A Borrajongó

Karanténborozás – Bussay "Charmes" Pinot Noir 2017

2020. április 10. 06:00 - ungert

A Bussay Pince történetét kevésbé tudom azóta, hogy hat évvel ezelőtt László két lánya – névszerűen Bianka és Dorottya – tragikus szükségszerűség mellett átvette a pince irányítását. Mentségemre kizárólag a súlyos időhiány szolgálhat, ugyanis az egy évtizeddel ezelőtti Bussay-borok kiemelten fontos szerepet játszottak szeszjellemem fejlődésében. Emlékeket súlyos, tömör és ízgazdag olaszrizlingekről, szürkebarátokról őrzök, és ez a tény (mármint az emlékezetesség) jogszerűen bírálhatja felül azt a feltételezésemet, hogy a reprezentált stílusért manapság már minden bizonnyal kevésbé rajonganék.

Rövid kerülő után vissza az aktualitásokhoz, a kétpalackos mintavételem alapján ugyanis a friss Bussay-borok biztosan nem vádolhatók a fentiekben részletezet túlzásokkal. A Mura nevű fehér házasításukat ugyan megittam, de elment mellettem annyira, hogy ne pazaroljak rá szavakat. És bár extrém vonásokat ez a pinot noir sem tartogatott, ezúttal már éreztem némi szándékot arra, hogy az elhúzódó karanténborozás keretei között beszámoljak róla.

vkqj9744.JPEG

Tekintettel arra, hogy kevésbé mozgok otthonosan a fajta nemzetközi teljesítőképességét tekintve, csak arra tudok szorítkozni, hogy mit szeretek a hazai pinot-ban. Innen vizsgálva pedig az alacsony szesz, a tanninmentesség és a gyümölcscentrikusság egyértelmű előnynek számít, a jó hír pedig az, hogy ez a bor többségében igyekszik is megfelelni a felsorolt kritériumoknak.

Színe mint egy silleré. Orrban tompább, a csipkebogyós, epres, meggyleves karakter mellett feltűnik némi friss, de nem bántó zöldesség is. A korty lineáris szerkezetű, az élénk, de nem túlzó savakra épül közepesen hosszan és tisztán. Szubjektív hiányosságokat kizárólag a gyümölcsösség intenzitásának tekintetében tudok kiemelni.

Mélységet és komplexitást ugyan nem hoz, de egy korrekt, ügyesen elkészített, friss és vidám hazai pinot noir közel négyezerért. Nem fogok rohanni a második palackért, de az elsővel tulajdonképpen elégedett voltam. Öt pont. (3950 Ft, Bortársaság/Bussay webshop)

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5715601330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XII.Hadosztály 2020.04.14. 16:30:48

"az alacsony szesz, a tanninmentesség és a gyümölcscentrikusság egyértelmű előnynek számít"

Némileg (?) szembemegy az elvárásaiddal, de ha van rá lehetőséged, kóstold meg Losonci Gereg Pinot Noir 2016-osát. Nem kedvelem a hazai pinókat, pénzt a legritkább esetben adok érte, de náluk megrizikóztam a legutóbbi borszerda során. Mivel a syrahjuk eleve tervben volt (ha jól rémlik ti is írtatok róla), gondoltam bezsákolok egyet ebből is. Jól tettem. Bár a 15-ös szesz elsőre felrántotta a szemöldökömet, de nekem nagyon bejött. Pikk-pakk elfogyott a palack (ketten ittuk). Rengeteg piros bogyós illatban ízben egyaránt, szép lecsengés. A tannin természetesen nem túl sok, az alkohol bár némileg fűt, de bőven elviselhető.

bakerstreetbacchus 2020.04.19. 23:00:24

"Szubjektív hiányosságokat kizárólag a gyümölcsösség intenzitásának tekintetében tudok kiemelni." Ezen mit értesz hogy túl gyümölcsös, vagy nem elég gyümölcsös?
Tapasztalatom szerint az igazán nagyra értékelt Pinot Noirok elegáns borok, ahol semmi sem tolakodó és lassan kortyolgatva illetve évekig érlelve tárják fel magukat. Ehhez kell elegendő sav és fiatalon akár még asztringens tannin is, ami ha a gyümölcsösséggel egyensúlyban van, egyátalán nem bántó.
Pár év érlelés után jönnek a bőr, nyereg, erdei nedves avar, animális másodlagos és harmadlagos íz- és aromajegyek, amitől izgalmassá válik a bor.
Vagy ne várjak egy burgundi magyar Pinot Noirt? Mondjuk 5000 forintért nem meggylevet szeretnék inni. Lesz valamikor egy magyar Pinot Noir kóstolás? Valamikor Gál Tibornak elég jó Pinot Noirja volt. De biztos vannak új borászok, akik megpróbálnak valami eredetit alkotni.
süti beállítások módosítása