A Borrajongó

Magyar pinot noir maraton 2017-es borokkal

2021. április 06. 06:00 - furmintfan

Ismét hoztam egy magyar pinot noir-sort, ezúttal 2017-es borokkal, több hazai borvidékről válogatva. Bennem sem feltétlenül tudatosult, de 2016 óta minden évben volt szerepelt a blogon valamilyen évjáratos pinot noir-kóstoló (2016, 2015, 2013, 2012, 2011), eleinte nemzetközi kitekintéssel vegyes sorban, az utóbbi években csak magyar mezőnnyel. 2021 sem kivétel.
Jó ideje elkezdtem gyűjtögetni a borokat, hogy majd egy nagyobb társasággal jól megvitassuk a magyar pinot noir-helyzetet, de sajnos közbeszólt a vírushelyzet. A várakozást végül megunva, február végén magam kezdtem el szépen felbontogatni a sor tagjait, és - többnyire borvidék szerint csoportosítva - több részletben végig is kóstoltam mindet. Néhány hétig tologattam magam előtt a jegyzetek begépelésének és a poszt megírásának feladatát, de a húsvéti hétvégén végre jutott idő mindenre, úgyhogy nagy nehezen elkészültem.

pinotnoir2017_01.jpg

Szóval, régóta gyűltek már a palackok erre a kóstolóra, reméltem, hogy a kiegyensúlyozottnak tűnő 2017-es évből össze lehet hozni nagyobb egy csokorra való jó bort. Ami a válogatást illeti, nem feltétlenül törekedtem sem az összes az borvidék szerepeltetésére, sem a borok borvidékenkénti megoszlásának egyensúlyára. Így például Mátra és Szekszárd, vagy a Dél-Balaton egyaránt kimaradt a szórásból. Bekerültek ellenben olyan borvidékek, amelyek nem éppen erről a fajtáról ismertek. A tokaji versenyzők már a beszerzés első körében is a sorba kerültek, majd végül a Villányból is meglepően sok tétel került elő. Voltak pincék, amelyeket az eddigi kellemes emlékek miatt válogattam be a körbe, mások esetében - lásd Villány például - a kíváncsiság hajtott.

pinotnoir2017_04.jpgBock Pinot Noir 2017
Sötét színű bor, illatában a déli termőtáj melegsége, visszafogott intenzitás, bőr, pörkölési aromák, túlérett gyümölcsök, szilva, meggy, pici vaníliakrém és csokoládé. Az egyik legtestesebb bor a sorban, a korty vaskos, tüzes és enyhén krémes, határozott, picikét poros és szárító tannin, aránylag lágyabb savérzet, melegítő alkohol jellemzi. Túlérett és porrá aszalt gyümölcsök, egy kevés édesfűszer, rumos csokoládé, némi bőrősség érezhető. Minden szempontból kilógott a sorból, pinot noir-szemüveggel nézve nehéz értelmezni, vörösborként amúgy rendben van. 5p

pinotnoir2017_15.jpgBott Frigyes Pinot Noir 2017
Ragyogó világos rubin szín, piros gyümölcsök üde illata köszön vissza a pohárból. Frissen tört vagy préselt málna, vörös áfonya, piros ribizli és cseresznye, egy kevés zöldfűszer és ribizliszár, másnap málnacukor és pici földesség. A karcsú, nyurga testet friss savak és kevés tannin fogják közre, a kortynak van egy nagyon enyhe, kocsányos húzása. Könnyedsége ellenére is harapható a koncentrált gyümölcsösség, visszatérnek az illatból ismert piros bogyósok. Letisztult, zamatos bor, túlzások nélkül. Az alacsony kén hatása annyiban azért tetten érhető, hogy harmadik nap nagy pohárban már gyorsan túlszellőzött és megkopott a frissessége. Ezzel együtt is bejött. 6p

pinotnoir2017_16.jpgEtyeki Kúria Pinot Noir 2017
Szép illat: szamóca, cseresznye, ribizli, édes fűszerek, pici tejcsoki, érintésnyi avar. Kecses, karcsú bor, a hordó határozott, de így is inkább csak támogat, nem túlzó, finom tapintású a korty, bársonyos a tannin. A gyümölcsöket elsősorban szamóca, másodsorban cseresznye és málna, a háttérben édesfűszerek, picike csokoládé. Jó egyensúlyt mutató, elegáns bor, minden a helyén van benne, jól eltalált a hordóhasználat, és szépen hozza a fajtajelleget is. Talán nem túlzás, hogy most már hazai klasszisnak számít, a sor egyik legjobbja volt, szerettem. 6p+

pinotnoir2017_19.jpgGellavilla Pinot Noir 2017
Fűszeres, érett piros gyümölcsös illat: málna és szamóca érett és frissen főzött dzsemes formában, mellettük eleinte egy kis kávébab majd egyre inkább gyógynövények, zöldfűszerek tűnnek fel: zsálya, kakukkfű, ánizs. Idővel kis josta és földesség is megjelenik. Közepesnél valamivel kisebb testű, jó sav és mennyiségre kevés, mégis határozott, finoman masszírozó tannin fogja közre az, enyhén krémes kortyot. Ízében érett piros gyümölcsök, finom fűszeresség, leheletnyi sósság és paradicsom. 6p-

pinotnoir2017_05.jpgHavas & Tímár Pinot Noir 2017
Az illat nem tiszta, pinceszagú, földes, szellőztetve valamennyire megnyugszik, már előbújnak a savanykás erdei gyümölcsök is, de végig marad benne egy kis bizonytalanság. A közepesnél könnyebb testet élénk sav és kissé érdes, darabos tannin keretezi. Ízben savanykás piros bogyósok, ribizli, cseresznye, zöldfűszerek, de itt is bujkál valami tisztátalanság. Nem tudom, hogy csak az én palackommal volt-e valami gikszer, talán valami alattomosan lappangó TCA-ról van-e szó, a dugó nem tűnt hibásnak. 3p

pinotnoir2017_17.jpgHernyák Birtok Pinot Noir 2017
Piros bogyós gyümölcsök, piros ribizli, csipkebogyó, eperdzsem, zöldfűszerek, leheletnyi paradicsom és paradicsomlevél. Könnyű, filigrán bor, a tanninban van minimális húzós-zöldes érzet, piros ribizli, piros gyümölcsök, zöldfűszerek, ribizliszár, minimális balzsamecet adják az aromákat. Korrekt pinot, felismerhető a fajta, arányos a szerkezet, kicsit alulérettebb, zöldebb, mint az Etyeki Kúria pinot-ja. 5p+

pinotnoir2017_09.jpgHilltop Moon River Pinot Noir 2017
Bontás után cseresznye- és szilvabefőtt, pici fahéj, édesfűszerek, épp kezdődő érési jegyek. Egészen szépen kezd, bár kezdettől érződik rajta, hogy érett, de hamar "túlnyílik" és megérinti a kezdődő oxidáció. Kóstolva könnyed, kerek, sima tapintású, kellően élénk savval, alacsony alkohollal. Szilva-, meggy- és cseresznyebefőtt, pici meggymag, édesfűszerek, kezdődő érési jegyek jellemzik az aromatikát. Kicsit vékony és nem túl bonyolult, ezzel együtt teljesen korrekt, jól iható bor, de valószínűleg 1-2 éve jobb lehetett. 5p-

pinotnoir2017_02.jpgJekl Pinot Noir 2017
Sötétebb színű bor, illatában határozott animalitás, némi nedves avar, a háttérben egy kis érett-főtt cseresznye, szilva és áfonya, valamint némi konyakmeggy. Szűkebb pohárból bővebben szórja az állatos jegyeket, burgundi pohárból kóstolva ezek a háttérbe szorulnak. Közepesnél könnyedebb, de kereteit jól kitölti, az egyébként magasabb alkohol kicsit melegít, főleg a lecsengésben, a tannin poros, picit érdes. Meleg hangulatú, érett-főtt gyümölcsök, pici avar és animalitás, kevés fűszer és a végén némi selyemcukor. Ez sem egy tipikus pinot noir-eszménykép, a brett is több a kelleténél, talán ételek mellett jobban működhet. 5p-

pinotnoir2017_06.jpgKovács Nimród 777 Pinot Noir 2017
Ismét egy sötétebb színű bor. Tömény, kissé újvilágias illat, érett szilva és erdei gyümölcsök, édes fűszeresség, vérnarancs, pici füst és füstölt sonka. Élénk savakkal nyit, utána a krémesebb textúra és a picit emelkedett alkohol érezhető inkább, a tannin bársonyos, közepes mennyiségű. Érett ribizli, málna, vörös áfonya, vérnarancs, fűszerek, kis füstösség jellemzi az ízvilágot. Újvilág felé kacsintgató stílusban elkészített, telivér pinot, kicsit minden paramétere sok, én ezzel együtt kedveltem. 6p-

pinotnoir2017_07.jpgLuka Enikő Pinot Noir 2017
Szuperérett áfonya, szeder, túlérett málna és szamóca, a háttérben keleti és édesfűszerek, gyógynövények, étcsoki, érintésnyi medvecukor és minimális illó. Meleg tónusú, mediterrán karakterű bor, a korty krémes, széles, a savak aránylag lágyak, a tannin határozott, az alkohol érzetre emelkedett, de a bor teste jól elbír mindent. Ízben is nagyon érett vagy túlérett erdei gyümölcsök, meggy,  málnadzsem, fűszerek, pici vanília, csoki és medvecukor. A borász stílusa felülírja a fajtát, ez inkább Luka Enikő bor, mint tipikus pinot noir. Vörösborként ugyanakkor szerintem fajtától függetlenül is szép, kifejezetten szerettem. 6p+

pinotnoir2017_12.jpgOremus Pinot Noir 2017
Kereskedelmi forgalomba tudtommal nem kerül, a pincétől kaptam egy mintapalackot, remélem nem bánják, hogy írok róla ebben a sorban. Piros és sötét bogyós gyümölcsök, málna, meggy, vörös áfonya, kis fűszer és virágok. Közepes testű bor, ehhez élénk savakat, markáns, picikét nyers és húzós tannint kapunk. Málna, vörösáfonya, meggy, szilva, vérnarancs, a háttérben egzotikus fűszerek és virágok, a végén kissé fás lecsengés. Ugyanazt éreztem, mint a 2016-os kiadás esetében: nem lenne rossz az alapanyag, de a sok hordó lenyomja. 6p-

pinotnoir2017_10.jpgPannonhalmi Apátsági Pincészet Pinot Noir 2017
Meleg hangulatot árasztó, intenzív, érett erdei gyümölcsös, gazdagon fűszeres illat, egy kis narancshéjjal, keleti fűszerekkel, másnap egzotikus virágokkal és enyhe füstösséggel. A  gazdag, lehengerlően aromás, erdei gyümölcsök, szeder, málna, vérnarancs, keleti fűszerek, pici narancshéj ízével. A tannin határozott, de nem durva, a korty jól kitöltött, élénk savakkal, enyhe krémes érzettel. A Kovács Nimród-hoz hasonlóan ez is eléggé "szteroidokon hizlalt" pinot, inkább újvilági stílusban, ráadásul pont a Bott Frigyes mellett kóstoltam, amelyhez képest ez még jobban kiütközött. Lehengerlő intenzitás, kevesebb finesz, néha úgy voltam vele, hogy kicsit talán már túl "sok" is ez a bor, így én mindenképpen inkább étel mellé innám. 6p-

pinotnoir2017_03.jpgTiffán Pinot Noir 2017
Tiffánék a Várerdő-dűlőből készítik a pinot-jukat, amely Villány egyik leghűvösebb, északnyugati fekvésű dűlője, bár ennek a bornak a címkéjén a dűlő neve már nem szerepel. Amennyire régi emlékeimet elő tudom hívni, régen ez tűnt a "legpinot-sabb villányi pinot-nak", és ebben a sorban is jól szerepelt. Érett piros bogyós gyümölcsök, szamóca, csipkebogyó, diszkrét édeskés fűszeresség, leheletnyi gomba és avar. Pinot-san könnyed, a többi villányihoz képest karcsú, hűvösebb karakterű, szép savak, kevés, finom tannin keretezi, az alkohol sem szalad el. Szamóca, cseresznye, málna, pici csipkebogyó, finom fűszeresség a bársonyos, elegáns kortyban. 6p

pinotnoir2017_14.jpgSauska Birs Pinot Noir 2017
A másik Sauska mellett ragyogó, tükrös szín, melegebb tónusú, érettebb, édeskésebb illat jellemzi, kevesebb egzotikus vonással, visszafogottabb intenzitással. Édesfűszerek, vanília, tejcsoki, érett piros bogyósok, málna, vörös áfonya. A hordó itt sem kevés, talán több is a tannin, de jobban kitölti a bor a kereteit, mint a Padi esetében, koncentráltabb, bár szikárabbnak is tűnik az alapanyag, simább, selymesebb a textúra. Vörös áfonya, ribizli, szilva, szamóca, pici szerecsendió, zöldfűszer, leheletnyi füst. Első nap ez tetszett jobban, másnapra fordult a kocka. 6p

pinotnoir2017_13.jpgSauska Padi Pinot Noir 2017
A két Sauska pinot közül, ez kicsit tompább, szinte opálosabb. Virágok, vanília, édesfűszerek, édesre érett piros bogyós gyümölcsök, málna, cseresznye, intenzív egzotikus díszítőjegyek. Illatban kicsit többet ad, mint ízben. A savak jól működnek, a korty enyhén krémes, elég határozott hordóval. Kicsit sok a hordó és a fához képest kevésnek tűnik a beltartalom, ugyanakkor érettebbnek, mégis karcsúbbnak tűnik az alapanyag. Málna, meggy, vörös áfonya, édesfűszerek, enyhe sós-umamis aláfestés. Kezdetben kis füstösséggel is jelentkezik a hordó, másnap ez eltűnik, de a fát érezni, szárít is valamelyest a tannin. 6p-

pinotnoir2017_18.jpgSzentesi Pinot Noir 2017
Sötétebb szín, meleg tónusok, szuperérett gyümölcsös karaktert és sűrűbb anyagot sejtet. Érett erdei gyümölcsök, meggy, málna, rózsa, ánizs, pici zöldfűszer, picike illó. Valóban komoly test, meleg, délies hangulat érvényesül a kortyban, egész más, mint a karcsú etyekiek. Markáns szerkezet, picit emelkedett alkohol, határozott, kissé szárító tannin keretezi a jól kitöltött kortyot. Érett erdei gyümölcsök, málna, meggy, csipkebogyó, fűszerek, pici balzsamecet és meggymag. Komoly, érlelhető anyag, még pályája elején tart, a sor egyik legjobbja, kár azért a pici illóért. 6p+

pinotnoir2017_11.jpgVértes Birtok Pinot Noir Reserve 2017
Sötétebb szín, visszafogott illat. Édesfűszerek, tejcsoki, kis füst, az érett gyümölcsök háttérbe szorulnak, második nap kicsit erőre kapnak. A korty húsos, aránylag vastagabb, a savak és a hordó stabil vázat adnak, de a nehéz a fa mögé látni, eléggé leárnyékolja a gyümölcsöket. Fűszerek, érett szamóca, piros gyümölcsök, édesfűszerek és kicsi zöldfűszer, pici füst, határozott fa, a lecsengésben melegítő alkohol. Sajnos a hordót nem tudta megemészteni, nagyon ráül a borra, a gyümölcsök és a finom részletek nem tudnak eléggé érvényesülni. 5p-

pinotnoir2017_20.jpgVilla Tolnay Pinot Noir 2017
Érezni, hogy nem hűvös klíma szülötte, mégis megvan benne a fajtajelleg. Az érett piros gyümölcsök mellett eleinte jön egy fuvallatnyi animalitás és avar, de szellőzve abszolút a szuperérett  gyümölcsök kerülnek előtérbe, vörös áfonya és málna vezetésével. Másnap még szebb, virágok és fűszerek is érkeznek a vad erdei gyümölcsök mellé. Kóstolva is az érett piros bogyós gyümölcsök, a fűszerek, halvány sós-umamis jegyek színezik. Masszív felépítésű, jól strukturált bor, tartalmas, de nem nehézkes, határozott érett tannin ölelik körbe a koncentrált kortyot. Két éve még szinte ihatatlanul fás volt, a hordó most is határozott, de kezd összesimulni a bor. Érezhetően fiatal még a bor, de szétveti az erő, van benne valami féken tartott vadság. Arányosabb és elegánsabb, mint a 2016-os elődje volt ilyen idős korában, a hordóhatás is szebb, de ugyanúgy erőteljes, komoly bor, pályája elején, hosszú fejlődési és érlelési potenciállal. 7p

pinotnoir2017_08.jpgVylyan Pinot Noir 2017
Sötétebb szín, melegebb illat jelzi a déli termőhelyet. Konyakmeggy és vanília villan be először, majd virágok, kis keleti fűszer, túlérett piros bogyósok és feltűnik egy pici balzsamecet is. Közepesnél picit karcsúbb, a tannin közepes mennyiségű, picit érdes és szárít, az alkohol kissé emelkedett. A korty elején enyhe édesség, érett piros gyümölcsök, keleti fűszerek, a vége felé meggy, meggymag, meggyszár, fanyar lecsengés. Nem annyira pinot-s, engem inkább egy kékfrankosra emlékeztetett, amibe némi balzsamecetesség hozott egy kis olaszos csavart. Ezzel együtt hétköznapra teljesen rendben van, az áráért nem rossz vétel, csak a fajtát ne keressük benne. 5p

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9016468798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.04.06. 08:24:54

Etyeken még bőven akad ígéretes versenyző (pl. Nádas Borműhely, Rókusfalvy), Villányt pedig pinot ügyében el lehet felejteni.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.04.06. 08:43:02

@Hepci: Etyek: igen, csak mikor utánanéztem, Rókusfalvból pl. már 2018-as volt csak. A 2017-es Nádas Ösztön Pinot Noirt tavaly kóstoltam, az jó volt.
Villányt pinot-ügyben szerintem is el lehet felejteni, a Tiffán a szabályt erősítő kivétel. :)

loading 2021.04.08. 14:11:48

A hétvégén fogyott el Kovács Nimród 2017-ese nálunk. És nem éreztem az újvilágias ízeket. Vékony volt, ízekben szegény. Nem mondanám optimálisnak a tárolási körülményeinket, de nem túl régi vásárlás volt, ezért kevesebb százalékban lehet felelős.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.04.08. 14:31:28

@loading: Értem, nyilván kontextus függvénye is lehet a dolog. Nálam a KN emlékeim szerint a Hilltop-Vylyan-Havas&Tímár trió mellé jutott, azok mellett egyértelműen vastagabb és újvilágiasabb volt, de pl. a P.A.P. mellett már valószínűleg kevésbé éreztem volna annak. :) Azért vékonynak és ízekben szegénynek semmi esetre sem mondanám a saját palackom alapján.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.04.08. 15:54:22

@furmintfan: A teljes magyar mezőnyben a Kovács Nimród-pinókban a legerősebb a hordóhatás.
Szerintem amúgy jó cucc lenne, csak az újhordó lebunkózza az egyéb aromákat.

loading 2021.04.08. 16:34:57

@furmintfan: Én is vártam a hordót, mert tőle/tőlük ezt szoktam meg. De az nem volt. Ezért is írtam a tárolásról, mert vagy a hordó elejéből kaptam vagy valami más történt vele az elmúlt közel 4 évben.
süti beállítások módosítása