Nemrég két 2021-es Kikelet bort kóstoltunk ungert és rszabi társaságában. A Lónyai dűlő neve már szinte teljesen összeforrt a hárslevelű fajtával a Kikelet Pincénél, míg a Farkas dűlő általában remek furmintokkal szokott megörvendeztetni minket. Berecz Stéphanie szerint a 2021-es év szép, hosszú érlelésre is alkalmas borokat adott. Most két palack erejéig megnéztük, hol tartanak a palackban 3 évvel a szüret után.
Kikelet Farkas Furmint 2021
Az illatban eleinte pici édesfűszer jelentkezik, majd fehér és zöld gyümölcsök csatlakoznak és viszik a főszólamot. Zöldalma, körte, egy kis citrusosság, pici zöldfűszer, még most is frissnek hat. Kóstolva feszes bort kapunk, élénk, szikár savak vezetik a kortyot, amelyet leheletnyi maradékcukor is kerekít. Citrusok, zöldalma, körte a vezető ízjegyek, halvány sósság is kísér, míg a hordó pici édesfűszerrel véteti észre magát. A korty végén némi kesernye is bevillan, minimális tapadós, cseres érzettel a lecsengésben. 6p+
Kikelet Lónyai Hárslevelű 2021
Buja, kedves illatában érett sárga húsú gyümölcsök dominálnak,trópusi gyümölcsök, barackfélék, de még szinte málnás villanások is felfedezhetőek. Szájban gömbölyű, húsoss korty fogad, szélesebb, lágyabb a savérzet, puhább tapintású és édeskésebb, mint a furmint. Narancs, mangó, sárgabarack, érett alma és picike édesfűszer jellemzi az ízképet, de a gyümölcsök mellé egy kis barnuló alma is vegyül, ami már a kor jele lehet. Második napra érett almás, barackos, süteményes jegyek veszik át az uralmat. Most egyértelműen úgy tűnik, hogy ez a bor tart előrébb a fejlődésben. 6p