Ebben a bejegyzésben kettő Nobilis-borról lesz szó.
Az első a Barakonyi Hárs 06 már régóta elfogyott a piacról, én 2 éve vásároltam belőle 2 palackkal. Az egyiket viszonylag frissebben beszerezve néztem meg, a másikat meg az elmúlt hetekben, annak a sorozatnak részeként, miszerint "hol tartanak jelenleg a 2006-os fehérek"?
A másik bor egy szenzációsan jó édes tokaji, mely egyáltalán nem került ki a piacra.
Barakonyi Hárs 2006
Illatában fellehetőek a fajtajelleges mézes-virágos jegyek, határozott, masszív ásványossággal. Nem intenzitásával, kedvességével fog meg, inkább határozottságával, jól elkülönülő komponenseivel, és azzal a rafinériával, hogy nem adja ki azonnal az összes értékét. Szájban telt és tömör szerkezetű. A konzisztencián érződik, hogy érettebb borhoz van szerencsénk. Aromatikájának karaktere egyensúlyoz a kedves, érett, mézesen-virágos és a férfias ásványos jegyek között. Szolid, határozott, se nem kedves, se nem szikár. Savai élettel teliek, viszonylag egyszerűen követhető, kellően magas és hosszú ívű görbén haladnak, amelyről csak minimális rezgések erejéig térnek le. A lecsengést kissé túlontúl is uralják. Szépen érő, de a magasabb szintű harmóniát még nem nyújtó bor, talán még kissé hamar felbontva? 6 pont.
"Ahogy termett" 2007
Ez a címke valójában egy szamorodnit takar. Tejes egészében a Barakonyi-dűlőből származó furmintból készült. Eredetileg az Amicus 2007-be szánt alapanyag volt, de Bárdos Saroltának végül annyira megtetszett, hogy a hordó tartalmát külön tételként palackozta. Csak a pincénél vásárolható meg.
Illatában aszalt kajszi, tiszta, de erőteljes botritiszes karakter. Szájban nagyon telt, selymes és símogató. Kifogástalan szerkezet, sima felszín, parádés egyensúly, a bizsergető, de mégis intenzív savak sok szálon futó vibrálása a feltehetőleg 5 puttony környéki cukortartalmú bort könnyeddé, elegánssá és remekül fogyasztatóvá teszi. (utólag, a jegyzet születése után megérdeklődtem a pontos cukortartalmat, 148 gramjával valójában már közelebb van a 6 puttonyoshoz) Hihetetlen értékesnek tartom ezokat a borokat , amelyeknél súly nem jár nehézkességgel, az elegancia pedig nem a karcsúság mellékterméke. Aromatikáját az illatban megismert gazdag gyümölcsösség , finoman gombás jegyek ötvözete adja. Ezen a téren bár nagyon kellemes, de egyediségben , ízek komplexitásában még lehet feljebb, de idővel bizonyára fejlődni is fog. A szerkezettől sokrétűbbet, csiszoltabbat, harmonikusabbat már nem illik kívánni. 8 pont.