A Borrajongó

Kétszer Három Grácia 2023

2025. június 04. 06:00 - furmintfan

Bárdos Sarolta, Berecz Stéphanie és Bodó Judit, azaz a Három Grácia, és családi borászataik, a Tokaj Nobilis, a Kikelet Pince és a Bott Pince  nélkül ma már nem lenne teljes a Tokaji borvidék története. Mindhárom borász több, mint két évtizede dolgozik a borvidéken, mindhárman elnyerték már a Borászok Borásza díjat, nem csupán Tokaj, de az egész magyar borászvilág legszűkebb elitjébe tartoznak.
A három borász teljesen eltérő háttérrel érkezett Tokaj-Hegyaljára. Bárdos Saroltának megérkeznie sem kellett, hiszen ő itt született, korán eldöntötte, hogy a családi hagyományokat folytatva ő is borász lesz. Berecz Stéphanie a Loire-völgyből származik, Bordeaux-ban diplomázott, a Tokaji borvidékre egy szakmai gyakorlat keretében érkezett és itt is maradt. Bodó Judit a Csallóközben született, néhány külföldi kanyar után kötött ki Tokajban. Mindhárman dolgoztak egy-egy nagyobb borászat vezetőjeként, de már évek óta csak a családi birtokra koncentrálnak. Eközben mindhárman igyekeznek tenni a helyi közösségért és a borvidékért is. A Három Grácia pedig az ő külön kis összefogásuk, barátságuk jelképe, palackba töltve.

haromgraciak2023.jpg

Ahogy Bodó Judit egy kóstolón mesélte, a borok összeállítása cseppet sem egy beszélgetős, borozgatós délután - ahogy azt talán sokan elképzelik -, hanem komoly munka. Mindhárom borász elhozza a cuvée-be szánt tételeit, kis mennyiségben, különböző összetételben házasítanak, méricskélnek, kóstolnak és közösen eldöntik a végső borba szánt tételek arányát.

A száraz kiadás 2011-től minden évjáratban elkészült, három település, három dűlőjéből, így egy igazi borvidéki borként. Az édes bor egy késői szüretelésű tétel, szándékosan mérsékelt cukortartalommal. Mindkét tételnél az egyensúly, a fogyaszthatóság, a zamatosság a fő cél, ahogy egy jó "belépő" tételnél illik.

2023-ból mind a száraz, mind az édes változat elkészült, ezeket kóstoltam meg nemrég.

A Három Grácia 2023
Nagyobb részben furmint, kisebb részben hárslevelű házasítása. Édes citrusok, fehér húsú gyümölcsök, némi déligyümölcs, banán elegyedik illatában. Kóstolva könnyed, kifejezetten kedves, behízelgő, gömbölyű. Savai szépen besimulnak a kortyba, a maradékcukornak köszönhetően off-dry ézetű a bor. Ízében is sok gyümölcsöt kapunk, alma, körte, őszibarack, édes citrusok és banán formájában. 6p (4500 Ft)

A Három Grácia Édes 2023
A késői szüretelésű édes bor, 79 g/l maradékcukorral. Felezett őszibarackbefőtt és más trópusi gyümölcsök dominálnak illatában, a banán finoman ebben is érezhető. Kóstolva könnyed, jó ivású, kedves bor, nem túl édes, jó sav-cukor egyensúllyal. Sok édes gyümölccsel díszíti, édes citrusok, őszibarackbefőtt, trópusi gyümölcsök, mangó, banán, leheletnyi vanília. 6p (5800 Ft)

A borok mindhárom borászatnál elérhetőek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9318867374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása