A Borrajongó

Badacsonyikumok

2010. szeptember 26. 19:50 - drbarta

Az elmúlt héten két olyan borhoz is volt szerencsém, melyek nemcsak magyar, hanem badacsonyi "specialitásnak" is mondhatóak.  Mindkettőt kóstoltam már Szegeden a borfeszten, és tetszettek annyira, hogy megérdemeljenek figyelmesebb "faggatást".

Tovább
Szólj hozzá!

Egy premiére cru Sauternes

2010. szeptember 24. 07:16 - drbarta

Ezideág egyetlen sauternes-i borhoz volt szerencsém. Nem mondhatni, hogy itthon széles körből lehetne választani közülük, pláne nem elérhető áron.
A Chateau Suduiraut a legendás Chateau d' Yqem-et  körülvevő 7 premiere cru classé besorolású birtokok egyike. Az AXA Millésimes a tulajdonos, így többek között a Disznókő testvérbirtokáról van szó.
A most következő bor szintén Vino Castillo-s beragadt tétel. Először 16 ezer forintért kínálták :) , utána tavaly évvégén leárazták 8 ezerre, végül idén 2900 forintért lehetett hozzájutni.
A nem túl jó 1998-as évből származik. Értékelései: Parker: 88-91, IWC: 91+, Jean-Marc Querin: 87, Wine Sp.: 87, cellartracker: 92 pontos átlag 18 vélemény alapján)
Ismét egy olyan bor, ami a nem túl jó évjárat, valamint a bizonytalan tárolás ellenére is jó eséllyel talpon áll, így relative kevesebb kockázatot vállalva lehetett megvásárolni az akciós áron.

Tovább
6 komment

Borok Dél-Olaszországból

2010. szeptember 22. 11:39 - pardi norbi

 

Néhány napja egy nagyon kellemes és izgalmas kóstolón volt lehetőségem részt venni szerzőtársammal együtt. Az esemény szervezője akov borbarát és kedves párja volt, akik nyáron az olasz csizma főként déli részének boraival ismerkedtek meg a helyszínen. Köszönjük a meghívást! Délolasz borokat kóstoltunk tehát, főként Puglia-ból, de egyet-egyet csippentettünk Marche-ből, Abruzzo-ból és Basilicata-ból is. Összességében véve a fehérek hibátlanok és egyszerűek voltak, nálunk széles körben ismeretlen helyi fajtákból. A vörösek izgalmasabbak voltak mind a könnyedebb, mind a testesebb kategóriákban, ugyancsak az adott környékre speciálisan jellemző szőlők levéből szűrve. Egy-két kifejezetten tetszetős példány is előkerült, némelyik bombajó áron. Következzék a sor szerzőtársam és jómagam interpretálásában:
Tovább
8 komment

Rheingaui remekmű

2010. szeptember 21. 13:34 - drbarta

Már többször beszámoltam a Vino Castillo-ban beragadt, régebbi évjáratú borok kiárusításáról. Sok tönkrement, értékelhetetlen bor között rá lehetett akadni igazi gyöngyszemekere is, pláne ha célirányosan a német rieslingeket céloztuk meg. A most következő bort tavaly évvégén 13 ezer forinról árazták le 2900 forintra!

A rheingaui top termelő Robert Weil egyes borairól már többször volt szó, például itt és itt. A dűlőszelektált édes auslese bor 124 gramm maradékcukor mellett 9.8 gramm savat és 8% alkoholt tartalmaz.

Ha megnézzük, hogy milyen értékelésekkel bír a külföldi média szerint, láthatjuk, hogy komoly tétellel állunk szemben. (Parker:91p, Wine spectator:94p, Jancis R.:18.5p, Internationak wine cellar:92p, Gault millau:92p, riesling.de:92p, cellartracker:93p) 

Nem kérdés, hogy az akciós árért ajándék, a kérdés mindössze annyi, hogy a hosszú idejű bizonytalan tárolás, vagy a bor eredendően kivételes potenciálja bizonyul erősebbnek.

Nézzük: 

Tovább
Szólj hozzá!

Kikelet: Édes Szamorodni 2005

2010. szeptember 20. 06:45 - drbarta

 A Kikelet-pincének még alig egy éve ismerem termékeit, de máris stabil helyük van állandó tokaji kedvenceim között.

Ezt a bort már tavaszi látogatásom alkalmával volt szerencsém kóstolni. Tetszett, de úgy éreztem évek múlva kellene egyetlen palackomat kinyitni. A kíváncsiság sajnos győzött, így kidugózásra került idő előtt.

Érett kajszis, viaszos, finoman botritiszes illat. Szájban telt és zamatos, az illatnak megfelelő friss és aszalt barackos ízek töltik ki a száj zegzugait. Nem kiemelkedően komplex az aromatika, de még jócskán van ideje azzá válni. A savak élettel teliek, könnyedén szárnyaikra veszik a 100 gramm körüli cukortartalommal megtámogatott jelentős testet, magasak, hosszúak, rétegzetten lüktetnek. Nagyszerű alapanyag, stílusában emlékeztet a nemrég megdícsért Tokaj Nobilis Ahogy termett nevű szamorodnijára. Ami miatt ez mégis kicsit kevésbé tetszett jelenlegi formájában, hogy van a textúrájában egy picike érdesség-élesség, nem annyira selymes és símogató a felszíne. Ennek ellenére tényleg a tokaji édesek felső házába tartozik, nagyon gazdag, nagyon finom és nagyon fiatal. Eléri a 7 pontot.
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása