A Borrajongó

Egy premiére cru Sauternes

2010. szeptember 24. 07:16 - drbarta

Ezideág egyetlen sauternes-i borhoz volt szerencsém. Nem mondhatni, hogy itthon széles körből lehetne választani közülük, pláne nem elérhető áron.
A Chateau Suduiraut a legendás Chateau d' Yqem-et  körülvevő 7 premiere cru classé besorolású birtokok egyike. Az AXA Millésimes a tulajdonos, így többek között a Disznókő testvérbirtokáról van szó.
A most következő bor szintén Vino Castillo-s beragadt tétel. Először 16 ezer forintért kínálták :) , utána tavaly évvégén leárazták 8 ezerre, végül idén 2900 forintért lehetett hozzájutni.
A nem túl jó 1998-as évből származik. Értékelései: Parker: 88-91, IWC: 91+, Jean-Marc Querin: 87, Wine Sp.: 87, cellartracker: 92 pontos átlag 18 vélemény alapján)
Ismét egy olyan bor, ami a nem túl jó évjárat, valamint a bizonytalan tárolás ellenére is jó eséllyel talpon áll, így relative kevesebb kockázatot vállalva lehetett megvásárolni az akciós áron.

Chateau Suduiraut 1ére cru Sauternes 1998
Komplex illatvilág, édes is, fülledt is. Benne erősen aszalódott kajszi, karamella, gyógynövények. Szájban vastag test és olajos konzisztencia fogad. A savak szélesek, rétegzettek, de kissé lágyak, mindamellett kiválóan tartják az egyensúlyt, pedig az alkohol se kevés. Alapvetően profin illeszkednek az alkotórészek, a bor gördülékeny, a miliő kifejezetten krémes. Az aromavilág szokatlan, intenzíven édes és kesernyés komponensek alkotják, aszalt kajszi,méz, égetett cukor,narancshéj, ázott avar, gyógynövényes kesernyék. Értékes bor, mégha nem is ezen a stíluson nevelődtünk. Eléri a 7 pontot.
 
 
6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr622319538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Octopus 2010.09.24. 17:45:20

Eh, ennyiért én is szívesen elhoztam volna :) Kár, hogy nem kapni itthon elérhető áron korrekt Sauternes-t, bár talán meg se vennék az emberek, nehéz lenne eladni...

Kabócás 2010.09.24. 18:35:04

Hát én is úgy voltam vele, hogy ennyiért nem hagyom ki, máskülönben az életben nem jutok ilyenhez :)

ps.: tegnap egy Degenfeld 5 puttonyos aszú 2000 jobban teljesített.

BTW mind2 tétel giga best-buy volt

Szegediszomelijé 2010.09.24. 21:02:09

No, már megint egy klassz írás! Bár én úgy általában (nem 30%-os áron)meg nem venném aszu helyett.
Ha nem is ebben a kategóriában játszik, de a héten bontottam egy Dobogó 3(!) puttonyost, asszem 2300 volt, Cora. Ilyen könnyű, de emellett ilyen szép, harmonikus aszut még nem volt szerencsém kóstolni! Elérhető és könnyen fogyasztható és értékelhető aszu...na, ebből (is)kellene sok-sok, hogy rászokjon a nép -vördvájd.

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.25. 06:54:02

@Octopus: Először is üdvözöllek itt! Ez a bor mondjuk nem számít megfizethetetlennek normál külföldi árak alapján, ált. 35-40 Euro körül vannak, kis üveges kiszerelésben meg huszonegynéhányért hozzáférhető. Nem tudom, hogy milyenek lehetnek a még kedvezőbb árú 2éme cru, vagy mezei Sauternes-ek?

Ez a bor egyébként értékes volt, de nekem is jobban tetszik a tokaji:)Szóval nem hiszem, hogy akár én lennék a törzsközönsége egy sautenes-t áruló kereskedésnek. (egyébként hihetetlen, hogy mennyire nem is hasonlít a tokajira, számomra pl. sokkal közelebb áll egy nemrégiben kóstolt Jurancon-i édesbor stílusához)

Octopus 2010.09.25. 16:56:45

@drbarta: az olcsók néha kiábrándítóak, de ha Ausztriában jársz esetleg, az ottani Intersparban van 10 euróért Chateau Roumieu (kisüveges, 0,375), azt érdemes lehet kipróbálni, ennyiért ugyan jobb Tokajit kapni itthon, de nem rossz kis bor. Egyetértek, nem hasonlítanak a Tokajira, nekem valahogy "borosabbak", vagy kis túlzással "vörösborosabbak", talán ezért is tetszenek annyira

drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.09.26. 19:54:15

Köszönöm a tippet! Érdekes, hogy egy fehér desszertbor hogyan lesz "vörösborosabb", mint egy másik, de kb. értem miért gondolod:)
süti beállítások módosítása