A Borrajongó

Magyar pinot noir-ok 2016-ból

2020. szeptember 23. 06:00 - furmintfan

Bár többször volt már rá példa korábban, hogy a hazai pinot noir-mezőnyt szondáztuk akár magában, akár nemzetközi kontextusban (2011, 2012, 2013, 2015), szinte véletlenül alakult úgy, hogy összejött ez az újabb kis évjáratos magyar pinot noir-kóstolósor, most ugyanis nem volt ilyen irányú előzetes szándék. A 2016-os Villa Tolnay, Oremus és a Sauska pinot-kat vásárlás után félretettem, hogy majd akkor kóstoljam meg őket, amikor már szépen belakták a palackot. Az Anonym Pincétől valamelyik etyeki látogatás során vettem a bort, így már nagyjából ki is alakult a sor gerince, amikor gyorsan lecsaptam még egy elérhető Bott Frigyes-palackra, a Janus meg valamilyen akció során került elém, úgyis rég kóstoltam tőlük bármit is. Így alakult ki az alábbi hat palackos mezőny.

magyarpinotnoir2016_7.jpg

Egyetlen tételt nem kóstoltam korábban a sorból, az utolsóként, tulajdonképpen véletlenül bekerült Janus-t. Azt kell mondanom, hogy az utolsó találkozás óta eltelt (legalább) 1-2 év nem hagyott nagyon mély nyomokat a borokon, és ennek - mint látni fogjuk - megvolt a pozitív és negatív hozadéka is.

magyarpinotnoir2016_6.jpgAnonym Pince Életjel Pinot Noir 2016
Érett szamóca, cseresznye, csipkebogyó, a háttérben virágok és édesfűszerek, enyhe avarosság, majd harmadnap zöldfűszerek is színezik az illatot. A könnyű testet lendületes savak és kevés tannin keretezi, a korty egyenes, talán épp egy picit savhangsúlyos, a tannin csak enyhe húzása van. Ízben visszaidézi az illat piros bogyós gyümölcsös, enyhén fűszeres világát, több zöldfűszerrel, majd harmadnap kifejezetten felerősödik a zöldfűszeres szólam, érdekes korianderzöldes motívummal. Összességében kellemes, jól elkészített bor, az én palackom szerintem a csúcsa környékén lehet. 6p-

magyarpinotnoir2016_1.jpgBott Frigyes Pinot Noir 2016
Bontáskor van benne egy nagyon enyhe animális fuvallat, de ez villámgyorsan távozik, és nagyon szép illat árad a pohárból. Első nap a gyümölcsöké a főszerep: piros ribizli, szamóca, vörös áfonya, a háttérben keleti fűszerek és virágok. Másnap egy fokkal sötétebb gyümölcsök, meggy és erdei bogyósok is belépnek, a fűszeresség is intenzívebb lesz, pici füstölős jelleggel. Harmadnap bevillan egy kis körömlakk is, de nem vészes. Kóstolva lendületes, de finom tapintású sav, szépen integrált, sima tannin, karcsú test, de remek intenzitás és beltartalom fogad. Rengeteg piros bogyós gyümölcs, ribizli, vörös áfonya, málna, szamóca, cseresznye, finom fűszeresség, hosszú lecsengés. Első nap nálam elvitte a show-t, aztán felzárkózott mellé a mezőny egy másik tagja. 6p+

magyarpinotnoir2016_5.jpgJanus Pont Pinot Noir 2016
Ahogy az várható volt, sötétebb színű a sor legtöbb tagjánál. Az illatot először érett gyümölcsös karakter határozza meg, talán leginkább meggy emelhető ki, majd idővel egy halvány virágos, kézkrémes jegy is megjelenik a háttérben, másnapra pedig kicsit elmegy rumos meggyes irányba. Szájban megkapjuk a tipikus dél-pannon pinot noir-os jelleget: nagyobb test, aránylag lágyabb savak, mennyiségre több, érzetre érdesebb tannin, enyhén rusztikus érzet. Érett meggy, kis cseresznyelikőr, érintésnyi étcsoki érkezik. A villányi termőhelynek megfelelően kevésbé hordozza a klasszikus "pinot-s" jellemzőket, de vörösborként működik. 5p

magyarpinotnoir2016_4.jpgOremus "25 éves a Bortársaság" Pinot Noir 2016
Sötöt szín, meleg, enyhén likőrös illat fogad. Kezdetben kicsit kusza is, szellőzéssel kezd jobban összeállni, majd másnapra megint kicsit bezárkózik és újra kell neki a levegő. Érett málna és szeder, illetve ezek likőrös formában, meggy, némi narancs, majd gyógynövények tűnnek fel, a hordó fáját is érezni. Élénk savak és határozott hordó támogatja a bort, a korty cseres, még nem építette be a fát. Ízben főleg piros gyümölcsök uralják - málna, meggy, némi szeder - édesre érett és enyhén likőrös formában, de van némi citrusos érzete is, leginkább vérnarancs, első nap még egy kevés grapefruit formájában is. A háttérben egy kis gyógynövény fedezhető még fel. Ambivalens érzéseim vannak a borral kapcsolatban: az alapanyag jónak tűnik, de sajnos belefojtották a fába, és félek, mire beépíti a hordót, nem sok minden marad egyéb erényeiből. 5p+

magyarpinotnoir2016_3.jpgSauska Birs Pinot Noir 2016
Első szippantásra sok édesfűszer, enyhén süteményes jegyek uralják, édes piros bogyós gyümölcsök kíséretében. Másnap a gyümölcsök felé billen a mérleg nyelve, de az egész illat összességében sokrétűbb, gazdagabb lesz: málna, szamóca, csipkebogyó, meggyes pite, mellettük-mögöttük keleti fűszerek, egzotikus virágok. Kóstolva sima, bársonyos tapintású, feszes savak vezetik, a hordó tökéletesen besimul, csak fűszerez, a tannin is csak simogat, a test közepesnél karcsúbb, de meg van töltve tartalommal. Ízében visszatérnek az illat piros bogyós gyümölcsös, fűszeres díszítő jegyeit. Szép, elegáns bor. Első nap a Bott Frigyes egy hangyányival jobban tetszett, de idővel a Sauska szépen lefaragta a hátrányát. 6p+

magyarpinotnoir2016_2.jpgVilla Tolnay Pinot Noir 2016
Ismét egy sötétebb színű bor. Meleg érzetű illatát érett gyümölcsök - málna, meggy ,szilva, vörös áfonya -, némi édesfűszer, vanília, és virágok határozzák meg, másnap egy kis likőrös karakter is érezhető. A húsos kortyot enyhén tapadós tannin és komoly sav támogatja, még mindig érezhető egy pici cseresség és tapadás, másnapra picit jobban kisimul. Masszív felépítésű bor, jó koncentrációval, meleg, érett gyümölcsös aromatikával. Meggy, málna, vörös áfonya, szilva, egy kevés szeder, pici fűszer, halványan sós mandula. Nem sokat változott a véleményem másfél év alatt: komoly anyag, a hordót még mindig nem építette be teljesen, ugyanakkor a bornak még bőven vannak tartalékai. Szerintem a hatosfogatból ebben lehet a legnagyobb érlelési potenciál. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr316202824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása