A Borrajongó

Borok Dél-Olaszországból

2010. szeptember 22. 11:39 - pardi norbi

 

Néhány napja egy nagyon kellemes és izgalmas kóstolón volt lehetőségem részt venni szerzőtársammal együtt. Az esemény szervezője akov borbarát és kedves párja volt, akik nyáron az olasz csizma főként déli részének boraival ismerkedtek meg a helyszínen. Köszönjük a meghívást! Délolasz borokat kóstoltunk tehát, főként Puglia-ból, de egyet-egyet csippentettünk Marche-ből, Abruzzo-ból és Basilicata-ból is. Összességében véve a fehérek hibátlanok és egyszerűek voltak, nálunk széles körben ismeretlen helyi fajtákból. A vörösek izgalmasabbak voltak mind a könnyedebb, mind a testesebb kategóriákban, ugyancsak az adott környékre speciálisan jellemző szőlők levéből szűrve. Egy-két kifejezetten tetszetős példány is előkerült, némelyik bombajó áron. Következzék a sor szerzőtársam és jómagam interpretálásában:
 
Azienda Vitivinicola Fazi Battaglia: Verdicchio dei Castelli di Jesi DOC Classico 2009. Az is ritka, hogy a bor termelője és neve ne férjen ki egy sorba, itt most ez a helyzet. Nos, a bor Marche-ből (Közép-Kelet Olaszország) származik és a verdicchio szőlőfajtából készült, igen könnyedre hangolva.
 
pardi norbi: Halvány citromszín. Illata viszonylag neutrális, pici virágosság és mézesség azonban észrevehető. A korty nagyon könnyed, frissítően savas, egyszerű, főként citrusos jegyekkel. Gyorsan kiürül a szájból, de nagy melegben kellemes lehet fogyasztani. Magabiztos 3 pont. Évi 3 millió palack készül belőle, egy butélia ára: 4,50 EUR
 
drbarta: Zöldalmás, citrusos illat, friss és ropogós hangulatú. Szájban vékony, kissé híg érzetű. Zamatai nem igazán töltik ki a száj szegleteit. Tiszta, friss, jó fogyasztású, gyors lecsengésű bor. Korrekt, de sok beszélnivalót nem biztosít. 3 pont.
 
 
Leone de Castris: Messapia Verdeca Salento IGT 2009. Egy puglia-i tájbor, a Salentoi-félszigeten született, a verdeca szőlőfajtából.
 
pardi norbi: Közepesen intenzív illata fruttis, finoman vaníliás és édeskésen fűszeres. A könnyed korty hasonló aromatikájú, vibráló, de egyszerű savakkal. Rövid, de kellemes utóíz. Az előző tételnél kissé tartalmasabb bor. 4 pont. 6,50 EUR
 
drbarta: Tutti-fruttis, gyermekfogkrémes, kissé művies illat. Szájban friss, ropogós savú korty fogad . Egyszerű felépítésű, mélységet és komplexitást nélkülöző bor, de az előző tételtől mindenképp zamatosabb, fanyar hangulatú gyümölcsösséggel. 4 pont.
 
 
Accademia dei Racemi: Sum Torreguaceto Vino da Tavola 2007. Borunk a különlegességnek számító sussumaniello szőlőből készült, ami rendszerint jó savú és tanninú, gyümölcsös borokat ad.
 
pardi norbi: Sötétlila szín. Közepesen intenzív illata nagyon gyümölcsös (főként eper és vörös áfonya), ezek friss gyümölcs és lekvár formában egyaránt megjelennek. A korty közepesen telt, gyümölcsös és édeskésen fűszeres, sok érett tanninnal és élénk savval. Utóíze hosszú és finom. Ára 8 EUR, amit simán megér. 5és 6 pont közötti bor, utóbbihoz közelebb.
 
drbarta: Buja illat, sok fűszerrel, érett erdei gyümölcsökkel. Szájban telt, harapnivalóan gyümölcsös, egyedi aromái jóleső mélységgel terülnek szét. Tanninjai sokan vannak, de érettek, és makulátlanul selymesen tartják a kortyot. Savai elsőre kicsit lágyak, de minden dimenzióban elegendőnek bizonyulnak. A korty sima felszínű, gördülékeny. Fa egyáltalán nem érződik. A bor nem akar jelentőségteljes lenni, egyszerűen, sallangmentesen gyönyörködtet, újszerű aromák hadát felvonultatva. 6 pont.
 
 
Leone de Castris: Villa Santera Primitivo di Manduria DOC 2008. Szintén a Salentoi-félsziget szülötte, primitivo-ból készült.
 
pardi norbi: Középrubin színű. Nagyon kellemes málnás, földes, fűszeres aromák fedezhetőek fel közepesen intenzív illatában. Sajnos az alkoholos túlzás picit ront az összképen. A korty kifejezetten zamatos, az illathoz hasonlóan döntően málnás, fűszeres. Az alkohol melegít, a sok érett tannin egyelőre még nem integrálódott tökéletesen. Jó bor, csak még kissé fiatal. 5 pont. 8 EUR  
 
drbarta: Illatában fűszerek, szárazra aszalódott szilva, ibolya. A korty telt, az ízek megfelelően mélyek. Az illatban megismert aszalt szilvás jegyeket finom pörkölt aromák is díszítik. A tannin sok és érett, de mégis kissé szőrős hatású. A savak lendületesek, talán kicsit élesek is olykor, az alkohol egy kicsit jobban érződik a kelleténél. Gazdag és intenzív bor, de egyelőre még nem zökkenőmentesek az illesztések. 5 és 6 pont között.
  
 
Accademia dei Racemi: Dunico Primitivo di Manduria DOC 2007. Ugyancsak Salentoi-félsziget, ugyancsak primitivo.
 
pardi norbi: Középrubin színű. Közepesen intenzív illata összetett és izgalmas, málnás, meggyes, de van itt finom fűszeresség, kevéske mazsola és eperdzsem is. A korty kifejezetten sűrű szövésű, tartalmas, kerek, nagy mennyiségű még nem tökéletesen integrálódott selymes tanninnal, gazdag zamatokkal. A savak szépen tartják a bort, az alkohol érezhetően, de nem zavaróan magas. Utóíze kellemesen gyümölcsös, hosszú. Remek bor. 7 pont. 22 EUR, még ennyiért is rendben van.
 
drbarta: Az előző borhoz hasonló jegyeket felvonultató illat, fűszerek, aszalt szilva, kék virágok, elegánsabb, komplexebb kiadásban. Sűrű szövésű szerkezet, húsos, harapnivaló test. Nagy zamatmélységű korty. Sok és érett tannin, az előzőtől bársonyosabb kiadásban, de a harmóniához még mindig van egy pici besimulnivalója. A savak szépek, lendületesek, szépen kooperálnak a szerkezet többi alkotóelemével. A lecsengés igen hosszú. „Nagyágyú” érzetű bor, de véletlen sem monstrum. Intenzív és intelligens. 7 pont.
 
 
Conti Zecca: Negroamaro del Salento IGT 2007. Salento-i tájbor, az errefelé ugyancsak népszerű negroamaro fajtából.
 
pardi norbi: Kifejezetten sötétrubin szín. Közepesen intenzív illat, vörös áfonyával, finom kávéval és hordós pörkaromákkal. Szájban közepesen telt, az illatban érzékelt aromák itt is fellelhetőek. Sok érett tannin, közepes mennyiségű, de nem túlzottan bonyolult sav. Utóíze hosszú, enyhén kesernyés. Eléri a 6 pontot. 8,50 EUR 
 
drbarta: Kifejezetten komplex és rafinált illat. Keserűcsoki, kék virágok, feketebogyós gyümölcsök, zölddió, pörkölt aromák. Szájban kevésbé megragadó aromamélység, kicsit szigorúbb hangulatú a vártaknál. Jó savak, sok tannin, picit érdes textúra. Lecsengésben elegáns kesernye. 5 és 6 pont között.
 
 
Preula del Levante: Negroamaro del Salento IGT 2008. Salento-i negroamaro.
 
pardi norbi: Sötétrubin szín. Illata gyógyszeres, visszafogottan gyümölcsös, enyhén animális. Rövid szellőzés után a gyümölcsösség kerül előtérbe. A korty jó tartású, aromavilága epres finoman fűszeres és kissé animális. Tanninjai még nem teljesen épültek be a bor struktúrájába, savai egyszerűek. 5 pont alulról.
 
drbarta: Fűszeres, szerecsendiós, feketebogyós gyümölcsös illat. Az előző bortól egyszerűbb felépítésű, de simább felszínű bor. A gyógynövényes, kanalas gyógyszeres aromák már kevésbé tetszettek. 4 és 5 pont között.
 
 
Leone de Castris: Salice Salentino DOC Riserva 2006. Salento-i bor, negroamaro és malvasia nera szőlőfajtákból készült.
 
pardi norbi: Sötétrubin szín. A gyümölcsös illatjegyek mellett édesfűszerek és visszafogott bőrösség is megjelenik. A korty telt, a jelentős mennyiségű sav feszessé teszi. Jelentős érett tanninnal és hosszú utóízzel rendelkezik. 6 pont. 8,50 EUR.
 
drbarta: Eleinte rusztikusnak ható illat. Később gyömbér, aszalt szilva, gazdag fűszeresség csatlakozik. Szájban nagytestű, de szikárabb és keményebb érzetű. Jó tartású, egyenes, hűvösen elegáns bor. Eléri a 6 pontot.
 
 
Tenuta I Fauri: Santa Cecilia Montepulciano d'Abruzzo DOC 2008. Abruzzo-i bor (Közép-Olaszország). 85% montepulciano, 15% cabernet sauvignon és sangiovese.
 
pardi norbi: Átláthatatlan sötétlila szín. Kifejezetten impozáns illatában ibolya, dohány, föld, pici pörköltmogyoró és fekete áfonya aromák fedezhetőek fel. A korty nagyon kellemes, telt, a már illatban ismertetett aromajegyek itt is felbukkannak. Savai jelentősek, finomak. Sok érett tanninjának még kell némi idő a tökéletes integrálódásra, de így is nagyon tetszetős bor. Utóíze összetett és hosszú lecsengésű. 7 pont. 12,50 EUR.
 
drbarta: Intenzív illat, erdei gyümölcsökkel, dohánylevéllel, pörkölt jegyekkel. A test harapnivalóan telt, az aromák szédítő mélységgel járják át a szegleteket. Sok és érett tannin, sok és jóféle sav, hosszú utóíz. Direkt, sokkal intenzívebb, mint elegánsabb bor. „Hedonista” típusú nagyágyú. 7 pont.
 
 
Cantina di Venosa: Carato Venusio Aglianico del Vulture DOC 2004. A bor Basilicata-ból való, a tehetséges aglianico szőlőfajtából készült.
 
pardi norbi: Középrubin szín. Illatában már elsősorban az érés tercier aromái fedezhetőek fel, úgymint bőr, finom gombásság. Emellett azért némi lekváros gyümölcsösség és finom fűszeresség is érezhető. Szájban telt és selymes, sok sav, sok beépült érett tannin. Hosszú lecsengés. Érett bor. 6 és 7 pont között. 13,50 EUR.
 
drbarta: Karakteres, de nehezen definiálható illat. Rusztikusság, dohánylevél, sós gyurma, kék virágok. Vastag bor sok és besimult tanninnal, intenzíven lüktető savakkal. Aromavilága az illatnak megfelelően nehezen körülírható, de egyedi. Jelentőségteljes bor. Eléri a 6 pontot.
 
8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr152314518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.22. 14:25:30

Köszi az írást. A aglianico-t másnap már meg sem bírtuk inni, annyira rusztikus volt, kissé talán már kellemetlen is. Valszeg vannak sokkal jobbak belőle...

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.22. 14:46:21

@akov: Én meg köszönöm mégegyszer a meghívást!
Kíváncsi lennék egyébként a te jegyzeteidre és értékeléseidre is!

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.22. 17:57:31

Részemről a szerencse. Az értékeléseitekkel egyetértek, azt hiszem én sem adtam volna más pontokat. Talán annyi, hogy én az elsőre 4p-ot, a másodikra 4/5p adtam volna. Az aglianico-ra pedig talán 5p-ot, így visszanézve. Ha alább pontokat látsz akkor én 1-5x + jelet szoktam használni, a feleket (+) v. (-)-al, attól függően, hogy merre borul el a dolog.

Csak szavakban - ahogy jegyzeteltem, ahogy tudtam az előadás közben:

1. Világos citrom, tiszta. Kellemes illat, egyszerű, citrusos, k. int, fehér virágos. K. sav, k- int, rui, citrusos.

2. Közép citrom. Kis tutti-fruttival nyit, vaniliás, fehér virágos, trópusi gyümik és banán. K. test, k. sav, citrusos, élénk, elegáns. +++

3. Mély rubin, szinte fekete. K+ int, fűszer, lekvár, szörp, túlérett gyümik, szilvás, fb gyümik, kék virágok++. K+ test, m. tannin, k. sav. lekvár, feketebogyós, hui. Egyedi karakter, nagyon érdekes. +++(+)

4. Mély rubin. K. int, mély, szilva, meggyes, fűszeres, kék virágok, ribizli, herbás. K+ test, fb. gyümik, chalky tannin, hui, alk+, kis lekvár. +++(+)

5. Sötét rubin. K+ int, fűszer, lekvár, szörp, fb gyümik, minimális fa, gyógynövények, kék virágok, herbás. K+/m test, m. tannin (selymes), hui, fűszeres, fb gyümis, alk+, szép fahasználat, kék virágok, jó struktúra. ++++(+)

6. Sötét rubin. Mély illat, k+ int, tiszta, fejlődő, fűszeres, kis lekvár, meggy, kék virág, csoki. K+ test, k+ alk, hui, meggy, kis kesernye a végén, hui, magas tannin. +++(+)

7. K+ int, fűszeres, kis gyógyszer (sebtapasz), kék virágok. K+ test, k. sav, savanykás, magas tannin, aszalt szilva, hui, fa.

8. K+ int, kék virágok, fűszer, kis vanilia, meggy, bőrösség, füstölt sonka. K+ test, k. sav, magas tannin (érett, de szárít), hui, tannin hangsúlyos ui, meggyes, fiatal még, pici lekvár előtűnik. +++(+)

9. Mély szín. Intenzív, fb gyümik, fűszerek++, fa, vanilia, áradó illat, kis vega, kis bőr, csokis, füstölt sonkás, violás. K+ test, tiszta, k+ sav, magas tannin (szárít, még fiatal a bor), meggyes, hui, remek struktúra, hosszú élet. ++++(+)

10. Mély rubin, kis gránáttal. K. int, spéci, kis lekvár, ütős fűszer, kék virág, csoki, vanilia, karakteres, lekvár. Nagy test, szép fa, magas sav, m. tannin, hui, szinte gyümölcs alig, rusztikus, dohányos, sósság. +++(+)

akov · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.22. 18:02:00

A kódoláshoz még: rui = rövid utóíz, hui = hosszú ui.

Még valami:

Összességében azt hiszem, hogy a célom élértem, azaz sikerült adni egy jó áttekintést arról, hogy mi "folyik" arrafelé. Ami számomra "kiakasztó" (magyar borfogyasztóként) volt, hogy mindegyik vörösnek rendkívül jó struktúrája, szép tanninjai és hosszú utóíze volt. Az meg, hogy 8-12 eurós áron 6-7 pontos borokat vehetsz ott helyben, hát, mi ez, ha nem menyország? :)

Nem is tudom, ha magyar vörösökből kellett volna ezt a sort összerakni, 50-70EFt-os bekerülési költség alatt nem állunk meg. Ez a baj. :)

Szegediszomelijé 2010.09.22. 21:44:49

Karaj a cikk! Amúgy sztem magyar borokból is ki lehet hozni ennyiből a sort -ha szinte mindent ismerünk. Ha csak összeszedjük konkrét tapasztalat nélkül, tuti nem. Nem ismerem az első tételt, de gigászi tételekről tudok elfogadható minőségben: pl. Corvo Szicíliából, szintén milliós, 4-5 pontos bor, 4-6 E-ért forrástól függően, ráadásul eszement jó honlappal (www.vinicorvo.it/flash/main1024EN.html)-ugye, általában itt is van fejlődni valónk.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.23. 08:09:14

@akov: Köszi a leírásokat! Nekem mindig érdekes ilyen szakszerű, "tankönyvi" leírásokat is olvasni.

noemi76 2011.02.28. 19:44:03

Üdvözlöm, ha esetleg érdekli az aglanico bor, csütörtöktől kint vagyunk az utazási kiállításon és lesz nálunk aglianico bor is kóstolásra. A pavilon 101.K stand, Bazilikáta standja.

Üdvözlettel
süti beállítások módosítása