Ha minden igaz, akkor több évjárat és több fajta házasítása, a készítés kulcsszavai: hosszas héjon tartás, spontán erjesztés, flor alatti érlelés. Mézes, teás, gyümölcshéjas, csípős borsos illat és ízvilág fogad, a sav élénk, cseres is a korty, kicsit rusztikus az összhatás. Nem tudtam igazán ráhangolódni, vagy csak szimplán nem az én műfajom. 4p

masserialivelisusumaniellosalento2020.jpgMasseria Li Veli Sussumaniello Salento 2020 Puglia
A sussumaniello egy ősi puglia-i szőlőfajta, ritkán jelenik meg önálló borként. Már az illat is szinte forróságot közvetít, ahogy nyílik érett-aszalt meggy, vanília, enyhe likőrösség áramlik a pohárból. Nagy test, krémes korty, emelkedett alkohol, jó sav, enyhe édességérzet jellemzi, klasszikus "mindene sok" hedonista bor. Intenzív ízében is érett-aszalt meggy, fekete cseresznye, kis likőrösség és édesfűszer uralkodik. 6p+

losoncimocusturan2017.jpgLosonci Pince Mocus Turán 2017
Kellemes és moderált intenzitású bor, megvan benne a turán egzotikus bujasága, de nem túl parfümös vagy tolakodó formában. A szerkezet is arányos, lendületesek a savak, a korty sima tapintású, gördülékeny. Aromás fekete és kék bogyós gyümölcsök, keleti fűszerek, egzotikus virágok, szecsuáni bors. Nem vagyok egy nagy turán-rajongó, de Losonci Bálint turánjai szinte mindig tetszettek. 6p

taklerszentahegyicabernetfranc2017.jpgTakler Borbirtok Szenta-hegyi Cabernet Franc 2017
Illatban piros bogyós gyümölcsök - meggy, szamóca, málna - uralkodnak vegyesen érett, túlérett és lekváros formában, pici hordófűszerrel. Ízben is ezt a vonalat viszi tovább, pici vaníliával, enyhe likőrösséggel. Nagy testű, masszív bor, a tannin érett, a savak is teszik a dolgukat a nagy test alatt, még a magas (15%) alkohol sem lóg ki különösebben. Mindene sok, de működik. 7p-

chateaumukhranireserveroyalesaperavi2015.jpgChateau Mukhrani Reserve Royale Saperavi 2015 Georgia
Grúzia/Georgia egyik őshonos fajtájából (saperavi) készült ez a bor, a pincészet egyik csúcsbora. Áradó illat, sok érett sötét bogyós gyümölccsel és édesfűszerrel. Telt, vaskos, koncentrált anyag, feszes savak és markáns tannin keretezi, de a nagy test szépen integrált mindent. Erőtteljes, karakteres, leheletnyit édeskés ízében visszatérnek a szuperérett sötét bogyós gyümölcsök, édesfűszerek és finom pörkölési aromák. 7p

gerekopar2003magnum.jpgGere Kopár 2003 Magnum
40% merlot, 40% cabernet sauvignon és 20% cabernet franc házasítása. Finoman érett illat és ízvilág, már kopik a gyümölcs, gyűlnek a tercier aromák. Édesre aszalt paradicsom, fűszerek, füstölő, balzsamecet, enyhe földesség. A közepes testnek masszív sav és határozott, de érett tannin ad kontúrokat, enyhe édesség gazdagítja. 6p+

tokajnobilis5puttonyosaszu2008_1.jpgTokaj Nobilis 5 Puttonyos Aszú 2008
140 g/l maradékcukor, 9,6 g/l sav, 11,5% alkohol. Már kialakult aszús jelleget villant, fejlett illat, narancslekvárral, sárgabaracklekvárral, pici dohánnyal és gombával. Ízvilága is erre rímel, kandírozott narancshéj, vanília, szegfűszeg fűszerességével. Szép egyensúly, lendületes savak, gazdag ízvilág. 8p-

 

II.
A második adag leginkább az ünnepek alatt leginkább a család és a barátok körében elfogyasztott borokat foglalja magában (a már külön említett válogatott szülinapi tételek mellett), bár terjedelmi okokból tulajdonképpen szinte minden ide került, amit december második felében kóstoltam és tematikában nem passzolt máshova. :) Ezekkel a borokkal általában több időt el tudtam tölteni, a pezsgők kivételével volt lehetőség másnapi, vagy akár harmadnapi visszakóstolásra is.

kreinbacherclassicbrut.jpgKreinbacher Classic Brut
Fehér húsú gyümölcsök, alma, egy kis sárga húsú gyümölcsös érintés, citrusok színezik, kevés keksszel, brióssal. Finom tapintású, selymes korty, jó savak, apró, tartós buborékok a pohárban. Egy Champagne mellett is jól esett. 6p+

cadirajoproseccobrut.jpgCa'di Rajo Prosecco Brut
Friss alma, körte, némi szőlő illatban és ízben. Erős, szinte tusfürdős habzás, aránylag nagy buborékok, könnyed, gyorsan elillanó korty. Korrekt, de semmi extra, gyorsan kopik a frissessége is. 4p

zardettocavalierconeglianovaldobbiadeneproseccosuperiorebrut.jpgZardetto Cavalier Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2019
Visszafogott, de friss illat fehér húsú gyümölcsökkel, zöld almával. Szájban szikárnak hat, feszes savak, nagyobb méretű buborékok kísérik a száraz kortyot, némi fehér húsú gyümölcs társaságában. Igyekszik komolyabban venni magát, mint egy átlag prosecco, de ez kicsit az élvezeti érték rovására ment, így számomra két szék között a padra esett. 5p

agustitorellomatacavareserva2016.jpgAugusti Torello Mata Cava Brut Reserva 2016
Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, pici dió, kezdődő érési aromák jelentkeznek illatban. A buborékok picik, viszonylag gyorsan eltűnnek, a korty bársonyos, jól kitöltött, de nem tart túl hosszan. Érett alma, citrusok és más fehér húsú gyümölcsök, dió, mandula, finom érési aromák díszítik. 6p

charlesheidsieckbrutreserve.jpgCharles Heidsieck Brut Reserve NV
Finom, elegáns illat: citrusok, citromkrém, fehér és sárga húsú gyümölcsök, pici briós. Egyszerre karcsú és tartalmas, selymes textúra, picike, hosszan gyöngyöző finom buborékok kísérik a kortyot, közben citrusok, sárga húsú gyümölcsök, finom briós, keksz, mandula adják az aromákat. Összetett, harmonikus, nagyon elegáns jelenség. 7p+

billecartsalmonbrutreserve.jpgBillecart-Salmon Brut Reserve NV
Sárga alma, érett citrusok, sárga húsú gyümölcsök, érintésnyi mandula, élesztős jegyek színezik az illatot. Kellemesen telt, finoman érett pezsgő, bársonyos tapintással, picikét nagyobb méretű, hosszan tartó buborékokkal. Ízében is sárga húsú gyümölcsök, alma, érett citrusok keverednek kekszes, élesztős jegyekkel. 7p

piperheidsieckcuveebrut.jpgPiper-Heidsieck Cuvée Brut NV
Sárga alma, sárga ringló, pici virág és tósztos jegyek érkeznek illatban. Könnyed, lendületes korty, elegáns kivitelezés, sárga almás, érett gyümölcsös ízvilág, enyhe diós villanások, picike, finom buborékok jellemzik. 6p+

standreaorokke2019.jpgSt. Andrea Örökké Egri Cuvée Superior 2019
Rajnai rizling, sauvignon blanc, furmint és chardonnay nagyjából egyenlő arányú házasítása.  Az illat elég összetett, sokat is változik, mindig más válik benne hangsúlyosabbá. A fűszeres nyitány (hordó) után egy kis egres és zöld gyümölcs (sauvignon blanc), majd citrusfélék, fehér húsú gyümölcsök és virágok tűnnek fel. A korty jól kitöltött, kompakt, ruganyos savak, okosan adagolt hordó adja a kontúrokat, a fa most sem lóg ki, de biztosan fog még simulni. Ízképe is rétegzett, összetett: körte, őszibarack, alma, édes és keleti fűszerek, pici kókusz és mogyoró, leheletnyi vanília, cseppnyi méz, finom fanyarság. 7p-

bottpinceelohegy2017.jpgBott Pince Előhegy Furmint-Hárslevelű 2017
Fejlett illat, benne érett őszibarack, körte, alma, pici birs és édesfűszerek. Ízben egy kis édeskés citrusosság frissíti az illatban megismert őszi-nyári fehér húsú gyümölcsöket, amelyeket egy kevés maradékcukor is kidomborít. Közepesnél karcsúbb a test, a savak szépen dolgoznak, a hordó és az alkohol is besimul a borba, egyedül a lezárásban érezhető enyhe cseres/fenolos tapadás. 6p+

erzsebetpincekiralyfurmint2016.jpgErzsébet Pince Király Furmint 2016
Egészen fiatalos a megjelenése és az illata, az őszibarackos, körtés, narancsos motívumokat nemes vanília, némi édesfűszer, leheletnyi füst szövi át. Kóstolva szép egyensúlyt mutatnak a lendületes, csiszolt savak, a szépen integrált hordó és a pici maradékcukor. Őszibarack, édes citrusok, körte, édesfűszerek, vanília térnek vissza ízében is. Másnap kicsit csökkent a gyümölcsösség intenzitása. Szép, elegáns tokaji furmint. 7p-

gyorgykovacstramini2019.jpgGyörgykovács Imre Tramini 2019
Gyönyörű illata van, mértéktartóan, elegánsan hozza a tramini-jelleget a somlói terroir-ral ötvözve. Gazdag, de csak közepesen intenzív, így nem válik parfümössé. Virágok, egy kis trópusi gyümölcs, orgona, rózsavíz, leheletnyi vanília, keleti fűszerek, a háttérben finoman ott van a hordó és a somlói sós-vasas karakter, ami másnap picit erősödik is. Letisztult, elegáns bor, minden a helyén van benne, finom, de stabil savak, jól adagolt hordó, kiegyensúlyozott intenzitás. Ízben is összetett, de nem harsogó, almás, ananászos, licsis, sós, keleti fűszeres, rózsás, vasas kútvizes, mandulás jegyek forrnak szétválaszthatatlan egységbe. 7p

laurenzvfriendlygrunerveltliner2019.jpgLaurenz V. Friendly Grüner Veltliner 2019 Kamptal
Első nap citrusos, finoman fűszeres az illat, némi petrollal, második nap kicsit tompa, fehér húsú gyümölcsös, almás irányba kanyarodik. Kóstolva inkább fordított a helyzet, első nap fehér húsú gyümölcsös, diszkréten fűszeres, másnap némi citrs, fehérbors, a végén késhegynyi vanília, a korty végén enyhe fanyarság öltöztette az amúgy arányos felépítésű, de nem különösebben intenzív vagy lendületes kortyot. Hibája igazából nincs, csak kicsit többet, jobbat vártam. 6p

blankcanvassauvignonblanc2019.jpgBlank Canvas Sauvignon Blanc 2019 Marlborough
Hozza a klasszikus marlborough-i vonalat, de az átlagnál jóval kifinomultabb, cizeláltabb módon. Citrusok, lime, vágott fű, citromfű, melegedve fehér húsú őszibarack, egy kevés keményebb húsú mangó színezi az illatot. Feszes savak vezetik a lendületes, fókuszált kortyot, minimális maradékcukor is megbújik a borban. Intenzív és frissítő citrusos jegyek, lime, némi trópusi gyümölcs, őszibarack, zöldalma, ananász öltözteti ka lédús kortyot, a háttérben pici vágott fű, citromfű és enyhe sósság. 7p

vinsbrebanmimienprovencegrandereserverose2019magnum.jpgVins Breban Mimi en Provence Grande Reserve Rosé 2019 Magnum Provence
Grenache, cinsault és syrah. Halvány barackszínű rosé, az illata is leginkább fehér húsú őszibarackos és barackvirágot idéz. Kóstolva finom szövésű, kerek és sima tapintású savai szinte észrevétlenül teszik dolgukat, a selymes, puha tapintású kortyba a végén finom fanyarság visz egy kis feszültséget. Őszibarack a vezető ízjegy, mellette egy kevés szamóca, mangó és pink grapefruit tűnik még fel. Könnyed, elegáns, finom bor. 6p

tuzkomerlot2018.jpgTűzkő Birtok Merlot 2018

Illatban érett meggy, édes piros bogyósok, pici édesfűszer, vanília, egy kevés animalitás, bőr. Kóstolva kerek, a korty második fele kicsit savhangsúlyos, az alkohol enyhén emelkedett, a tannin bársonyos, érett. Ízben is hasonló, mint illatban: érett meggy, piros bogyósok, kicsit savanykásabb hangulattal, édesfűszerekkel, vaníliával. 5p

stumpfpinceszetnagyegedsyrahgrandsuperior2017.jpgStumpf Pincészet Nagy-Eged Syrah Grand Superior 2017
Sötét színű bor, egyszerre meleg és hűvös karakterű, mély illat fogad. A tökéletesen beérett fekete bogyós gyümölcsöket egy kevés virág, édesfűszer és cassis likőr öleli körbe. Kóstolva selymes tapintású, finoman ölelő korty tölti be a száj minden szegletét, kerek savakkal, sima, puha tanninnal, az alkohol egy kis melegséget kölcsönöz a végén. Érett szeder, áfonya, erdei gyümölcsök, pici szegfűszeg, vanília, borókabogyó, szegfűbors és szecsuáni bors adják az ízképet. Talán csak a lecsengés rövidebb egy kicsit, mint vártam, de ez így is egy nagyon szép bor. 7p

birgitbraunsteinpinotvomsonnenberg2019.jpgBirgit Braunstein Pinot Noir vom Sonnenberg 2019 Burgenland
A pince könnyedebb pinot noir-ja. Nyitáskor a piros bogyós gyümölcsök mellett érezhető még enyhe animalitás és egy kevés tejszín is, majd maradnak a gyümölcsök, egy pici vaníliás cukorral meghintve. Kóstolva könnyed, kevés tannin és fürge savak támogatják a lédús kortyot, ízében málna, szamóca, cseresznye, piros ribizli, minimális bőrösség és egy kevés édesfűszer. 6p-

chateaudefauzanminervois2020.jpgChateau de Fauzan Minervois 2020 Languedoc
A fekete bogyós gyümölcsök érett, túlérett és aszalt formában is jelentkeznek, mellettük még egy kis garrigue és enyhe bőrösség jelentkezik. Nem túl testes a bor, de meleg érzetű, tüzes, az alkohol emelkedett, a tannin picit érdes, jól hozza mediterrán karaktert. Érett szeder, áfonya, málna, enyhe likőrösség, szárított zöldfűszerek adják az aromákat. Nagyon fiatal még, érezhető, hogy kicsit rendezetlen. 6p

ippolitoimori2018.jpgIppolito 1845 I Mori 2018 Calabria
70% gaglioppo (helyi fajta) és 30% cabernet sauvignon házasítása. Érett vad sötét bogyós gyümölcsök, egy kevés josta, kék szőlő, pici balzsamecet elegyedik illatában. A test éppen közepes, szinte karcsúnak hat, finomszemcsés tannin és pont kellően élénk sav adja a vázát, az alkoholt elnyeli a bor. Ízben is gyümölcs-hangsúlyos, nem telepszik rá a hordó, a fűszeres, enyhén balzsamos jegyek a háttérben maradnak. 6p

josepgraulaflorens2018.jpgJosep Grau La Florens 2018 Montsant
Öreg tőkés garnacha, 100 év körüli ültetvényről, cementtartályokban erjesztve, majd 14 hónapig 2500 literes fahordókban érlelve, minimális kénnel palackozva. Az illat puritán, érezhetően alacsony a kén, de ez nem okoz zavart, a meggyes, meggyes süteményes, málnás aromák mellett némi földesség és kék virág bukkan fel, másnap egy fokkal határozottabban. Az éppen közepes test lédús, húsos kortyot rejt, finomszemcsés tanninnal, sima tapintású savakkal, az alkohol leginkább csak enyhe édességet kölcsönöz a kortynak. Érett piros gyümölcsök viszik a prímet, főleg meggy formájában, egy kis málnával, szilvával, kis fűszerrel, narancshéjjal, meggymagos kesernyével. Másnapra kicsit kopik a gyümölcsösség, akkor kicsit érdesebbnek tűnik a textúra is és érezni érintésnyi illót is. Letisztult, őszinte, sallangmentes bor. 7p-

bodegasluzoncolecciongarnachatintorera2017.jpgBodegas Luzon Coleccion 8 Meses Garnacha Tintorera 2017 Jumilla
100% garnacha, 8 hónapig francia és amerikai hordókban érlelve. Érett málna, szeder, erdei gyümölcsök, édes fűszerek (szegfűszeg, szegfűbors), finom pörkölési aromák, érintésnyi füstölt sonka vegyül el illatában. A közepes testet bársonyos tannin és kerek sav fogja közre, a hordót már sikerült integrálni. Ízében visszatérnek az érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, a keleti és édesfűszeres, enyhén füstös kísérettel. Kóstoltam régebben is, azóta sokkal jobban összeállt a bor. 6p+

torressalmos2016.jpgTorres Salmos 2016 Priorat
Garnacha és carinena, egy kevés syrah-val fűszerezve, 14 hónapig francia hordókban érlelve (25% új hordó). Izgalmas illat vad erdei gyümölcsökkel, málnával, sötétre érett meggyel, finom édesfűszerekkel, leheletnyi vaníliával, enyhe földes-köves villanásokkal. Kisportolt, izmos test,  finoman tüzes, meleg érzetű, remek savakkal, szépen integrált, bársonyos tanninnal. Erdei gyümölcsök, málna, finom keleties-édeskés fűszeresség, pici vérnarancs töltik ki a tartalmas kortyot. Szép bor, ereje teljében. 7p+

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8316794294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása