A Borrajongó

Borsmenta Sajtóklub - Pinot noir-ok a Kóstolom Borbárban

2019. március 12. 06:00 - furmintfan

A legutóbbi Borsmenta Sajtóklub kóstolón a pinot noir volt az aktuális téma: 13 bort kóstoltunk különböző borvidékekről, különböző évjáratokból a Kóstolom Borbárban. A magyar pinot nem egyszerű téma, alapvetően kényes fajtáról beszélünk, amellyel sokan próbálkoznak itthon, de viszonylag ritkán hallani/olvasni magyar pinot noir-t felmagasztaló kritikát. Bár a lenti sorból hiányzott néhány pinot-szempontból jelentősnek számító borvidék és pince, így is színes körképet kaptunk.

_dro8467.jpg

Vakon kóstoltunk, bár volt lehetőség visszakóstolásra, én most a második körre nem maradtam.

St. Andrea Csakegyszóval Pinot Noir 2017
Nehezen szálazható illat, savanykás piros bogyós gyümölcsökkel, meggyel, pici avarral és leheletnyi animalitással. A nagyjából közepes test élénk savakra és finomszemcsés tanninra épül. A tannin kicsit húz és szárít, az alkohol picit melegít a korty végén, nem állt még össze a szerkezet. Érett, még éppen nem túlérett és fanyar gyümölcsök, málna, kevés fűszer díszíti. Fiatal még, lehet, hogy idővel jobb lesz. 5p- (83)

Csetvei Frici Noir 2017
Halvány szín, frissebb illat, szinte primőrös piros bogyós gyümölcsökkel. Cseresznye az első helyen, mellette szamóca, málna, minimális illó és egy halvány, engem leginkább murcira emlékeztető motívum. Kóstolva könnyű, légies, szellős, kissé savhangsúlyos. Ízben is piros bogyós gyümölcsök és egy kicsi málnás savanyúcukros jegy jellemzi. A pince 2015-ös pinot-jának stílusát viszi tovább, bár az talán egy kicsit barátságosabb volt. Pontban ugyanaz, mint az előző bor, de ezt szívesebben innám. 5p- (83)

Villa Tolnay Pinot Noir 2017
Sötétebb szín, határozottan hordós és érettebb gyümölcsöket villant az illat. Édesfűszeres, puncsos, marcipános vezető jegyek mögött érett piros bogyósok húzódnak meg a háttérben, de nagyon csak a háttérben. Inkább a tannin, mint a sav határozza meg, lehetne talán kicsit lendületesebb, de talán csak hordó árnyékol ennyire. A gyümölcsöket most erősen háttérbe szorítja a hordó, minden szempontból. Egyelőre nagyon uralja a fa az egész bort, kérdés, hogyan fejlődik majd a palackban. 4p+ (82)

Hernyák Pinot Noir 2016
Zöldfűszeres, savanykás piros bogyós gyümölcsös, hűvös illat. Kóstolva vékony, picit alulérettnek tűnik, kicsit érdes a mennyiségre egyébként nem jelentős tannin. Kevés savanykás piros bogyós gyümölcs mellett sok zöldfűszer, pici kapor és kovászos uborka, enyhén vegetális lecsengés. A "kovi ubi" és a hűvös, zöldfűszeres karakter miatt egri borra tippeltem, nem jött be. 4p (81)

Bussay Pinot Noir 2016
Nagyon halvány és eleinte fülledt. Szellőzéssel kicsit előrehaladottnak tűnik a korához képest, édes piros bogyós gyümölcsök, szamóca, cseresznye, kevés édesfűszer és nugát tűnik fel. Eddig a sor leginkább fajtajelleges tagja és nagyjából az egyensúlya is a helyén van, szellős, könnyed, piros bogyós gyümölcsök, kis édesfűszer érkezik ízben is. Szerintem nem volt rossz, mások kevésbé kedvelték, fáradtnak találták. Tény, hogy fiatalabban szebb lehetett és tartogatni én sem merném. 5p (84)

Haraszthy Pinot Noir 2016
Illata gyakorlatilag zéró, alapos csuklómunkával is csak minimális gyümölcs sejlik fel a pohárból. Élénk savak vezetik, tanninja alig érzékelhető, a test vékony. A szamóca és málna mellett van egy málnaecetes jegy is benne és a citromosba hajló savak is rányomják bélyegüket, a finisben tűnik fel halványan a fa. Megosztotta a társaságot a végső értékelést illetően, de a savait senki nem kedvelte igazán. 4p (81)

Kovács Nimród 777 Pinot Noir 2016
Lassan nyílik meg a pohárban, karácsonyi fűszeres, érett piros bogyós gyümölcsös vonásokat hoz orrban. Lendületes és tartalmas a korty, pörgős savakkal, határozott, de jó minőségű hordóhatással és enyhén melegítő alkohollal. Érett piros bogyós és erdei gyümölcsök, málna, meggy, ribizli, meggymag, kis zöldfűszer, szegfűbors, szegfűszeg díszítik. Nem egy pinot noir archetípus, de jó bor. 5p+ (85)

Havas & Tímár Pinot Noir 2016
Érett, már-már főtt állagú gyümölcsök dominálnak illatában: málna, meggy és vörös szilva. Szájban is érettebb karakterű, a piros bogyósok mellett van egy kis konyakmeggy, édesfűszer, fahéj és étcsoki is benne. Közepes teste mellett élénk a sav és emelkedett érzetű az alkohol, és picit mintha már fáradnának a gyümölcsök. Érdekes bor, még ha nem is mondanám kifejezetten fajtajellegesnek. 5p (84)

St. Andrea Kis-Eged Pinot Noir Superior 2016
Ismét egy sötétebb színű bor. Illatban eleinte káposztás, szellőzéssel jönnek a gyümölcsök: málna, szeder. Telt, finoman krémes, de kellően lendületes a sav, ráadásul mintha lenne egy kicsi szénsavas érzete is a nyelv elején (mindkét kinyitott palack ugyanolyan volt). Ízében málna, erdei gyümölcsök, finom fűszeresség. Nem pontoztuk végül, de abban mindenki egyetértett, hogy a szénsavas érzettől eltekintve tetszetős, benne volt egy erős 5 pont ígérete.

Anonym Pince Életjel Pinot Noir 2016
Újra egy halványabb, világosabb bor. Kellemes, pinot-s illat: csipkebogyó, cseresznye, szamóca, málna, a gyümölcsöket szépen kiegészítő fűszeresség. Elegáns, karcsúsága mellett jó az egyensúlya, nincsenek túlzások vagy kilógó élek. Az illatban megismert piros gyümölcsök és diszkrét fűszeresség köszön vissza szájban is. Jól elkészített, fajtajelleges bor, talán a sor legelegánsabb, legkiegyensúlyozottabb darabja. 5p+ (85)

Etyeki Kúria Pinot Noir Válogatás 2015
Fokozatosan nyíló, egyre intenzívebbé váló illat piros bogyós gyümölcsökkel és erősödő fűszerességgel. A korty tartalmas, jó minőségű hordóval megtámogatva, amely még nem épült be teljesen, picikét szárít a tannin. Piros bogyós gyümölcsök, kevés erdei gyümölcs, sok fűszer színezi, hosszan is tart szájban. Ismét egy jó bor, amely még egy kis érlelést meghálálhat. 5p+ (85)

Házler Pinot Noir 2013
Sötét, érettebb bort sugalló színű bor fogad a pohárban. Rengeteg édesfűszer, marcipán, capuccino, sötét bogyós gyümölcsök érkezik illatban. Telt, húsos korty, jó savakkal és picit érdes tanninnal. Délies, mediterrán karakter, kicsit a régi villányi pinot-kra emlékeztet. Érett gyümölcsök, meggy, szilva, ribizili, zöldfűszerek és édesfűszeres lecsengés. Újabb érdekes bor, amit vörösborként inkább tudok értékelni, mint pinot noir-ként. 5p- (83)

Vylyan Gombás Pinot Noir 2009
Érett, de nem öreg illat: szárított és porrá aszalt gyümölcsök, konyakmeggy, gomba, avar, kávé, kevéske animalitás; ízben kb. ugyanezt hozza. Telt, vastag anyag, krémes maggal. Az alkohol kissé emelkedett érzetre, a tannin finomszemcsés, mennyiségre sem kevés, kicsikét még szárít is. Alapvetően jól érik, ha nem kérem rajta számon a pinot noir-os jellemzőket, még akár magasabb pontszámot is megérdemelne. 5p (84)


Fotó: Vető Gábor

A helyszínért köszönet a Kóstolom Borbárnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5214675131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása