A Borrajongó

Badacsony New Yorkban 2023

2023. május 27. 06:00 - furmintfan

Már lassan egy hónap is eltelt azóta, hogy a Badacsonyi borvidék színe-java egy napra a New York Palotába költözött, nekem csak mostanára sikerült összrendezeni a jegyzeteimet. Az immár tizenkettedjére megrendezett Badacsony New Yorkban közel 40 kiállítót vonultatott fel a megszokott helyszínen. A borászatok mellett szálláshelyek, vendéglátóhelyek, programhelyszínek és egyéb szolgáltatók is képviselték a régiót, itt most azonban természetesen a borokról lesz szó.

badacsonynewyorkban2023_01.jpg

(Vihar előtti csend, az első látogatók)

Sokáig úgy nézett ki, hogy egy külföldi út miatt nem tudok ott lenni az idei rendezvényen, de végül  menetrendváltozásnak köszönhetően a délután egy része felszabadult és el tudtam menni a kóstolóra. Az időm így is szűkre volt szabva, szűk három óra leforgása alatt próbáltam minél több standhoz eljutni. Végül 10 termelőt látogattam végig, bár a kóstolás rohamtempóban zajlott.
Többnyire régi ismerősöknél kóstoltam, leszámítva két új nevet: Edvi Illés és Jakab. A két badacsonyi pincészetnél Bakó Ambrus jelenti a közös elemet. Ambrus saját neve egyelőre nem készít bort, cserébe több borászatnál is bábáskodik a borok felett.
A Jakab Winery-vel ez tulajdonképpen ez már a második találkozásom volt. ugyanis még a 2020 tavaszán, COVID-karantén időszak alatt egy izgalmas kísérletbe vontak be több borszakírót és bloggert. A 2019-es badacsonyi pinot noir-jukat különböző érlelőedényekben érleltek, az ezekből származó mintákat pedig szétküldték az online kóstoló résztvevőinek, hogy közösen értékeljük a tapasztalatokat. Most a végeredményt is megkóstolhattuk egy magyar és egy francia tölgyfahordós pinot noir formájában.
Abc-sorrendben következnek a borászatok, a gyors benyomásokat rögzítő rövidke jegyzetekkel és kevésbé átgondolt pontszámokkal.

badacsonynewyorkban2023_07.jpg2HA
Török Csaba ezúttal csak vörösborokat hozott a 2HA-tól. A Cabernet 2019 a sok fekete bogyós gyümölcs mellett illatban enyhe animalitást is hordoz, kóstolva finom szövésű, arányos szerkezetet villant (6p). A Shiraz 2019 a sötét bogyós gyümölcsök mellett enyhén borsos fűszerességet is idéz, a kerek, gyümölcsös kortyot sima tannin és kerek sav övezi (6p+). A Tabunello 2020 még nagyon fiatal, az utóbbi évjáratoknál karcsúbb, feszesebb, élénk savakra és még kissé érdes tanninra támaszkodik, a piros bogyós gyümölcsös, cseresznyés aromákat pici zöldfűszer egészíti ki (6p+). A Courage 2019 (40% cabernet franc, 40% merlot, 10% petit verdot, 10% cabernet sauvignon) közepes test mellett szép mélységet és sok érett sötét bogyós gyümölcsöt, fekete cseresznyét idéz, finom fűszerességgel (7p).

badacsonynewyorkban2023_10.jpgCsendes Dűlő Szőlőbirtok
A Csendes Dűlő standjánál három bort kóstoltam meg. A Hárslevelű 2021 finom szövésű, visszafogottan hozza a hárslevelű mézes, érett fehér húsú gyümölcsös aromáit (5p). Az Olaszrizling 2017 szép érettségi állapotban van, pici petrol és gomba is megjelenik már az érett gyümölcs mellett, ezt szájban izgalmas fűszeres és érési aromák egészítik ki, miközben a lekerekedett szerkezet is tart még (6p-). A Szürkebarát 2021 kellemes fehér húsú gyümölcsös, almás aromatikát hoz, arányos felépítés mellett (5p).

badacsonynewyorkban2023_06.jpgDomaine Edegger
Jó egy éve kóstoltam utoljára Domaine Edegger bort, most itt volt az alkalom. A Primus 2021 olaszrizling és rajnai rizling házasítása, az őszibarack és alma mellett illatban mintha egy kevés illó is megjelenne, a szerkezet arányos, a korty végén pici kesernyével búcsúzik (5p).  A Quintessence 2018 egy fahordóban erjesztett és érlelt sauvignon blanc, édesfűszerek, sárga húsú gyümölcsök, zöldfűszerek és érett citrusok elegyednek, szájban széles savak, enyhe cseresség felel a struktúráért (6p). A Jakob 2018 egy chardonnay, amelyben az érett gyümölcsök, fűszerek mellett enyhe sós aromák is feltűnnek, a hordó jól integrált, finom krémesség béleli ki a kortyot, amely sehol nem esik túlzásokba (6p). A Georg 2015 egy merlot-cabernet sauvignon házasítás, amely szép érettségi állapotban van, még bőven kínál érett bogyós gyümölcsöket, mellette a szerkezetre sem lehet panasz (6p). A Merlot Selection 2018 jó savakra és szemcsés tanninra támaszkodik, meggyes, érett gyümölcsös, gazdagon fűszeres, de gombás jegyeket is fel lehet fedezni, ebből a szempontból mintha előrébb tartana a Georg-nál (6p-).

badacsonynewyorkban2023_08.jpgEdvi Illés
Az Edvi Illés pincénél Bakó Ambrussal kóstoltam meg négy bort. A Furmint 2021 szikár savakra épít, édes citrusos, friss almás, nyurga felépítésű bor (6p-). A 6 Shor Cuvée 2021 olaszrizling, rajnai rizling és rózsakő házasítása, édes gyümölcsös, barackos, egy kis trópusi hangulatot is hoz, pici cukor is kerekíti (6p+). A Rajnai Rizling 2020 hűvös karakterű, feszes, citrusokat, zöld teás jegyeket idéz, az élénk savak mellett pici cukor is érezhető (6p). A Csipkerózsa 2020 egy rózsakő, amely lényegében szamorodni technológiával készült, a narancsos érzetű sav mellett érezhető a maradékcukor és a botrytises hatás is, a főleg barackos ízvilág mellett (6p+).

badacsonynewyorkban2023_02.jpgIstvándy Pincészet
Az Istvándy Pincészetnél kezdtem a kóstolót, a Hegybor Olaszrizling 2021 volt az első bor, amely egy jól elkészített, elegáns és zamatos bor, körtés, almás aromákkal (6p-). A Kékderű 2021 egy kéknyelű, amely kissé koravénnek hat, érett és barnuló almás aromatikával és kissé rusztikus szerkezettel (4p). A Rajnai Rizling 2021 illatban visszafogottabb, inkább zöldalmás, ízben élénkebb, édes citrusos, mandarinos, zöldalmás, kellemes savakkal (6p). A Drágakő 2021 rajnai rizling és kéknyelű házasítása, enyhén virágos, fehér gyümölcsös illat után telt kortyot, jó savakat, barackos ízeket mutat (6p+).

badacsonynewyorkban2023_09.jpgJakab Winery
A Jakab Winery Kéknyelű 2020 egyedi illattal fogad, a fehér húsú gyümölcsök mellett sós, köves, jó szerkezettel (6p). A Jakab Vulcanus 2021 illatában a barackfélék és a trópusi gyümölcsök mellett mintha bujkálna egy kis botrytis és illó, ízben érett gyümölcsös, körtés, barackos, némi maradékcukorral (6p). A Jakab Syrah 2021 friss erdei gyümölcsös, keleti fűszeres, fajtajelleges, viszonylag könnyed és arányos felépítésű (6p+). A Jakab Pinot Noir 2019 HU a magyar hordóban érett bor, a piros gyümölcsök mellett zöldfűszereket mutat, karcsúbb, lazább szövésű és hűvösebb érzetű, mint párja (6p-). A Jakab Pinot Noir 2019 FR érett meggyes, erdei gyümölcsös, fűszeres, markánsabb felépítésű, erőteljesebb, határozott struktúrával (6p+).

badacsonynewyorkban2023_03.jpgNémeth Pince
A Németh Pince volt a második megállóm, ők szokás szerint sok borral készültek, idő szűkében nagyjából a sor felével ismerkedtem meg közelebbről. A Németh Pince Olaszrizling Szerintem 2022 egy egyenes vonalvezetésű, kissé szikár bor, amelyet ugyanakkor kellemes gyümölcsös, virágos, zöldalmás, citrusos aromák díszítenek (6p-). A Németh Pince Rajnai Rizling Szerintem 2022 még egy kicsit a hordó hatása alatt áll, eleinte puncsos, szellőzve jönnek az édes fehér húsú gyümölcsök, szájban a sárga húsú barackfélék, mandarin, alma, a maradékcukor off-dry érzetet kölcsönöz neki (6p+). A Németh Pince Kéknyelű Szerintem 2022 neutrálisabb, ízben aztán déligyümölcsöket is felidéz, testben elég telt hatású (6p). A végére egy édes: a Németh Pince Ambrózia Édes Olaszrizling 2022 a sok trópusi gyümölcs és sárga húsú barack mellett pici hordófűszert és illatban talán minimális illót is hordoz, a korty enyhén olajos érzetű, tartalmas, kissé az édesség felé billen az egyensúlya (6p).

badacsonynewyorkban2023_04.jpgPátzay Borbirtok
A Pátzay Pinot Noir Premium Rosé 2022 hozza a megszokott epres, epres tejszínhabos illatot, szájban kecses, jó savval, az epres, piros gyümölcsös aromák mellett kis citrusossággal (5p). A Tégladomb Szürkebarát 2022 édes almát és barackféléket, trópusi gyümölcsöket, banánt idéz, kerek, puha tapintású, tartalmas bor (5p+). A Pátzay Rajnai Rizling 2018 illatában finom érleltség, palackbuké fogja szövi át az érett gyümölcsöket, a széles sav mellett kissé olajos folyású, meleg érzetű, citromtorta, citrusok, petrol, érett barack díszíti (6p). A Pátzay Premium Chardonnay 2019 krémes, édesfűszeres, kókuszos, trópusi gyümölcsös, narancsos aromatikával operál, a korty lágy és puha, a hordó jól integrált, a lecsengésben enyhe kesernye is megjelenik (6p).

badacsonynewyorkban2023_05.jpgVilla Sandahl
A Villa Sandahl standjánál szokás szerint több évjárat riesling-jeiből lehetett válogatni a Villa Sandahl Odin's Horse Sleipnir 2020 hűvös karakterű, a fehér húsú gyümölcsök mögött már megmutatja magát a petrolosság, szájban most teltebbnek, lágyabbnak, ugyanakkor komolyabbnak hatott, mint tavaly (6p-). A Villa Sandahl Freya's Amulet Brisingamén 2020 kissé zárkózott, némi fehér húsú gyümölcs illatban, majd őszibarack, alma, kis fanyarság ízben, kerek savak, telt korty mellett (6p-). A Villa Sandahl Sterling Village 2019 illatában érett citrusok, almafélék, ízében még mandarin és őszibarack is felvillannak, a sav itt sem túl magas, de komplexebb a bor, mint a 2020-asok most (6p+). A Villa Sandahl Oh Deer 2018 érett fehér és sárga húsú gyümölcsös, sárgabarackos, meleg karakterű, telt, széles bor, tükrözi az évjárat forróságát (6p). A Villa Sandahl Crystal Cut 2017 ízében talán jobban tetten érhetőek az érési aromák, például karamell formájában, de még érett gyümölcsök - alma, édes citrusok - és citromfüves jegyek is mutatkoznak, jó sav-cukor játék mellett (6p).

badacsonynewyorkban2023_11.jpgVilla Tolnay
A Villa Tolnay asztalánál zártam a kóstolót és itt már tényleg kapkodtam. A Villa Tolnay Tükör Furmint 2020 sok gyümölcsöt mutat, körte, édes citrusok, barackfélé formájában, ezt kellemes savérzet és jól adagolt hordó keretezi (6p+). A Villa Tolnay Ráthonyi-domb Zöldveltelini 2021 még eléggé fiatalnak tűnt, pici cseresség érezhető szájban, az aromatika fehér húsú gyümölcsökre és némi zöldfűszerre épül (6p-). A Villa Tolnay Panoráma Olaszrizling 2019 orrban kissé tompa, szájban élénkebb, aránylag lágy, kerek, kissé neutrális, ízben érett fehér húsú gyümölcsöket és mandulát idéz (6p-). A Villa Tolnay Kápolna Rajnai Rizling 2020 aromaprofilját érett őszibarack és körte, valamint diszkrét édeskés fűszeresség uralja, szerkezetét nézve a német iskolánál teltebb, gömbölyűbb, melegebb karakterű bor (6p). A Villa Tolnay Névtelen Cuvée 2020 cabernet sauvignon és merlot házasítása, fekete ribizlis, erdei gyümölcsös, finoman borsos, finomszemcsés tanninnal, közepes testtel, élénk savakkal felvértezve (6p).

A kóstolóra a szervezők hívtak meg, amelyet ezúton is köszönök.

 

Beszámolók a korábbi évek kóstolóiról:

2022

2020

2019

2016

2015

2014

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8018133234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása