A Borrajongó

Tegnap ittam - Hollóvár Somlai Hárslevelű 2005

2015. december 21. 06:00 - furmintfan

Az év vége felé valahogy egyre kevésbé vonzottak a sok boros, estébe nyúló kóstolók, inkább csak otthon nyílt ki néhány magányos palack. Ez indukálta a "Tegnap ittam" posztok számának hirtelen megugrását, amiből itt egy újabb, részemről idén valószínűleg az utolsó ilyen jellegű írás, amelyet egy nem akármilyen bor ihletett.
Somló borász-ikonjának legendás boráról írtak már sokan a magyar borblog szcénában, amennyit ezekből a cikkekből felleltem, össze is gyűjtöttem a lap aljára, de talán így sem teljes a gyűjtemény. Már az írások száma is sejteti, hogy nem mindennapi borról van szó. Én először kb. 4 évvel ezelőtt találkoztam vele, tehát viszonylag későn, azután sokáig nem. Ünnepek előtt kíváncsiságból megnéztem, merre tart a somlói legenda tíz éves korában.

hollovarharslevelu2005.jpg

2002-es telepítésű, gyalogművelésű ültetvény első termése, október 28-án szüretelve. Az enyhén ülepített színlé áztatott aszútésztán erjedt 17-18 Celsius fokon, majd fahordóban, finomseprőn érlelte tovább Takács Lajos.
Először megijedtem, mert illat alapján dugósnak tűnt (rövidke twin-top dugó), és bár szellőzéssel azért javult a helyzet, egy kis fedettség illatban végig megmaradt. Ízben szerencsére nem lehetett érezni (vagy én legalábbis nem vettem észre, hogy kilógna a lóláb) és a szárazpróba is tiszta volt.
Az illatban - a fent taglaltakon túl - viszonylag tompa botrytises, aszalt sárgabarackos, mézes, gyógyfüves, dohányos, zöldfűszeres, fakérges jegyek keverednek. Az aranyszínű bor vastag, mégis arányos, viszont kissé rusztikus, enyhén tapadós, cseres felületű. A kb. 30 g/l maradékcukrot a széles savak szinte teljesen kiegyensúlyozzák, előbbiek inkább csak a teltséghez járulnak hozzá, érzetre a bor legfeljebb félszáraznak mondható. A 15% alkohol szintúgy eltűnik a sűrű szövetű, közepesnél nagyobb testben, talán csak a finisben jelentkezik be egy kicsit. A korty már üresedik, középen van benne egy kis lyuk, aztán a lecsengésre valamit még visszanyer intenzitásából, bár ebben a markáns sav és a cseresség is közrejátszik. Ízben máig összetett, rétegzett, sok különböző aromajegyet képes felmutatni: aszalt sárgabarack, sárgabaracklekvár, kandírozott citrusok, narancshéj, ánizs, köménymag, vanília, dohány, feketetea, kevés gomba, egy csipet só, és az egészet végigkísérő botrytises kesernye. Valahogy felismerhetően somlói, de még ezen belül is rendkívül egyedi bor, rusztikusságával és a kesernyésséggel együtt, de nem csak ezek miatt. Rétegműfaj (bár akik most velem együtt kóstolták, kedvelték), és csúcsán is túl van már, mégis jó érzés volt még - feltehetően - utoljára kóstolni és írni róla. 6p-

Korábbi blog-bejegyzések a borról:

http://borrajongo.blog.hu/2012/10/29/hollovar2011

http://borrajongo.blog.hu/2011/08/16/erettebb_somloi_borok_v

http://borrajongo.blog.hu/2010/05/01/a_somlo_koncentralt_oldala

http://bordogsag.blog.hu/2012/06/13/hollovar_somloi_harslevelu_654

http://tancolomedve.hu/kostolas/27-somloiak-1-hollovar-pince

http://albertgazda.blog.hu/2009/09/05/hollovar_somloi_harslevelu_2005

http://alkoholista.blog.hu/2011/03/17/tisztulo_kep

http://alkoholista.blog.hu/2009/09/24/a_tunder_a_harcos_a_varazslo_es_az_ember

http://alkoholista.blog.hu/2007/06/24/lajos_arany

http://alkoholista.blog.hu/2006/11/20/a_tiszta_tizenkilenc

http://bor.mandiner.hu/cikk/20121027_termeszethu_borkeszites_somlon_az_a_lenyeg_hogy_jol_essen

 

24 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr748185094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

shiraz2 2015.12.21. 10:52:19

tehát szerinted jobb ez a 10 éves bor mint a kollégád szerint a magyar pezsgők 99%-a :) cool stuff

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.21. 12:07:29

Váze :) Azé nem gyönge ilyen cuccokat csak úgy "tegnap inni" :) Mifelénk az ilyen legendákra legalábbis áhitatos szeánszokat szervezünk.

Ez a bor egy legenda! Mementója annak, hogy milyen tud lenni a hárslevelű, ha Somlói.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.26. 10:46:02

Egyik legmeghatározóbb tétel volt ez a borbuzi érám kezdeti éveiben. Képes vagyok elérzékenyülni, ha szóba kerül :) Sajnos a legutolsó találkozás alkalmával, úgy jó két évvel ezelőtt, már eléggé leharcolt formában volt. Legalábbis az a palack.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.26. 18:53:04

@drbarta: Hát azért minden romantikán túl nem szabad elfelejteni, hogy ez a bor egy friss ültetvény harmadik évének szűztermése. Ami ugye nem igazán az évtizedes potenciál kulcsa. Önmagában az is fantasztikus, hogy tíz évesen ebben a formában van.

Amúgy a szívem szakadt meg amikor nyáron láttam az egykoron Takács Lajos által ültetett furmintost begyalulva látni :( A Kreinbacher birtok vette meg végülis azt a vágót és ha jól sejtem akkor syrah-ot ültetnek majd a helyére. Sic transit gloria mundi... ahogy a művelt latinok mondják.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 09:36:03

@BZoltan: nincs hiányérzetem emiatt. Az a bor 3-6 éves korában igazán gyqkra ajándékozott meg nagy élményekkel, ha öregszik, hát istenem ez van.
Sajnálom a furmintost, bár nekem 2008 után már jóval kevesebb élményt adtak a Hollóvár borok, mint előtte.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 11:05:21

@drbarta: gondolom az is benne van, hogy ma már nem nagyon keresed a héjon áztatott botrytiszes borokat, amik ráadásul a korral együtt egyre nehézkesebbek, olajosak és általában keserűek. Lehet, hogy fiatalon gazdagok és lehengerlőek, de később ebből veszítenek. Van amúgy ilyen stílus a világban, ha kevés is, de jóra és időtállóra ezt megcsinálni az egy tíz éves kísérlet.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.27. 11:14:27

@drbarta: A Takács Lajos broai mindig olyanok voltak mint maga a Lajos. Ha bohém, buja, virágos hangulata volt akkor a borai is ilyenek lettek, ha szikár, halkszavú, szigorú éve volt a Lajosnak akkor a borai is ilyenek lettek. Kevés borászt ismerek akinek a személyisége és a hangulata ennyire visszaközsön a borain. Szóval a Hollóvár évjáratos borainál érdemes tudni, hogy mi volt a Lajossal a helyzet :)

@akov: Mondjuk akkor ezeket a borokat fiatal korukban kell inni :)

Amúgy az "áztatott ls botritiszes borok idővek nehézkesek és keserűek lesznek" hipotézisnek némileg ellentmond a nemkevés évjáratos, könnyed, jó ízű háromputtonyos aszú. De amúgy van abban igazság, hogy egy botritiszes és áztatott bor esélyesebben lesz ilyen kesernyés nehézkes bor mint az amit nem ilyen alapanyagból készítettek.
Én úgy vagyok vele, hogy az áztatásos technikának ez a nehézsége a gyors feldolgozásnak pedig az, hogy milyen módon csempésszen tartalmat, erőt és ízt a borba az ember. Mert az üresen vizes bor szerintem van olyan rossz (és gyakori) mint a kesernyés lomha bor.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 11:18:14

@BZoltan: természetesen száraz borokról beszélünk. A cukor miatt a polifenolos/tanninos ízek fedettek maradnak, kevésbé és később kezded el érezni őket. Ld. Emile Peynaud kísérleteit.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.27. 12:07:07

@akov: Na, de száraz vörösboroknál ugyanezek a polifenolos, tanninos ízek miért nem okoznak problémát?
De az fix, hogy egy áztatott fehérbor cserességének jót tesz a maradlkcukor... hoppá, lebukott a SAP recept :) Amúgy nemcsak a cukor, de az almasavbomlás is tompítja a csersavak élét. Ezért fontos az, hogy áztatni csak teljesen érett szőlőt szabad, mert abban az almasav is kevesebb... hoppá mán megen lebukott a SAP recept :D

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 12:37:54

@akov: Nem keresem, de nincs ellenemre. Ha pedig fiatalon kell meginni őket, hát, akkor úgy.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 13:12:47

@drbarta: kérdés hány 8 pontos bort ittál ebből a stílusból az elmúlt 5 évben. :)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 13:14:57

@BZoltan: az egyik kulcs az almasav és a botrytis hiánya a vörösnél, illetve más amikor érett és más amikor túlérett szőlőt használnak.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 14:58:03

@akov: Nem sokat :) De pl. a Zind-Humbrecht Pinot Gris Rangen de Thann Clos St. Urbain 2010 nálam éppen addig futott és szerintem stíluson belül játszik. De Wachauban is találunk olyan száraz(abb) borokat melyekbe jutott botrytis és én bevallom nagyon szeretem őket, akár 8 pont erejéig is. És persze a fenti bor, a Hollóvár 05-ös hárs is elképesztő volt fiatalon. Kár, hogy nincs belőle utánpótlás, így már lassan azt se tudjuk igaz volt-e...:)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 15:20:52

@drbarta: kérdés egy wachaui meddig ázik héjon. Szerintem max pár órát, ha egyáltalán ázik, de ez ritka. Pl. Pichler-Krutzler ázik.

A Humbrecht borok híresek, de én pl találkoztam 2007-essel ami tök öreg volt pont a héjon áztatás miatt

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2015.12.27. 15:45:33

@akov: A Pichler-Krutzler volt az egyik akire gondoltam. A dRopshopos eseményen nagy élmények voltak boraik, kár, hogy azóta vettem egy csomót és hát finoman is nagyon vegyes a tapasztalat.
Zind-Humbrecht dettó. Én is találkoztam már elöregedett 08-assal, meg hát a frissebbek se mind tetszettek, de a fent említett konkrét példa fantasztikus élmény volt. Kár lett volna, ha kimarad az életemből.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.27. 18:45:23

@akov: Az almasavat és a botritiszt ki lehet bekkelni a fehérboroknál is és a túlérettség sem kötelező. Az áztatott fehérborok lényege pont az, hogy a úgy menjen el az almasav, hogy még nem töpped be a szőlő.

A Hollóvár 2005-2013 közötti kilenc évjáratában sok érdekes bor volt. Az a Lajostól tudható, hogy egy időben felhagyott az áztatással és alacsonyabb mustfokkal szüretelt...erről többször is beszélgettem vele. Mindig azt kérdeztem tőle, hogy miért adja fel azt a stílust amiben ő híres és elismert lett egy olyan stílusért amiben a Györgykovács Imrének jóval stabilabb fogyasztói bázisa van. Szerintem a 2005-2009 Hollóvár borok között jóval több egyéniség, újdonság, formabontás volt mint a 2010-2013-asok között. Ha becsukom a szemem akkor kapásból fel tudom idézni a 05-06 hársakat, 07 furmintot, 08 olaszt, 09 hársot, 10-es juhfarkot. Tök jó borokat csinált a Lajos ez után is, de valahogy bennem a korábbiak hagytak nyomot.

Szten00 2015.12.29. 09:52:29

@BZoltan: Az én tippem akovéval ellentétben inkább az lenne, hogy kékszőlőnél a polifenolok polimerizációs szintje egészen más, mint fehérnél, emiatt jóval kevésbé érzékenyek az oxidációra.

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.29. 10:16:23

@Szten00: polifenolok polimerizációs szintjét illetőleg egészen biztosan igazad van. Viszont az oxidáció az feldolgozás-, pincetechnológia és kénszint függvénye. Szóval ez a rész is kibekkelhető :)

shiraz2 2015.12.29. 12:49:02

@BZoltan: akkor kóstolj rá egy 2011-es Hollóvár Furmintra, tegnap remek volt

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.29. 13:26:29

@shiraz2: ismerem azt a bort. Tényleg nagyon jó, de engem nem röpített el. Amúgy 2011 egy hálás évjárat volt a Somlón.

shiraz2 2015.12.29. 13:55:26

@BZoltan: hát tegnap a kanadai kollegát elrőpítette :)

BZoltan · http://www.juhfark.hu 2015.12.29. 14:00:33

@shiraz2: Mondjuk vélhetőleg ő fontosabb is :D mint én.

aquarius71 · www.finewines.hu 2016.01.14. 11:07:09

Nekem van meg egy 2006-os... Vmikor megnézhetjük
süti beállítások módosítása