Ennek az írásnak nincs különösebb apropója, nem egy szervezett kóstolóról számol be. Még február végén vettem részt egy brunch-on, amelyet Sauska borokkal lehetett kísérni, pezsgőtől az édes borig.
Bár inkább csak emlékezetből pötyögtem be néhány sort, de ha már a sors úgy hozta, hogy ennyi tételt kóstoltam meg egy helyen, egy pincétől, akkor érdemes lehet egy csokorba rendezni őket a kósza jegyzeteket.
Kétféle pezsgő, egy tokaji furmint, egy villányi rosé, egy villányi cabernet sauvignon és egy késői szüretelésű édes bor alkotta az ad hoc "sort". Ezekben a borokban "x-faktort" nem kell keresni, de a saját kategóriájában mindegyik hibátlan, jól fogyasztható, biztos választás és az ételeket is szépen kísérték.Sauska Brut
100%-ban tokaji alapanyagból, furmint alapon hárslevelű és chardonnay hozzáadásával készült, 15% a reserve bor aránya, 8 g/l a dosage. A pezsgősítésre már Budafokon került sor, 18 hónapos palackos érleléssel.
Friss, fiatalos illat és ízvilág, citrusokkal, zöldalmával, minimális éleszős-autolizises jeggyel. Kóstolva lendületes, kellően feszes savak és apró buborékok jellemzik. 6pSauska Rosé Brut
Furmint alapú házasítás chardonnay-val, pinot noir-ral és hárslevelűvel kiegészítve, 10% reserve borral, 9 g/l dosage-zsal, minimum 15 hónapos palackos érleléssel.
Intenzív, friss illata piros gyümölcsöket, cseresznyét, epret, málnát idéz. Kóstolva az illatból megismert piros gyümölcs egy kis citrusossággal és rózsaborsos fűszerességgel is kiegészül.
A korty selymes, finom szövésű és lendületes, aprócska buborékokkal. A két pezsgő közül ennek kellemesebb a textúrája és gazdagabb az ízvilága. 6p+Sauska Furmint 2023
A Birsalmás, Istenhegy, Holdvölgy, Padihegy, Medve és Teleki dűlők furmintjainak házasítása. A kézi szüret után az előhűtött szőlőt finom zúzás után 6 órán át héjon áztatták, majd a bor acéltartályban erjedt és seprőn érett 7 hónapig.
Tiszta, jól definiált illatában fehér húsú gyümölcsök, citrusok, körte, zöldalma, fehér húsú őszibarack. Ízben is szépen visszaidézi az illat karakterét. A korty rendezett, jó egyensúlyt mutat, kellően dinamikus, de kulturált savakkal operál. Jól iható, fajtajelleges, frissítő furmint. 6pSauska Rosé 2023
Kékfrankos, merlot és syrah tartályban erjesztve és érlelve.
Halvány szín, visszafogott aromatika jellemzi, őszibarackkal, cseresznyével, fehér ribizlivel. Finom textúra, csiszolt savak, jó szerkezet jellemzi. Frissebben azért kicsivel intenzívebb és vonzóbb volt. 5p+Sauska Cabernet Sauvignon 2020
A villányi Ördögárok és Kopár dűlők, valamint a hűvösebb siklósi Konkoly, és Makár dűlők termése tartálybaj erjedt, majd 8 hónapig nagyobb részben tartályban, 20%-a hordóban érlelődött.
Illatban és ízben egyaránt sötét bogyós gyümölcsök - fekete ribizli, szeder - uralják, mellettük feketebors, minimális bőrösség érezhető, ízben még egy kevés étcsokoládé is érkezik. A test éppen közepes, a szerkezetért optimális mennyiségű sav és mennyiségre nem túl sok és finoman masszírozó tannin felel, így a korty bársonyos és gördülékeny, enyhe alkohol melegséggel a lecsengésben. 6pSauska Late Harvest Cuvée 2023
A Medve-dűlő termése, 67% furmint, 28% hárslevelű, 5% sárgamuskotály. A botrityses és egészséges bogyókból álló termést 12 órán keresztül héjon áztatták, majd a bor acéltartályokban erjdt és érlelődött finomseprőn 6 hónapig. 111 g/l maradékcukor, 6,9 g/l sav, 11% alkohol.
Klasszikus késői szüretes aromatikéval operál: trópusi gyümölcssaláta, mangó, ananász, sárga húsú barackfélékkel, édes szőlővel, enyhe gyömbéres, hűvös gyógynövényes villanásokkal. Közepesen koncentrált, jól figyasztható késői szüretelésű bor, nem túl édes, de megvan a kellő beltartalom, miközben a sav és a cukor jól ellenpontozzák egymást. 6p