A Borrajongó

Etyeki Kúria pinot noir vertikális (2017)

2017. április 11. 06:00 - furmintfan

Az Etyeki Kúriánál immáron hagyomány, hogy tavasszal előveszik a pince egyik zászlóshajójának számító pinot noir korábbi évjáratait és egy szerencsés kis csapat belekortyolhat a Kúria történelmébe. Az első vertikális kóstolót még 2010-ben tartották meg, szerényebb körülmények között, az egyik régi pinceépületben. Azóta minden évben rendeznek egy ilyen kóstolót, és voltak néhányan a közönség soraiban, akik minden alkalommal ott is voltak a jeles eseményen. Tavalyi "elsőbálozásom" után másodjára volt szerencsém rész venni a roppant tanulságos szeánszon. A fele sem tréfa, de idén éppen április elsejére esett a kóstoló napja. Szerencsére az időjárás is kegyes volt az Etyekre zarándokolókhoz és a kóstoló "hivatalos" része után is órákig lehetett még élvezni a napsütést a teraszon.

17504270_977362102401452_7429661094735627464_o.jpg

Matolcsy Sára birtokigazgató köszöntője után Mérész Sándor főborász kalauzolt minket végig az egyes évjáratokon, egy rövid szőlészeti-borászati gyorstalpaló után. Az Etyeki Kúria 2001-ben elsőként telepített pinot noir-t a borvidéken, 2 hektáron, majd a 2003-as évjáratból készült el az első kereskedelmi forgalomba is került bor. 2006-ban, 2007-ben és 2015-ben újabb telepítésekre került sor, az ültetvények az alcsútdobozi Nagy-Látóhegy és Kis-Látóhegy dűlőkben helyezkednek el. A tőkénkénti terhelés nagyjából 0,9-1,2 kg között mozog. Kézi szüret után egész fürtös préselés következik, fontos továbbá a kíméletes törkölykalap menedzsment. A borok egy évet töltenek 228 és 300 literes magyar, francia és osztrák hordókban, amelyeknek nagyjából 30%-a új. A hordópark éppen 2016-ban bővült ki több kádár hordóival.

etyekikuriapinotvertikalis2017_2.jpg

Hordómintákkal kezdtünk, ahogy tavaly is. Akkor három különböző hordóból kivett bort kóstoltunk vakon, ez a szám most ötre duzzadt. A minisor végén tudtuk meg, hogy melyik minta milyen hordó borát takarja.

2016/1 (M)
Stockinger. Sötétebb és mattabb szín. Virágok, meggy, piros bogyós gyümölcsök, erdei gyümölcsök. Jól texturált, éppen csak pici cserességgel. A hordó szépen a háttérben marad, hagyja érvényesülni a gyümölcsöket: friss piros bogyósok, pici joghurt, szép fűszeresség a háttérben.

2016/2 (M)
Kádár Hungary. Világosabb, lilásabb árnyalat. Fűszeres, mogyorós, kicsit toast-os eleinte, majd ahogy nyílik egyre szebb lesz, jönnek a gyümölcsök is. Szájban több a fűszer és a szekunder aroma, de valamivel kevesebb a gyümölcs, mint az előzőnél, de a korty a vége vibráló, megint több gyümölccsel.

2016/3 (M)
Trust. Még világosabb, még lilásabb. Visszafogottabb, tompább gyümölcsösség, capuccino-s, tejkaramellás, pörkölési jegyek uralják illatban. Az előzőnél egy fokkal lágyabb, érzetre kevésbé cseres, de valahogy mégis tompák az ízek és kevésbé tűnik kifinomultnak az összhatás. 

2016/4 (M)
Francois Fréres. Megint mattabb, sötétebb rubin árnyalat. Remek illat, virágok, egzotikus fűszerek, piros bogyós gyümölcsök, pici tejcsokival. Selymes és tartalmas korty, kiváló intenzitás, az élénk gyümölcsösséget szép fűszeresség öleli át. A "győztes" minta, nem véletlenül.

2016/5 (M)
Taransaud. Világosabb, fényesebb, lilásabb. Virágok, piros bogyós és erdei gyümölcsök, fűszerek és egy kis gyümölcsös túrókrém. Az előzőnél kicsit moderáltabb az intenzitása és összetettsége, kevésbé villognak a gyümölcsök.

etyekikuriapinotvertikalis2017_1.jpg

2015
Intenzív fűszeres illat, szép fahatás, sok fűszer, szeder, szamóca. Jó állagú sav és bársonyos tannin keretezi, bár a fa még simulhat egy kicsit. Málna, szamóca, cseresznye, erdei gyümölcsök, sok fűszer, trüffeles aromák színezik. 6p

2014
Visszafogottabb illat: pici tejszín, hűvös piros bogyósok, pici fűszer. A korty vékonyabb, hígabb az előző bor után. Élénk savak vezetik, a szesz picit melegít a finisben. Savanykás piros bogyósok, meggy, piros ribizli határozzák meg az ízképet. 5p

2013
Áradó, fűszeres illat, sötét bogyós gyümölcsökkel, virágokkal, pici tejcsokival megszórva. Lendületes, tartalmas, zamatos, lédús piros bogyós gyümölcsökkel, szamócával, édes fűszerekkel kényeztet. Érzetre határozottabb és valamivel kevésbé kifinomult a hordó jelenléte, mint a 2015-ösben. 6p

2012
Nagyon sötét színű, érett meggyes, kék bogyós gyümölcsös, fűszeres, meleg érzetű illata van, és ízben is ezt a vonalat követi. Testesebb, vastagabb a sor többi boránál, lágyabb savakkal, fogósabb tanninnal. Jó bor, de nem kifejezetten pinot-s jellegű. 6p-

2011
Színében már felfedezhetők gránátos villanások és aromatikában is tetten érhető már egy kis érettség. Érett-aszaltba hajló piros bogyósok, meggy, cseresznye, trüffeles jegyek színezik, pici avar is jelzi a korát. Ízben a savanykás piros bogyósok, szamóca és hecsedli mellé fűszerek, tejcsoki, pici sonka is társul. A finomszemcsés tannin és a sav ugyanakkor nem simul be teljesen a borba, számomra volt benne egy kis disszonancia. 5p

2010
Avar, gomba, aszalt piros bogyósok, pici paradicsom keveredik illatában. Egyenes, jó tartású savak vezetik, karcsú, de arányos bor. Aszalt meggy, hecsedli, édesfűszerek, pici paradicsom, leheletnyi csokoládé jellmezi ízét. Jó bor egy nehéz évből. 5p+

2008
Színében barnás villanások, illatában éppen kezdődő oxidáció jelei, dohány, aszalt gyümölcsök, pörkölési aromák. Szájban ezek után meglepően élő és intenzív, ahogy nyit: meggyel, fűszerekkel, pici aszalt paradicsommal, tercier jegyekkel. Savait tekintve aránylag lágyabb karakterű és a korty középtájon meg is döccen, de aztán visszajönnek a savak. 5p

2007
Sötétebb, intenzívebb, meglepően fiatalos szín. Érett erdei gyümölcsök, fűszerek uralják, szájban kifejezetten komplex és tartalmas, vannak rétegei, finom szilvalekváros jegyek is gazdagítják. Élénk savak, jó tannin és enyhén emelkedett alkohol keretezi, de a beltartalomnak köszönhetően a bor mindezt elbírja. Szép érettség mellett még bőven van benne élet. Egyértelműen a sor legjobbja, simán nyerte a közönségszavazást. Egyúttal az egyik legjobb magyar pinot, amit kóstoltam. Sajnos ezzel a kóstolóval nagyjából ki is merült a készlet. 6p+

2005
Tejes animalitás, avaros jegyek, idővel kellemes fűszeresség jelenik meg illatában. Karcsú, jó egyensúllyal, valaha elegáns lehetett, mostanra már egy kicsit kezd kiürülni, nem tölti ki teljesen a kereteit. Szájban paradicsomszósz, aszalt piros bogyósok, zöldfűszerek, avar. 5p

2003
Szép érettség illatban: avar, gombák, tejszín, sokféle fűszer. A korty arányos, kora ellenére is jól tart, bár picikét már lelágyult, élei lekerekedtek, kisimultak. Meggylekvár, szép fűszeresség, finom érési jegyek színezik. Összességében véve szépen dacol az idővel. 6p-

 

A kóstolóra az Etyeki Kúria hívott meg, köszönet érte. Az első fotót a borászat facebook-oldaláról kölcsönöztem.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3012410547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.11. 12:35:02

Tyű, ennyi ötpontos pinot-ot! :)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.04.11. 14:02:56

@akov: Voltak egyébként, akik szórták az érettebb borokra is a 87-90 pontokat, de engem a 2007-esen kívül a többi annyira nem fogott meg, hogy több ponttal honoráljam.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2017.04.11. 14:09:29

@furmintfan: bocs, nem téged ekéztelek. De ezek érdekesek. Sok középszerű pinot egy minőségi pincétől, egy állítólagosan a pinot noir-nak kiváló Etyeken, egy prémiumnak szánt bor, stb. Persze süvegelendő, hogy életben vannak a borok 10 évig. De ez, amit itt látunk, bármelyik Új-Zélandi pince alapbora tudja. Persze mindennek örülni kell...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2017.04.11. 23:34:23

Hát, minden tiszteletem a Kúriáé - és volt olyan időszakom, amikor azt hittem, hogy ezek igen jó pinók...

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2017.04.12. 08:26:13

@Hepci: Magyar viszonylatban szerintem általában a jobbak között vannak, ez a 2015-ös meg kifejezetten ígéretes, csak adnék még neki egy kis időt a palackban
süti beállítások módosítása