Újvilági borokból talán csak egyszer tartottunk még vertikális kóstolót, amikor az argentin Clos de Los Siete néhány évjáratát néztük meg egymás mellett. Most Új-Zéland egyik ismert birtoka, a Marlborough-ban tevékenykedő Dog Point Vineyard került sorra. A borászat szortimentje letisztult és rém egyszerű: három szőlőfajtából négy bor készül: chardonnay, pinot noir és sauvignon blanc, utóbbiból egy tartályos és egy francia hordóban erjesztett és érlelt verzió is. Minden boruk megbízhatóan a borvidéki élvonalat képviseli és jól érlelhető is (rendszeresen szoktak korábbi évjáratokat pár év érlelés után újra forgalomba hozni), de utóbbi szempontból mégis a pinot noir-ra voltam a leginkább kíváncsi. Az elmúlt időszakban sikerült összegyűjteni hat évjáratot, ezeket vizsgáltuk meg közelebbről január végén.
A pincészet többször szerepelt már a blogon, de ha már ilyen különleges sor jött össze, nem árthat az ismétlés.
A Dog Point Vineyard Marlborough egyik legnevesebb borászata, éppen tavaly ünnepelték az alapítás 20. évfordulóját. James Healy és Ivan Sutherland a Cloudy Bay-nél dolgoztak borászként, illetve szőlészeti vezetőként, majd a pincészet felvásárlása idején kiléptek a cégtől és feleségeikkel, Wendy Healy-vel és Margaret Sutherland-del 2004-ben megalapították a Dog Point Vineyard-ot. A borászat logóján szereplő növény a káposztafa, maori nyelven "Ti Kouka", a név pedig a nyájakat őrző, de elvadult kutyák táborhelyéül szolgáló bozótosra utal.
Szerencsére az újrakezdő tulajdonosoknak nem kellett a nulláról kezdeniük, hiszen a Sutherland házaspárnak kb. 80 hektár szőlő állt a tulajdonában, amelynek termését addig főként a Cloudy Bay dolgozta fel. A birtok most kb. 280 hektárnyi területtel rendelkezik Marlborough Southern Valleys alrégiójában, de a ebből csak mintegy 100 hektár termését dolgozzák fel, a többi szőlőt eladják, egy részük például a Greywacke borokba kerül. A borvidék legrégebbi ültetvényei közül több is a Dog Point birtokában van, az elsőt 1979-ben telepítették. 2009-től elkezdték átállítani a területeket organikus művelésmódra és ma a Dog Point Vineyard Új-Zéland legnagyobb Biogro NZ által hitelesített organikusan művelt szőlőbirtoka.
A pinot noir hat különböző klón terméséből áll össze, az organikusan művelt ültetvényt 1983-ban telepítették. Kézi szüret után, 75%-ban bogyózva, 25%-ban egész fürtösen kerül feldolgozásra az alapanyag. Kis nyitott tetejű acélkádakban, vadélesztővel megy végbe az erjedés, majd a bor 18 hónapig érlelődik francia tölgyfahordókban, amelyek 30%-a új.
Szokás az újvilági évjárathatást egy kézlegyintéssel elintézni, de az időjárás ott sem rendelésre alakul, bizony vannak különbségek, és ez - jobb esetben - a borokon is tükröződik. Bob Campbell MW, az új-zélandi borok egyik legnagyobb szakértője tízes skálán a 2016-os évjáratot 8, a 2017-es és 2018-as évjáratot 7, míg a 2019-es és 2020-as évjáratot 9 ponttal értékelte. 2016-ban egyszerre meleg és esős volt időjárás, de a kihívások ellenére jól sikerült a szüret. 2017 hűvös év volt, a tenyészidőszak száraz volt, a szüret idején jött a csapadék, sokat kellett válogatni a szőlőt, de gyümölcsös, elegáns pinot noir-ok születtek. 2018-ban a nyár forró és a szélcsend miatt párás volt, majd éppen a szüreti időszakban érkezett meg az eső. 2019-ben a hozam alacsony volt, de a kiegyensúlyozott időjárásnak köszönhetően borok szép egyensúlyt és koncentrációt mutatnak. 2020 ismét jó évjáratnak bizonyult, a COVID-19 miatt elrendelt karantén okozta nehézségek ellenére nagyon szép termést sikerült betakarítani. 2021 meleg és aszályos volt, ami alacsony hozamot eredményezett, de a minőséggel nem volt baj, koncentráltan gyümölcsös, gazdag borokat zártak palackba.
Dog Point Vineyard Pinot Noir 2021
Intenzív, fiatalos illat fogad, sötét bogyós erdei gyümölcsökkel, szedermálnával, egzotikus fűszerekkel. Kezdetben van benne egy kis füstösség és enyhe vadhúsos fuvallat, de tartósan csak a gyümölcsök és maradnak. A korty húsos, jó koncentrációt mutat, kellően élénk sav vezeti, a tannin finomszemcsés, még picikét simulhat. Az ízvilágot sötét bogyós gyümölcsök, keleti fűszerek, narancshéj, csillagánizs, fűszeres szilvaszósz elegye adja, a lecsengés közepesnél hosszabb. 7p+ (17000 Ft - Bortársaság)
Dog Point Vineyard Pinot Noir 2020
A 2021-es után hűvösebb, mértéktartóbb és sokkal fejlettebb illat fogad. Az erdei gyümölcsök és édesfűszerek visszafogottabban jelennek meg, van benne egy pici gomba és parfümös-virágos vonal is. Könnyed, szellős szerkezetű, talán ez a sor legvékonyabb bora. A savak frissek, lendületesek, a tannin szépen integrált és sima, de kicsit hiányzik a fókusz és a lendület, a korty közepe kicsit üres, a lecsengés közepes. Az aromatika viszont nagyon vonzó, a gyümölcsösség már nem dübörög, egyenlő arányban jut szerephez a fűszerességgel és a kezdődő érési aromákkal. 6p+
Dog Point Vineyard Pinot Noir 2019
Leheletnyi animalitással nyit, ami gyorsan távozik, egyébként ebben a borban is a sötét bogyós gyümölcsök és a fűszerek dominálnak. A közepes testhez mérten arányos, egységes a szerkezet, a sav lendületes, és szépen besimul, a tannin csak finoman fogós, szilárd vázat ad. Az ízképet a koncentrált gyümölcsösség - erdei bogyós gyümölcsök, fekete cseresznye - és a vonzó fűszeresség elegye adja, amibe egy kis sós, szójaszószos, umamis aláfestés hoz csavart. A sor valószínűleg legjobb bora, a 2021-es hasonló pályára állhat. 8p-
Dog Point Vineyard Pinot Noir 2018
Már mutat fejlettséget az illat, a sok keleti fűszer, meggy, cseresznye mellett némi avar, majd idővel cseppnyi balzsamecet tűnik fel. Az előző borok után markánsabb a szerkezet, rusztikusabb az összhatás. A korty pici krémességet is mutat, ugyanakkor a tannin határozott, kicsit szárít is. Fekete cseresznye, erdei gyümölcsök, vérnarancs, narancshéj, fűszerek, enyhe sósság adják az aromákat. 7p
Dog Point Vineyard Pinot Noir 2017
Az illat közepes intenzitású, nyitáskor érkezik egy árnyalatnyi animalitás, egy kis palackbuké velünk is marad, piros gyümölcsök, vörös áfonya, potpourri, keleti fűszerek mellett. Második nap már inkább a tercier aromák viszik a prímet, a gyümölcsök fokozatosan a háttérbe szorulnak. Kóstolva finom textúra, csiszolt sav, leheletnyi krémes érzet, szép egyensúly fogad. Piros bogyós gyümölcsök, vérnarancs, fűszerek, pici csokoládé elegyedik ízében, második nap itt is változik az arány az érési aromák javára. 7p+
Dog Point Vineyard Pinot Noir 2016
Ismét egy hűvösebb illat, málna, eper, piros ribizli, pici koriandermag, fűszerek, majd második nap porrá aszalt gyümölcsök, szárított zöldfűszerek, balzsamecet és étcsoki díszíti. A karcsú testet élénk sav és kevés, de jó tartású tannin fogja közre, mintha árnyalatnyi zöldes-kocsányos karakter is lenne benne, de ez inkább csak a javára válik. Első nap szépen hozza a piros gyümölcsöket szájban is, fűszerek, egy kis kávé, kezdődő tercier jegyek mellett, második napra a gyümölcsök ebben a borban is átadják a helyüket az érési aromáknak. 7p+
Nagyon kiegyensúlyozott, erős sort kóstoltunk, végig magas minőséget képviseltek a borok, komolyabb hullámvölgyek nélkül. A közönségszavazást magasan 2019 nyerte, ötből hárman tettük első helyre, 2017 és 2021 fért még fel a dobogóra - egy-egy első helyes szavazattal, 2017 mindenkinél szerepelt a top 3-ban -, majd 2016, 2020 és 2018 következett.