A Borrajongó

Badacsony duplán - Jakab és Váli kóstoló a Grand Radovinben

2025. március 17. 06:00 - furmintfan

A Radovin borkereskedés XII. Kerületi Grand Radovin nevű boltjában korábban is elfordultak már kóstolóestek időről-időre, de a közelmúltban magasabb fokozatba kapcsoltak és hetente érkeznek ide a borászok, hogy személyesen beszéljenek a kóstolt borokról. Két badacsonyi termelő, Jakab Péter és Váli Péter volt a kóstolósorozat vendége március elején.
Mindkettőjük borait kedvelem, de legtöbbször a Badacsony New Yorkban keretében kóstolok náluk, így ez remek alkalom volt, hogy egyrészt pótoljam egy kicsit a lemaradást, másrészt az említett rendezvényhez is ideális kedvcsináló volt az esemény (idén április 5-én költözik a Badacsony a New York Palotába). Ott ráadásul előreláthatólag csak nagyon rövid időt tudok majd eltölteni, így legalább két pince aktuális kínálatát már előtte jobban megismerhettem.

radovinjakabvali1.jpg

Váli Péter már veteránnak számít Badacsonyban, 25 éve, 2000-ben alapította meg a családi birtokot Badacsonyörsön. Ma közel 10 hektáron gazdálkodnak organikusan, de ahogy Váli Péter kiemeli, a családi vállalkozásnak fontos lába a vendéglátás és a szállásbiztosítás is. A borok olaszrizling, rajnai rizling, kéknyelű, budai zöld, sárgamuskotály, ottonel muskotály, hárslevelű, kékfrankos, pinot noir és syrah szőlőfajtákból készülnek.

Jakab Péter nem kis részben éppen jóbarátja, Váli Péter által inspirálódva vágott bele a saját borászat felépítésébe. 14 hektárnyi, organikusan művelt területtel rendelkezik - egy részüket még Szeremley Huba telepítette -, és mivel pinot noir-fanatikus, kiemelten, 10 hektáron foglalkozik pinot noir-ral. Emellett kéknyelű, syrah szőlőfajták teremnek még az ültetvényeken és furmintot is telepítettek. A 2023-as évben várásolt szőlőből készítettek sauvignon blanc-t és rajnai rizlinget, remélhetőleg ezeknek is lesz folytatása. A pincében a minimális beavatkozás elvét vallják, francia, osztrák és magyar tölgyfa hordókat, illetve a fehérborokhoz lélegző tartályokat használnak.

Tíz bort kóstoltunk, mindkét pincétől 5-5 bor szerepelt a sorban. Mivel a két pince fajtaválasztéka között több átfedés is van, felváltva jöttek a két Péter borai, így még érdekesebb volt a stílusbeli különbségeket is boncolgatni, Jakabéknál a fehérborok csak lélegző tartályban erjednek, érlelődnek, hordót nem kapnak, Váli Péter a komolyabb fehér tételeihez mindig használ hordót. A pinot noir esetében mintha fordított lenne a helyzet (bár Jakab Péter több pinot noir-t is készít, mi most csak a magasabb kategóriából kóstoltunk), a Váli pinot-hoz képest a Jakab borok sokkal erőteljesebbek, tanninosabbak.

radovinjakabvali2.jpg

Radosevics Radován, Váli Péter és Jakab Péter

Váli Badacsonyi Budai Zöld 2024
Frissen letöltött tétel, ennek megfelelően kicsit még rendezetlen, nyúzott az illata, zöldalmás, virágos villanásokkal. Szájban eleven, ropogós savakat villant, frissítő fanyarsággal, zöldalmás, citrusos jegyekkel, pici birsalmával és zöldfűszerrel. Biztosan lesz még szebb, ha kiheveri a palackozást. 5p

Váli Luca Bora 2024
40% sárgamuskotály, 40% ottonel muskotály és 20% budai zöld házasítása. Finoman parfümös, de nem tolakodó az illat, benne kellemes muskotályos jegyek, szőlő, virágok, citromhéj. Karcsú, kellően élénk, finom savak vezetik, leheletnyi fenolosság is érezhető. Szőlő, citrusok, kevés zöldalma, pici citromhéj, egzotikus villanások adják a díszítést. 5p+

Jakab Badacsony Sauvignon Blanc 2023
Visszafogott illata lassan nyílik, enyhe zöldpaprikás, zöldalmás jegyeket mutat. Kóstolva hűvös, óvilági stílust mutat, jó savakkal és egyensúllyal, túlzások nélkül, közepesnél hosszabb lecsengéssel. Az ízkép sem tolakodó, citrusok, fehér és zöld gyümölcsök, tv paprikás jegyek elegyednek benne. 6p

Jakab Badacsony Kéknyelű 2023
Az illata kicsit neutrális, fehér húsú gyümölcsöket idéz, pici zöldfűszerrel. Szájban többet ad, fehér és zöld gyümölcsök, alma, körte, egy kis őszibarack és zöldfűszer keretezi a sós magot. A korty kiegyensúlyozott, egyszerre telt és dinamikus., a lecsengés közepesnél hosszabb. 6p+

Váli Ágyús dűlő Kéknyelű 2023
Illatában először a hordó dominál, édesfűszeres, süteményes jegyek érkeznek, majd fehér húsú gyümölcsök is megjelennek. A jól kitöltött, picikét olajos kortyot széles savak támogatják és enyhe krémesség kerekíti, a hordó még nem teljesen integrált. Fehér húsú gyümölcsök, vanília, édesfűszerek, pici mandula és sárga húsú gyümölcs alkotja az ízprofilt. Komoly, vastag, anyag, de időt kér még. 6p+

Jakab Badacsony Rajnai Rizling 2023
Az illat moderált intenzitású, neutrális fehér húsú gyümölcsökkel, enyhe füstös-köves érzetet is kelt. Kóstolva tartalmas bort kapunk, jó savakra építkezik a húsos korty, picikét még szárít a korty vége. Az aromatika leginkább fehér húsú gyümölcsöket idéz, alma, kemény húsú őszibarack formájában, enyhe citrusossággal. 6p+

Váli Rajnai Rizling 2023
Izgalmas illatában fehér húsú gyümölcsök, alma, fehér és sárga húsú barackfélék mellett némi édesfűszer és zöld tea érezhető. Szájban lendületes savak találkoznak enyhe olajos-krémes érzettel, visszafogott hordóval. Sárga húsú őszibarack, alma, enyhe sósság, enyhe fűszeresség jellemzi az ízprofilt. 7p-

Váli Pinot Noir 2022
Halvány szín és vonzó illat fogad: piros gyümölcsök, eper, cseresznye, ribizli, pici édesfűszer, gyümölcsös krémtúrót és cseresznyés pitét is idéz. Ízben kicsivel fanyarabb, savanykásabb vonalat visz, piros bogyósokkal, ribizlivel, cseresznyével, pici zöldfűszerrel és ribizliszárral. A könnyed testhez lendületes sav és kevés, finom tannin tartozik. 6p+

Jakab Badacsony High Pinot Noir 2021
Itt már sötétebb szín, mélyebb az illat. Érett sötét bogyós erdei gyümölcsök, fekete cseresznye, málna, némi fűszer és földesség árad a pohárból. Masszívabb szerkezetű és teltebb, mint a Váli bor, markáns, hosszan felrakodó, kissé még harapós tannin keretezi a közepes testet. Ízében is sötét bogyós gyümölcsös, málnás jegyek dominálnak, fűszerekkel. Ambiciózus bor, de még simulhat a palackban. 6p+

Jakab Badacsony Fr Pinot Noir 2019
Ennek már fejlettebb az illata, az érett erdei gyümölcsök egybeolvadnak a fűszerekkel, mellettük egy kis füstös pörkölési aroma is érezhető még. Érezhetően egy melegebb klíma szülötte, de nem lomha, nem lekváros. A korty húsos, tartalmas és bársonyos, szépen integrálódott a tannin. Érett erdei gyümölcsök, meggy, édesfűszerek, pici füstös, pörkölt jegy alkoták az ízprofilt. 7p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2218811154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása