A Vince Magazin 2021-ben indította el a Vince Díjat (a díjazottak listája itt található), amelynek keretében több kategóriában díjazzák a hazai pincészetek legkiválóbbnak ítélt borait, többféle kategóriában. Az első körben hazai boros szakemberek ajánlanak borokat a különböző kategóriákból, majd ezekből hoznak létre egy-egy szűkített listát, amely már csak három tételt tartalmaz. Végül a három jelöltből a közönség bevonásával, internetes szavazás formájában választják ki a győztest. A díjak átadására a 2022-ben megújult Vince Gálán kerül sor, ahol természetesen a díjazott borászatok is megjelennek kiállítóként. A gálaestnek a Szépművészeti Múzeum ad otthont, így igazán nem mindennapi környezetben lehet borokat kóstolni.
2021-ben, még a Marriott Hotelben jártam utoljára a Vince Gálán, majd a következő két év nekem kimaradt, így számomra az idei volt az első gála a Szépművészetiben. Kétségtelen, hogy az impozáns helyszín tudott is emelni az est fényén, tárlatvezetés keretében még az időszaki mezopotámiai kiállítás tárlatvezetésére is lehetett jegyet váltani.
Sok pincészet boraiból kóstoltam a rendezvény során, egyes standoknál a teljes sort, máshol csak 1-2 bort (eleve eléggé eltérő szélességű választék állt rendelkezésre az egyes borászatoknál). Kóstolási sorrendben megyek végig a pincészeteken, az ilyenkor szokásos rövid benyomásokkal és erősen zárójeles pontszámokkal.
Veszprémi Érseki Pincészet
A Mandorla Sauvignon Blanc 2023 jó savú, nem túl intenzív, inkább meleg érzetet keltő, érett sárga húsú gyümölcsöket, egrest idéz, a húsos korty hátterében kis fanyarság és növényi jegyek (6p). Az 1277 Sauvignon Blanc 2023 kerekebb, teltebb, hűvösebb érzetet keltő citrusos, citromfüves jegyekkel, diszkrét fahatással és enyhe sóssággal kényeztet (7p-). A Mandorla Rajnai Rizling 2023 sárga húsú barackféléket vonultat fel, picike maradékcukor kerekíti a savakat (6p+). Az 1277 Rajnai Rizling 2023 még több sárga húsú gyümölcsöt tartogat, egy kis mangóval, és hűvös, gyógynövényes, mentás jegyekkel, ugyanakkor a szerkezet még kicsit simulhat a palackban (7p-). Az Infula Vörös 2023 kékfrankos, cabernet sauvignon és cabernet franc házasítása, erdei gyümölcsös, édesfűszeres, tartalmas, kicsit mediterrán karakterű bor, enyhe alkoholédességgel és az aromatikát jelen állapotában még kicsit uraló hordófűszerekkel (6p-).
Pannonhalmi Főapátság
A St. Martinus 2024 zamatos, őszibarackos, ananászos, a korábbi évjáratokhoz képest lágyabb és melegebb karakterű, ami az évjárat ismeretében nem meglepő (5p). A Prior Rajnai Rizling 2023 picikét zárkózott, simára csiszolt savak vezetik, édes citrusos, őszibarackos ízjegyekkel (6p+). A Hemina Fehér 2023 chardonnay és pinot blanc házasítása, egy kevés olaszrizlinggel és viognier-vel, érett fehér húsú gyümölcsös, enyhén banános, finoman fűszeres, krémes, jó egyensúllyal, leheletnyi cserességgel (6p). A Hemina Vörös 2022 merlot és cabernet franc házasítása, az érett erdei gyümölcsös, meggyes aromatikát kínál, a háttérben pici édesfűszer és paprika, az arányok jók (6p). A Pinot Noir 2023 inkább újvilági stílusú, intenzív, érett piros bogyós gyümölcsös, fűszeres, a korty bársonyos, kerek (6p+).
Folly Arborétum
A Budai Zöld 2023 friss, zöldalmás, körtés, könnyed, laza szerkezetű bor, jó inni (5p+). A Rajnai Rizling 2022 hűvös, citrusolaj és mandarin az illatban, hűsítő gyógynövényes. citrusos aromák ízben, lendületes savak mellett (6p). A Cédrus 2023 olaszrizling és szürkebarát házasítása, érett fehér húsú gyümölcsök, széles sav, enyhe krémesség és visszafogott hordóhatás jellemzi (6p-). A Boróka Vörös 2022 merlot és cabernet sauvignon házasítása, zamatos, erdei gyümölcsös, jól fogyasztható vörösbor, kevés, enyhén tapadós tanninnal (5p+).
St. Andrea
A Napbor Egri Csillag 2023 (chardonnay, sauvignon blanc, zengő, hárslevelű, leányka, viognier és pinot blanc) kezd összeállni, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, egres a vezető ízjegyek, közepesnél könnyedebb test, diszkrét fűszeresség jellemzi (5p+). A Mária Egri Cuvée Grand Superior 2023 furmint, chardonnay és egy kevés sauvignon blanc házasítása, telt, kerek, érett fehér gyümölcsök, mogyoró, fűszerek, sós jegyek keverednek benne, a hordót még nem építette be teljesen (7p-). A Merengő Egri Bikavér Superior 2021 (kékfrankos, cabernet franc, merlot, pinot noir és syrah) gazdagon fűszeres, emellett sok érett erdei gyümölcs színezi, a tartalmas kortyot még kicsit érdes tannin keretezi (7p).
Villa Tolnay
Az Olaszrizling 2023 nagyon kellemes, fehér húsú gyümölcsök, leheletnyi fűszer, jó egyensúly, kerek korty (6p-). A Tenger 2023 (chardonnay, rajnai rizling, olaszrizling, zöldveltelini) könnyedebbnek tűnik, mint a korábbi évjáratokban, fehér húsú gyümölcsök, visszafogott hordó, kicsit neutrális aromatika jellemzi (5p+). A Névtelen Cuvée 2020 cabernet sauvignon és merlot házasítása, közepes testű, erdei gyümölcsöket idéző, enyhén fűszeres, paprikás, jó arányokkal rendelkező cuvée, finomszemcsés tanninnal (6p).
TR Művek
A Pét-Nat 2022 dzsúzos, tartalmas, rostos gyümölcslevekre emékeztető illat és íz, enyhe édességérzet, krémesség jellemzi, gyorsan eltűnő buborékokkal (6p-). A Dry 2020 az évjáratnak megfelelően könnyed, karcsú, visszafogott fehér húsú gyümölcsös, enyhén fűszeres és petrolos jegyekkel (6p-). A Sweet 2021 hozza a klasszikus késői szüretes, őszibarackbefőttes, trópusi gyümölcsös aromakészletet, egy kis naranccsal, árnyalatnyi vaníliával, jó sav-cukor egyensúly mellett (6p).
Györgykovács Imre
A Tramini 2021 visszafogott, finom hordó, egy kis zselécukorka minimális trópusi gyümölcs, finom sósság szövi át, szép egyensúly mellett (6p+). Az Olaszrizling 2022 vadvirágos, fehér húsú gyümölcsös, mézes, kerek sav, picike maradékcukor, tökéletesen integrált hordó teszi még kedvesebbé (7p).
Bott Frigyes
A Furmint 2023 gazdag, körte, őszibarack, szegfűbors, pici tea színezi, kellően élénk sav és leheletnyi cseresség felel a struktúráért (7p-). A Kékfrankos 2023 piros gyümölcsöket, meggyet, borsos fűszerességet hordoz, élénk sav, pici zöldfűszer és finoman dörzsölő, kocsányos tannin mellett (6p+). A Pinot Noir 2023 az érett piros gyümölcsök mellett földes, avaros, gombákat jegyeket is mutat, széles sav és érett tannin mellett (6p+).
Kovács Nimród Winery
A Chardonnay 2023 reduktív technológiával készült, friss, körtés, almás, banános ízvilágú, kerek savú bor (6p-). Az Aspen Chardonnay 2023 már hordós, érett fehér húsú gyümölcsök, fűszerek, pici oxidatív jelleg egyesülnak a telt, krémes kortyban (6p-).
Mariasy Birtok
A Crémant de Furmint Brut 2021 illatában és ízében a citrusos jegyek dominálnak, enyhe gyógynövényes, sós aláfestéssel, friss savak és enyhe krémesség mellett (7p-). A Furmint 2020 széles savakra épül, elég határozottan hordós, de neutrális fehér húsú gyümölcsöket is tartogat (6p-). Az Aszú 2018 édes sárga húsú gyümölcsöket, barackféléket idéz, a meleg évjáratnak megfelelően telt, kerek, finoman krémes (7p+). Az Oremus 5 Puttonyos Aszú 2013 a meglepetés tétel, sárgabarack, mangó, édesfűszerek, narancshéj díszíti, finoman olajos, ugyanakkor lendületes és nagyon hosszú (8p).
Tornai Pincészet
Premium Olaszrizling 2022 visszafogott, kissé neutrális illat után ízében körte, rebarbara, mandula, enyhe sósság mutatkozik, kerek savak és csak finoman fűszerező hordó mellett (5p+). Az Aranyhegy Juhfark 2022 széles, tágas korttyal fogad, hömpölygős, savai inkább szélesek, kicsit lágyak, de a hömpölygős kortyban rengeteg érett gyümölcsök, finom fűszeresség és sós aláfestés jelenik meg a hosszú lecsengés végéig (7p-). Az Apátsági Furmint 2021 is telt, kerek, de egyszerre feszes is, szinte citrusos savainak köszönhetően, miközben kicsit oxidatív jellegű, érett gyümölcsöket - birs, körte, alma - idéz, egy kis fűszerrel, sóval (6p+). A Grófi Hárslevelű 2019 már fejlett, érlelt benyomást kelt, sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek, pici grillázs és sósság tölti meg tartalommal, a korty krémes, vastag, már tercier aromákat is hordoz (7p-).
Spiegelberg
A Juhfark 2021 sárga húsú barackféléket, zöldfűszereket, enyhe sósságot egyaránt felmutat (6p). A Juhfark 2023 mintha kicsit botrytises szőlőből készült volna, aszalt gyümölcsök is megjelennek ízében, kóstolva olajosabb, rusztikusabb, picikét cseres (6p-).
Centurio Szőlőbirtok
A Liberty 2022 cabernet franc és kékfrankos házasítása, gazdag, tartalmas, jelen állapotában még nagyon fiatal, a sűrű kortyban kicsit harapós tannin, sok érett erdei gyümölcs és meggy fogad (7p).
Bukolyi Marcell
A Köves Egri Csillag Grand Superior 2023 furmint, hárslevelű és rajnai rizling házasítása, tartalmas, feszes, jó arányokkal, citrusos, körtés, almás, enyhén édesfűszeres ízvilággal (7p-). A Nagy-Eged Kékfrankos Grand Superior 2021 sűrű szövésű, koncentrált, tömény erdei gyümölcsös, fűszeres, gyógynövényes illat és ízvilág és nagyon masszív struktúra jellemzi (7p). A Nagy-Eged Egri Bikavér Grand Superior 2021 kékfrankos, pinot noir és cabernet franc házasítása, nagyon telt, vastag bor, fekete gyümölcsös, fekete olívás aromatikával (7p).
Tüske Pince
A Rosé 2024 könnyed, primőrös, cukorkás, epres, mandarinos, újbor, élénk savval (5p). A Siller 2023 kékfrankos, merlot és kadarka házasítása, intenzív cseresznyés, gránátalamás díszítő jegyekkel, jó arányokkal (5p+). A Harmados Kadarka 2023 filigrán, piros gyümölcsös, enyhén zöldfűszeres, könnyed bor (5p). Az Annus 2019 egy cabernet sauvignon komoly anyag, sok érett fekete bogyós gyümölcs uralja ízben és illatban, egy kis ánizs, gyógynövények és édesfűszerek mellett, erős közepes testtel (6p+).
Homola Pincészet
A Cuvée St 2023 illatában és ízében virágok, zöldalma és trópusi gyümölcsök keverednek, a korty gömbölyű, rendezett (6p). A Rizling 2023 olaszrizling és rajnai rizling házasítása, illata kicsit neutrális, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszer, mandula ízét idézi, inkább olaszrizlinges karakterű (5p+). A Kékfrankos 2019 hozza a szokásos elegáns, hűvös karaktert, karcsú test mellett remek savak, kevés tannin, sok gyümölcs - málna, meggy, cseresznye (7p-). A Syrah 2020 tartalmasabb, vastagabb bor, kicsit emelkedett alkohollal, fekete bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, fekete olíva illatával és ízével (6p).
Cseri Pincészet
A Merlot 2018 illatában és ízében az érett meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres, gyógynövényes jegyek mellett pici zöldpaprika is megjeleni, a közepes test mellé bársonyos tannin és kissé emelkedett alkohol társul (6p).
(A szervezéssel kapcsolatos kritikai észrevételként szeretném megjegyezni, hogy kármentőt alig néhány kiállító asztalánál lehetett találni, aminek egyenes következménye, hogy ha valaki sok borra volt kíváncsi és nem vitt magával köpőcsészét, valószínűleg nem távozott józanul. Erre az is rásegített, hogy 1 darab kuponért 1 fő 1 palack fél literes ásványvizet kapott és kész, ezen túl jobb esetben megszánták a borászok a hidratálásra vágyó torkokat egy kis vízzel, vagy a mosdóban lehetett rábukni a csapra. Mint kiderült, kármentőt a borászatoknak kellett (volna) biztosítani, ezek szerint vagy kevesekhez jutott el az információ, vagy kevesen vették erre fáradtságot. Akárhogy is ez a helyzetet azért jó lenne legközelebb orvosolni, ahogy a vízvásárlási lehetőséget is lehetne bővíteni.)
A Vince Gálára a Vince Magazin hívott meg, köszönet érte!