A Borrajongó

Rajna-menti borok

2010. június 18. 14:28 - drbarta

Rajnai rizlingről eddig is viszonylag több szó volt itt, valószínűleg ezután is így lesz, lévén talán a legkedveltebb nemzetközi fajta számomra. 
 
Amikor tavaly az első próbálkozások történtek nemzetközi kitekintés céljából, az első kóstolt rheingaui bor rögtön elvarázsolt, éreztem, hogy ez a téma engem nagyon fog érdekelni. Érdekességképp az ominózus úttörő tétel, a Robert Weil riesling. sp. tr.04, ebben a postban is szerepet kap, immár többedjére kóstolva.
 
A mostanság általam sokat emlegetett szegedi borfeszten nem meglepő módon nagy örömmel fogadtam a rheinhesseni Weingut Riffel borait. Közülük is sikerült néhányat mostanság alaposabban megnézni.
 
Következzenek a közelmúltban kóstolt és górcső alá vett rajna-menti borok jegyzetei:
 
Weingut Riffel Riesling Feinherb 2009
 
Citrusos-barackos-gyógynövényes-csípősen köves illat. Karcsú, nem különösebben mély, de pezsgő és zamatos korty,  friss gyümölcsök, fűszerek, ásványok. Áttetsző és légies konzisztencia, nem kilométeres, de  vibráló savvilág. A sav-cukor-alkohol egyensúly szenzációsan jó,  kifogástalan arányai könnyed és lezser eleganciával vértezik fel a bort, és teszik hihetetlen jól fogyaszthatóvá. Annak ellenére, hogy koncentrációja, beltartalma, összetettségi szintje alacsonyabb osztályba predesztinálná, nálam mégis könnyű szívvel hozza a 6 pontot.
 
 
Weingut Riffel Quarzit Silvaner Spatlese trocken 2009
 
Intenzív, izgalmas illat: zöldnövénykarakter fanyarság nélkül, érett sárgadinnye, barack, pici édesgyökér, avokádó. Szájban német borhoz mérten igen telt, a szokásos co2 mégis könnyed érzetet ad neki. A korty indítása kifejezetten mély és gazdag, röpködnek az illatban ismertetett aromák, eljutnak a száj minden szegletébe. A folytatásban az aromák áradása jelentősen alábbhagy, csípősen köves ásványossága visszafogott kivitelben, szolid fűszerezésként még hosszabban megmarad.  A savak kerekek, de nem túl hosszúak, kicsit felmelegedve a végén érezhetővé válik a 13.5-es alkohol. Az értékrendem szerint észrevehető hiányosságok mellett is nagyon szerettem: újszerű és izgalmas aromák, kerek, élek nélküli szerkezet, igazán fogyasztásra ösztökél . 6 pont  mindenképp jár neki.
 
 
Robert Weil Riesling Spatlese trocken 2004
 
Ezt a bort nem mostanság, hanem márciusban, "klubunk" rajnai rizling fajtakóstolóján kóstoltam utoljára.
Már többedjére volt hozzá szerencsém, és mindig tetszett. A tavalyi ,a fajtával való ismerkedés céljából összeállított többlépcsős körök számomra leginkább tetsző tétele volt. Intenzív szőlőaromák, citrusok, co2, elmaradhatatlan köves ásványosság, primernek ható gyümölcsösség. Tercier aromák egyáltalán nem meghatározóak, az érintésnyi petrol szépen fűszerez. A korty karcsúnak hat , de izmos. Mintaszerűen rieslinges  és szárnyaló , vibráló savai sziklaszilárd gerincet képeznek. Elegancia, erő, tisztaság, és megkérdőjelezhetetlen potenciál. (úgy éreztem, ha ez 6 évesen és valószínűleg évekig nem megfelelően tárolva ilyen friss érzetű, könnyebb száraz fehérbor létére, akkor szinte bármeddig eltartható) 
7 és 8 pont között szokott nálam szerepelni (leginkább attól függően, hogy milyen sorba kerül)
 
 
Rober Weil Kiedricher Graffenberg Riesling Spatlese 2004
 
Illata rieslinges, a petrolosság mellett is frissnek hat. Szájban karcsú test mellett izmos, vibráló, frissítő, öregedésről hírből nem halló savak, kis pezsgés. A maradékcukor, a sav és az alkohol mesterien jó arányban vannak.  Az aromák azonnal eljutnak minden zugba, színtiszta citrusos gyümölcsök, fűszeresség, szárazon csípős köves ásványosság, kis  petrolosság. Nem mondhatni kiemelkedően komplexnek, de félelmetesen intenzívek a zamatok, úgy, hogy a bor mégis légiesen könnyű, áttetszően tiszta. Imádnivaló elegancia. 7 pont.
(Ez utóbbi bort is jónéhányszor sikerült kóstolni, ugyanis ez a tétel is tavaly évvégén jelentősen le lett akciózva a Vino Castillonál. Ezt a palackot a korábbi 5990 Ft. helyett, 1990 Ft.ért lehetett megvenni érthetetlen okokból. Jónéhány palack landolt nálam, eddig mindegyiket nagy örömmel fogyasztottam, de az egyikben kisebb volt a harmónia, mint a fenti jegyzetben szereplő borban: a korty közepét túl erősen befolyásolta petrol, a végén meg túl erős volt a sav)
 
 
 
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr722091616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása