A Borrajongó

Osztrák kékfrankos ikon - Krutzler Perwolff Blaufränkisch 2013

2024. március 04. 06:00 - furmintfan

A kiváló német riesling és a dűlős aszú után itt a harmadik 10 éves bor, amit eredetileg egy évnyitó borozgatásra szántam, de ezúttal egy dugóhiba miatt meg kellett várnom a cserepalackot. A bor Ausztria egyik ikonikus pincészetének zászlóshajója. A Krutzler Perwolff első évjárata 1992-ből készült el és a bor jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a burgenland-i kékfrankosok világszerte ismertek és elismertek lettek.
A Perwolff Deutsch-Schützen-Eisenberg magas vastartalmú agyagos, illetve palás talajon termő, régi tőkés ültetvényeiről készül (2013-ban a tőkék kora 33-50 év volt). A bor nyílt kádon erjedt, az almasavbomlás barrique hordókban történt, végül a tétel új 225 literes és 500 literes hordókban érlelődött 19 hónapon át.

krutzlerperwolffblaufrankisch2013.jpg

Krutzler Perwolff Blaufränkisch 2013
Kezdetben kicsit zárkózott az illat (hosszabban kellett volna dekantálni), ahogy nyílik, szépen jönnek a meggyes, piros gyümölcsös, fűszeres jegyek, hűvös hangulatot keltve. Elképesztően tömör, masszív felépítésű bor, feszes, szikár savai határozott gerincet adnak és hosszúra nyújtják a kortyot, a tannin érett, a lecsengésben még picikét szárít is. Érett meggy, egy kevés konyakmeggy, finom, hűvös fűszeresség, gyógynövények, meggymagos fanyarság és enyhe sós aláfestés adják az aromákat. Erőteljes, komoly felépítésű bor, 10 évesen sem mutatja semmi jelét a kornak. 7p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6718337235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása