A Borrajongó

Magyar pinot noir trió 2019-ből

2023. november 13. 06:00 - furmintfan

Két és fél éve szerepelt utoljára magyar pinot noir-okat felvonultató kóstolósor a blogon, most kicsiben érkezik a folytatás. Véletlenszerűen összegyűlt itthon három magyar pinot noir a 2019-es évjáratból, három különböző borvidékről - történetesen mindegyikük szerepelt a 2017-es sorban is.

magyarpinotnoir2019.jpg

A pincészetek stílusát ismerve és a korábbi tapasztalatok alapján eklektikus trióra, három különböző karakterű borra számítottam.

etyekikuriapinotnoir2019.jpgEtyeki Kúria Pinot Noir 2019
Az Illat már fejlettséget sugall, először avar és egy kevés szárított virág tűnik ki, majd átveszik az uralmat az érett gyümölcsök: málna, cseresznye, szamóca, áfonya. A hordó enyhe édesfűszeres, süteményes jegyeket kölcsönöz, majd gyógynövények is megjelennek másnap. Karcsú, kecses bor, dinamikus savakra támaszkodik, a tannin mennyiségre nem túl sok, de jó tartást ad, mintha még nem lenne 100%-ig integrált. Az alkohol 14%, de nem tűnik fel, szépen elnyeli a bor, és a hordó sem telepszik rá a gyümölcsökre. Ízben is az illatból megismert érett gyümölcsösség vezet, a háttérben némi édesfűszer és gyógynövény, a finisben enyhe kesernye. Ez a bor hozza leginkább a klasszikus európai pinot noir mintát. 6p

lukaenikopinotnoir2019.jpgLuka Pincészet Pinot Noir 2019
Színben picit sötétebb, mint a másik két bor.  Érett gyümölcsök, édesfűszerek, pici konyakmeggy, csokis nápolyi, kék virágok, enyhe földesség sorakozik fel illatában. A gyümölcsök inkább a fekete bogyós spektrumot fedik le. A közepes testhez elég markáns struktúra társul, a tannin határozott és kissé érdes textúrát kölcsönöz a bornak, a sav kellően élénk, és kicsit az alkohol is melegít, pedig csak 13,5% papíron. Érett sötét bogyós gyümölcsök, édesfűszerek, étcsokoládé, konyakmeggy jellemzi az ízképet, némi kesernyével és szárító tanninnal zár a korty. Hasonló a verdikt, mint annak idején a 2017-esnél: vörösborként működik, de kevésbé fajtajelleges. A 2017-es viszont annak idején jobban bejött, gyümölcsösebb, gazdagabb volt, ez a 2019-es kiadás most szigorúbb, rusztikusabb. 5p+

pannonhalmifoapatsagpinotnoir2019.jpgPannonhalmi Főapátság Pinot Noir 2019
Csavarzáras fülledtséggel nyit, de ahogy szellőzik, áradóan intenzív lesz az illata, újvilági karakterrel. Érett erdei gyümölcsök, szárított virágok, édes és egzotikus fűszerek, első két nap pici füstölt sonka, harmadik nap pisztáciafagyi is érezhető. A korty jól kitöltött, rágható tannin és enyhe édesség kíséri, az emelkedett alkohol kölcsönöz neki egy kis melegséget is. Érett, a dzsemesség határán billegő gyümölcsösség - málna, meggy, vörös áfonya, szamóca - és intenzív édes fűszeresség dominál ízben is, mellette pici édesgyökér, füst. ában Újvilági mintát követ, ahogy a korábbi kiadások is, ennek minden előnyével és hátrányával. Sokkal inkább lehengerlő, mint elegáns, inkább erőteljes, mint részletgazdag, ugyanakkor bőven van benne tartalék. A füstölt húsos aromák és a kissé markáns tannin nálam levont az élvezeti értékből, összességében azért így is inkább szerettem, mint nem. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6418255815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása