A Borrajongó

Rheingaui remekmű

2010. szeptember 21. 13:34 - drbarta

Már többször beszámoltam a Vino Castillo-ban beragadt, régebbi évjáratú borok kiárusításáról. Sok tönkrement, értékelhetetlen bor között rá lehetett akadni igazi gyöngyszemekere is, pláne ha célirányosan a német rieslingeket céloztuk meg. A most következő bort tavaly évvégén 13 ezer forinról árazták le 2900 forintra!

A rheingaui top termelő Robert Weil egyes borairól már többször volt szó, például itt és itt. A dűlőszelektált édes auslese bor 124 gramm maradékcukor mellett 9.8 gramm savat és 8% alkoholt tartalmaz.

Ha megnézzük, hogy milyen értékelésekkel bír a külföldi média szerint, láthatjuk, hogy komoly tétellel állunk szemben. (Parker:91p, Wine spectator:94p, Jancis R.:18.5p, Internationak wine cellar:92p, Gault millau:92p, riesling.de:92p, cellartracker:93p) 

Nem kérdés, hogy az akciós árért ajándék, a kérdés mindössze annyi, hogy a hosszú idejű bizonytalan tárolás, vagy a bor eredendően kivételes potenciálja bizonyul erősebbnek.

Nézzük: 

Robert Weil Kiedricher Graffenberg Riesling Auslese 2004

Nagyon szeretem illat, élénk citrusok garmadája, petrolosság, méz, fülledt ásványosság. Szájban sem hazudtol meg, rendkívül zamatos korty, grapefruit, mandarin, érett fehérszőlő, valamint fülledten-csípős palás mineralitás járja át a száj minden szegletét. A korát meghazudtolva elképesztően primernek és frissnek hatnak gyümölcsei. Az érettségről a zamatokat szépen fűszerező petrolos és mézes aromák árulkodnak, valamint a frissebb rieslingekhez képest nagyobb teltségérzet, mely egy pici komolyságot igyekszik hozzáadni . A sav-cukor-alkohol arány szenzációsan jó, a bor hihetetlenül fogyasztásra ösztökélő, táncosan lebegő könnyedsége és aromamélysége nyerő párost alkotnak. A savak sokrétűek, ha egy fiatal riesling elképesztő fordulatszámát nem is nyújtják, akkor is még jócskán játékosak és fiatal érzetűek, az aromák váltakozásával harmóniában dolgoznak együtt. A lecsengésben a hosszan megmaradó ízekhez pici narancshéjas kesernye is társul. 8 pont.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr152312381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása