A Borrajongó

Badacsonyikumok

2010. szeptember 26. 19:50 - drbarta

Az elmúlt héten két olyan borhoz is volt szerencsém, melyek nemcsak magyar, hanem badacsonyi "specialitásnak" is mondhatóak.  Mindkettőt kóstoltam már Szegeden a borfeszten, és tetszettek annyira, hogy megérdemeljenek figyelmesebb "faggatást".

 

Istvándy: Badacsonyi Kéknyelű 2009
Nagyon szeretnivaló illat, lédús, zamatos gyümölcsök garmadáját ígéri. Szájban közepesen telt és valóban zamatos. Zöldalma, birs, kökény, érett, de fanyar hangulatú gyümölcsök, a badacsonyi sósság szépen fűszerez. A címkén büszkén hirdetett fahordós érlelés hála istennek nem befolyásolja hordófűszerekkel a tényleg friss és üde érzetű gyümölcsösséget.   A korty első felére viszont kissé rátelepszik a maradékcukor, a savak is talán későn kapcsolnak, így az ideálisnál egy kicsit komótosabb a szerkezet. Egyébként elejétől végéig nagyon finom a bor, még ha nem is különösebben összetett. 5 és 6 pont között.
Szászi Endre: Badacsonyi Rózsakő 2009
A kéknyelűre emlékeztető lédús és fanyar hangulatú gyümölcsösség jellemzi illat és ízvilágát. A domináló zöldalma mellett valamiféle élesztős aroma is jelen van, amivel kevésbé tudok mit kezdeni. (kicsit cider hatást keltenek együtt) Az arányai egyébként picit jobbak, mint az előbbi kéknyelűnek, kicsit karcsúbb test, a savak lendületesebbek. A másik bor viszont nagyobb ízmélységgel, valamint tetszetősebb aromákkal bírt. A stílus mindenképp tetszik, sok friss gyümölcs,(számomra sokkal ízletesebbek akár a kéknyelű, akár a rózsakő primer gyümölcsei bármiféle olaszrizlingénél) érezhető terroir jelenlét, semmiféle rusztikusság, semmiféle hordóorientáltság. Viszont hiszem azt , hogy fogunk mi még összetettebb, kiforrottabb borokat is kóstolni ebben a stílusban. 5 pontot kap most. Albert Gazda itt még többet látott benne.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr592325055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása