A Borrajongó

Etyeki Kúria - pinot noir minivertikális és Pinot Noir Válogatás 2015 premier

2018. december 13. 06:00 - furmintfan

Az Etyeki Kúria ha nem is a kezdetektől - hiszen a Kúriánál és egyúttal az egész borvidéken az első pinot noir tőkéket 2001-ben ültették el -, de régóta nagy hangsúlyt fektet a pinot noir-ra, ám most szintet léptek egy válogatástétel bevezetésével, amelyet egy mini vertikálist lefedő díszdobozos kiszerelésben is meg lehet vásárolni.  A hat palack bort tartalmazó fadobozos válogatásból 150 darab kerül kereskedelmi forgalomba, a pincénél és a Bortársaságnál elérhető.
A pincészet ennek apropójából egy szűk körű sajtóbemutatót szervezett a Palack borbárba, ahol végig is kóstoltuk a borokat, Mérész Sándor főborász és Nagy Vince kereskedelmi és cégvezető vezényletével.
 etyekikuriapinotk2018_2.jpg

Az Etyeki Kúriánál sokáig hiányzott a szortimentből a vörösbor, mígnem némi utánajárást követően jött az ötlet, hogy talán a pinot noir-ral érdemes lenne megpróbálkozni. Az ekkor még Gál Tibor mellett dolgozó Mérész Sándor a legendás egri borásztól hallotta először, hogy Etyeken ígéretes kísérletek történnek a pinot noir-ral. A Kúria főborásza kiemeli, hogy felesleges lenne párhuzamot vonni Burgundiával, de egy közös pont mégis van Etyek és Burgundia között, ez pedig a talaj magas mésztartalma, amely magas pH-értéket eredményez és ez segíthet a jól érlelhető borok elkészítésében.
Az Etyeki Kúria tehát 2001-ben elsőként telepített pinot noir-t a borvidéken, 2 hektáron, majd a 2003-as évjáratból készült el az első kereskedelmi forgalomba is került bor. 2006-ban, 2007-ben és 2015-ben újabb telepítésekre került sor, az ültetvények az alcsútdobozi Nagy-Látóhegy és Kis-Látóhegy dűlőkben helyezkednek el. Az újabb telepítéseknél magasabb tőkeszámmal és olyan visszafogottabb alannyal dolgoztak, amely koncentráltabb borokat eredményezhet. Eleinte magyar kádárok hordóiba került a pinot noir, de folyamatosan bővítették a hordóparkot francia és osztrák hordókkal.
 etyekikuriapinotk2018_1.jpg

Mérész Sándor - és az eddigi pinot noir évjárat-kóstolók leszűrt - tapasztalatai szerint kell 4-5 év, hogy ezek a borok kinyíljanak és legjobb formájukat mutassák. Többek között ezért is igyekeznek lehetőség szerint minden évjáratból bizonyos mennyiséget félretenni, és a jövőben az a cél, hogy ennek egy hányadát kereskedelmi forgalomban is újra elérhetővé tegyék.
A most debütáló Pinot Noir Válogatás hivatott betölteni be a pincénél az eddig hiányzó csúcsbor szerepkört. 2015-ben már elegendő terület és tapasztalat állt rendelkezésre és az évjárat is remek volt, így készülhetett el ez a bor a legszebb hordók házasításából.

Pinot Noir 2016
Talán ennek a bornak a leghalványabb az illata eleinte, kell neki egy kis idő, hogy megnyíljon, ekkor virágos, fűszeres, hűvös piros bogyós gyümölcsös motívumok bukkannak fel: friss csipkebogyó, szamóca, cseresznye, piros ribizli és málna. A karcsú testet élénk sav, enyhén emelkedett alkohol és picikét még előtérben levő hordó keretezi, az illatban felfedezhető gyümölcsök itt is megjelennek. Összességében véve még kicsit fiatal és zárkózott. 5p+ (4850 Ft - Bortársaság)

Pinot Noir 2015
Illatában rózsa, pici édesfűszer, kis süteményesség, az előző bornál érettebb spektrumban játszó piros bogyós gyümölcsökkel. Ez is kicsit zárkózott, szerkezetre nézve talán tömörebb, mint a 2016-os, lendületes savai vannak és pici cseresség is érezhető még. Savanykás piros bogyós gyümölcsök, ribizli, meggy, málna, pici meggymag és fűszer jellemzi az ízképet. 5p+

etyekikuriapinotk2018_3.jpg

Pinot Noir Válogatás 2015
Intenzívebb, sokrétűbb az illat, mint az "alap" pinot-nál: karácsonyi fűszerek, potpourri, málna, szamóca, rózsa. A korty húsos, lendületes, szép fűszerességgel, málnával, cseresznyével, szederrel, erdei gyümölcsökkel. Kétségtelenül gazdagabb, teltebb érzetű mint a "kistesó", de ez is fiatal még. 6p (10500 Ft - Bortársaság)

Pinot Noir 2014
Hűvös hangulat, narancsos trüffel, süteményes jegyek, piros bogyós gyümölcsök, pici tejcsoki. Kecses, légies, könnyed bor, már színre is világosabb, mint a sor többi tagja. Kicsit talán rövidnek bizonyul szájban, de ameddig tart, addig zamatos, szamócás, cseresznyés, zöldfűszeres, enyhén édesfűszeres jegyeket mutat. 5p+

Pinot Noir 2013
Szép illat, érett erdei és piros bogyós gyümölcsökkel, málnával, violával, pici (és nem zavaró balzsamecettel). Az illatban egy idő feltűnik egyfajta citrusos jegy, amit viszont nem tudtam hovatenni, kicsit disszonánssá tette az összképet. Kóstolva testesebb pinot benyomását kelti, megfelelő koncentrációt is mutat, érett gyümölcsökkel, málnával, szederrel, faeperrel, szép fűszerességgel, jól integrált hordó és üde savak mellett. 6p-

Pinot Noir 2012
Sötétebb színű, illata is inkább a fekete bogyós spektrumba hajló gyümölcsöket idéz, édesfűszerekkel, pici szegfűborssal és fahéjjal. Pinot-mércével vaskos, savból, alkoholból is jutott bele, és egy kevés cseresség is felfedezhető. Érett fekete bogyósok, fekete ribizli, meggy, kevés fűszer jellemzi a meleg hangulatú ízvilágot. Stílusban kicsit egy Central Otago pinot-ra emlékeztetett. 6p

 

Összességében véve igazolódni látszott a kóstolón Mérész Sándor megfigyelése, miszerint ezek a borok 3-4-5 évesen jobban mutatnak, mint fiatalon, legalábbis a 2012-es és a 2014-es eddig talán most tetszett nekem a legjobban. A 2015-ös Válogatás árának meghatározásánál elég vastagon fogott a ceruza, kíváncsi vagyok, milyen lesz a fogadtatása.

A kóstolón az Etyeki Kúria meghívásának köszönhetően vettem részt, köszönet érte!

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9114461192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

planina 2018.12.13. 07:34:55

Meszes talaj magas ph-érték?

loading 2018.12.13. 11:02:41

A leírás alapján nem meggyőzőek a frissebb évjáratok. Nem lettek túlságosan "kilúgozva", kikönnyítve?

Gabssy · http://www.medvebor.hu 2018.12.13. 12:58:56

@planina: Én is ezen csodálkozom. Meg azon, hogy a magas pH segít a jól érlelhető borok készítésében... (A magas pH gyakorlatilag eltarthatatlanná teszi a bort.)

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2018.12.13. 13:26:52

@planina: @Gabssy: Itt nem arról volt szó, hogy a bor pH-ja lesz magasabb a mésztartalomtól, hanem arról, hogy a talajé.
@loading: Tudja fene. A 2014-est mindig is vékonykának véltem, most viszont már nem éreztem rajta azt, amit korábban, nevezetesen, hogy lötyög is rajta a hordó. A 2015, 2016 pedig a 2014-esnél testesebb anyag.
Régen a 2012-est meg sokan azért kritizálták, hogy nem annyira pinot-s, túl sötét, túl testes, stb., most nekem talán az tetszett a legjobban. A 2013-asba is csak az a fura citrusos illat kavart be egy kicsit. Ennek alapján talán az újabb évjáratoknak is érdemes egy kis időt adni.

emoss 2018.12.14. 10:56:51

Egyet értek nem kicsit fogott vastagon az a ceruza. És eddigi tapasztalataim és a fenti írás alapján sem látok semmiféle indokot, hogy miért is kéne ennyi pénzt kifizetni ezekért a borokért amik igaz, régebbi évjáratok de azért közel sem múzeálisak. Persze, tudom, nem "kell" kifizetni...akkor is erős túlzás 5-6 pontos (amúgy ~4 ezres) borokért.

Szegediszomelijé 2018.12.14. 15:52:44

Az árat kisebb mértékben határozza meg a minőség, mint a brand. Ez mindennel így van. Viszont nem érzem, hogy 10 rugóra fel van építve a Kúria márkaneve -de lehet, hogy tévedek, vahy épp ezzel építik...
süti beállítások módosítása