Folytatódik a neves osztrák pincészeteket 1-1 boron keresztül bemutató sorozat, ezúttal három különböző borvidék három teljesen különböző borával. Mindhárom borászat szerepelt már többször a blog hasábjain, de a sorozat keretében még nem volt róluk szó. Kremstal-ból a Weingut Nigl, Thermenregion-ból a Johanneshof-Reinisch, Burgenlandból a Weingut Esterházy került be a mai válogatásba.
Nigl-éktől mág a 2023-ban tett látogatás során vásároltam pár palackot, tőlük egy öreg tőkés zöldveltelinit kóstoltam. A Weingut Esterházy-tól a fő fajta kékfrankos kézenfekvő választás volt. A Johanneshof-Reinisch szintén inkább vörösborairól (St. Laurent, pinot noir) lett ismert, de én most mégis egy, a borvidékre jellemző fehérbort bontottam tőlük.
Nigl Alte Reben Grüner Veltliner 2022 Kremstal
A Weingut Nigl Kremstal egyik kiemelkedő termelője, bár kicsit kakukktojás a sorozat legtöbb szereplőjéhez képest. Bár a Nigl család jó 200 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből nagyon sokáig nem készült saját név alatt bor, a termést eladták. A családfő, Martin Nigl első generációs borász, aki 1985-től kezdte el felépíteni saját pincészetét. A Krems-től néhány kilométerre északra található birtokközpont mára valóságos kis birodalommá nőtte ki magát, a borászaton túl egy éttermet és egy szállodát is magában foglal. A Krems és Senftenberg között húzódó ültetvények összesen mintegy 25 hektárt tesznek ki. A fókusz természetesen a zöldveltelinin és a rajnai rizlingen van, sárgamuskotály, sauvignon blanc, zweigelt, merlot és pinot noir egészíti ki a fajtaválasztékot. A szőlőben fenntartható gazdálkodás folyik, mellőzik a gyomirtók, rovarirtók és a réz használatát. A pincében saját élesztőkkel erjednek a borok, és derítés nélkül kerülnek palackba. A csendes száraz borok mellett pezsgőt és édes bort is találunk a szortimentben.
Az illatot érett sárga húsú gyümölcsök uralják, alma, barackfélék, pici ananász, a háttérben fűszerek, pici dohány és petrol a palackérés jeleként. Szájban kerek, enyhén olajos érzetű bort kapunk, jól kitöltött kortyot széles savak támogatják. Érett gyümölcsök vezetnek ízében alma, sárga húsú barackfélék formájában, pici ananásszal, pomelo-val. A gyümölcsöket almahéjas fanyarság és enyhe sós aláfestés kíséri, a háttérben pedig fűszeres, dohányos, petrolos jegyek mocorognak, végül némi kesernyével búcsúzik a bor. 6p+
Johanneshof-Reinisch Gumpoldskirchner Tradition 2021 Thermenregion
A Reinisch családban jelenleg a negyedik és ötödik generáció vezeti a pincészetet. A történet 1923-ben hektárral indult, a tényleges modern borászat, a WEingut Johanneshof-Reinisch történetét 1995-től számítjuk. Közel 100 év alatt a kezdeti fél hektárról közel 40 hektárra bővült a családi birtok területe, bio művelés alatt álló ültetvényeik a legértékesebb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező dűlőkben találhatóak Tattendorf és Gumpoldskirchen térségében. Pinot noir, St. Laurent és chardonnay fajták adják a területek jelentős részét, de Gumpoldskirchen környékén a helyi fajtának számító rotgipfler is jelentős mennyiségben terem, és zierfandler-t is termesztenek. A pincénél palackozott borok mintegy 60%-a vörösbor, 40%-a száraz és édes fehérbor, de készítenek rosé-t, gyöngyözőbort és palackos erjesztésű pezsgőt is.
Zierfandler (cirfandli) és rotgipfler házasítása. A fajták külön-külön erjedtek, 80% tartályban, 20% nagy fahordóban, majd 4 hónapos érlelés következett finomseprőn. Az illat eleinte nehezen szálazható, leginkább érett gyümölcsöket idéz, szellőzve szélesebbre nyílik. Körte, alma, némi sárgadinnye és ananász, csepp méz és némi vajas keksz sorakozik fel. A korty telt, gömbölyű és finoman krémes. visszafogott hordó és széles savak keretezik. Rétegzett és gazdagon gyümölcsös, amelyet 8 g/l maradékcukor is kiemel. Érett körte, őszibarack, sárgadinnye, mangó, némi banán és citrus is megjelenik benne, a háttérben diszkrét édeskés fűszeresség, grillázs, cukrozott mandula és vajas kekszes aromák, valamint nagyon halványan füstölt hús. 6p+
Esterházy Sankt Georgen Leithaberg Blaufränkisch 2021 Burgenland
Az Esterházy név természetesen hazánkban is jól ismert, a főnemesi család tagjai a 17. századtól fontos szerepet játszottak Magyarország történelmében. Az Esterházy hercegek pincészete az eisenstadt-i/kismartoni kastély pincerendszerében üzemelt évszázadokig, az első pincekönyv 1758-ból származik. Az ezredfordulón nyilvánvalóvá vált, hogy a kastély pincéje már nem elégíti ki egy korszerű borászat működéséhez szükséges követelményeket. Így került át a borászat Trausdorf an der Wulka (Darázsfalu) határába, ahol 2006-ban nyílt meg a modern feldolgozó. Hat település 21 dűlőjében rendelkeznek szőlővel, sok terület már évszázadokkal ezelőtt is az Esterházy család tulajdonában állt. 2019-ben bioművelésre álltak át a szőlőben, 2023-ban a szükséges tanúsítványt is megszerezték. A fajtaválaszték igen széles, de a hangsúly természetesen a kékfrankoson van.A szortiment több szintből áll, éppen a közelmúltban újult meg a borok külseje (ez a bor még a régi címkét hordja) és rendeződött át a választék is. Burgundi mintára regionális szintű borok, faluborok és dűlős tételek - utóbbiak csak kékfrankosból és chardonnay-ból - készülnek, ezt egészítik ki a kísérleti tételek Esterházy Projekt gyűjtőnév alatt, valamint a pezsgők és édes tételek. Csak kivételes évjáratokban készül el a pince vörös csúcsbora a Tesoro.
A Sankt Georgen falu körüli dűlők terméséből készült a bor, spontán erjedt, majd 18 hónapig érlelődött 500 literes hordókban. Az illat kezdetben aránylag visszafogott, majd szépen jönnek a fajtajelleges, meggyes, erdei gyümölcsös, édesfűszeres, borsos motívumok. A test nagyjából közepes, ehhez kellő élénkséget adó, csiszolt, a korty második felében dinamikusabb sav és enyhén érdes tannin csatlakozik. Meggy, némi erdei gyümölcs, fűszer és meggymagos fanyarság alkotják az aromakészletet, amibe vérnarancsos villanások hoznak egy kis csavart. 6p+
A Johanneshof-Reinisch borokat itthon a KisBécs/Colorwines forgalmazza, Esterházy borok szintén a KisBécs/Colorwines kínálatában, valamint az Etyeki Kúriánál kaphatóak.

A Weingut Nigl Kremstal egyik kiemelkedő termelője, bár kicsit kakukktojás a sorozat legtöbb szereplőjéhez képest. Bár a Nigl család jó 200 éve foglalkozik szőlőtermesztéssel, ebből nagyon sokáig nem készült saját név alatt bor, a termést eladták. A családfő, Martin Nigl első generációs borász, aki 1985-től kezdte el felépíteni saját pincészetét. A Krems-től néhány kilométerre északra található birtokközpont mára valóságos kis birodalommá nőtte ki magát, a borászaton túl egy éttermet és egy szállodát is magában foglal. A Krems és Senftenberg között húzódó ültetvények összesen mintegy 25 hektárt tesznek ki. A fókusz természetesen a zöldveltelinin és a rajnai rizlingen van, sárgamuskotály, sauvignon blanc, zweigelt, merlot és pinot noir egészíti ki a fajtaválasztékot. A szőlőben fenntartható gazdálkodás folyik, mellőzik a gyomirtók, rovarirtók és a réz használatát. A pincében saját élesztőkkel erjednek a borok, és derítés nélkül kerülnek palackba. A csendes száraz borok mellett pezsgőt és édes bort is találunk a szortimentben.
Az illatot érett sárga húsú gyümölcsök uralják, alma, barackfélék, pici ananász, a háttérben fűszerek, pici dohány és petrol a palackérés jeleként. Szájban kerek, enyhén olajos érzetű bort kapunk, jól kitöltött kortyot széles savak támogatják. Érett gyümölcsök vezetnek ízében alma, sárga húsú barackfélék formájában, pici ananásszal, pomelo-val. A gyümölcsöket almahéjas fanyarság és enyhe sós aláfestés kíséri, a háttérben pedig fűszeres, dohányos, petrolos jegyek mocorognak, végül némi kesernyével búcsúzik a bor. 6p+

A Reinisch családban jelenleg a negyedik és ötödik generáció vezeti a pincészetet. A történet 1923-ben hektárral indult, a tényleges modern borászat, a WEingut Johanneshof-Reinisch történetét 1995-től számítjuk. Közel 100 év alatt a kezdeti fél hektárról közel 40 hektárra bővült a családi birtok területe, bio művelés alatt álló ültetvényeik a legértékesebb és legrégebbi hagyományokkal rendelkező dűlőkben találhatóak Tattendorf és Gumpoldskirchen térségében. Pinot noir, St. Laurent és chardonnay fajták adják a területek jelentős részét, de Gumpoldskirchen környékén a helyi fajtának számító rotgipfler is jelentős mennyiségben terem, és zierfandler-t is termesztenek. A pincénél palackozott borok mintegy 60%-a vörösbor, 40%-a száraz és édes fehérbor, de készítenek rosé-t, gyöngyözőbort és palackos erjesztésű pezsgőt is.
Zierfandler (cirfandli) és rotgipfler házasítása. A fajták külön-külön erjedtek, 80% tartályban, 20% nagy fahordóban, majd 4 hónapos érlelés következett finomseprőn. Az illat eleinte nehezen szálazható, leginkább érett gyümölcsöket idéz, szellőzve szélesebbre nyílik. Körte, alma, némi sárgadinnye és ananász, csepp méz és némi vajas keksz sorakozik fel. A korty telt, gömbölyű és finoman krémes. visszafogott hordó és széles savak keretezik. Rétegzett és gazdagon gyümölcsös, amelyet 8 g/l maradékcukor is kiemel. Érett körte, őszibarack, sárgadinnye, mangó, némi banán és citrus is megjelenik benne, a háttérben diszkrét édeskés fűszeresség, grillázs, cukrozott mandula és vajas kekszes aromák, valamint nagyon halványan füstölt hús. 6p+

Az Esterházy név természetesen hazánkban is jól ismert, a főnemesi család tagjai a 17. századtól fontos szerepet játszottak Magyarország történelmében. Az Esterházy hercegek pincészete az eisenstadt-i/kismartoni kastély pincerendszerében üzemelt évszázadokig, az első pincekönyv 1758-ból származik. Az ezredfordulón nyilvánvalóvá vált, hogy a kastély pincéje már nem elégíti ki egy korszerű borászat működéséhez szükséges követelményeket. Így került át a borászat Trausdorf an der Wulka (Darázsfalu) határába, ahol 2006-ban nyílt meg a modern feldolgozó. Hat település 21 dűlőjében rendelkeznek szőlővel, sok terület már évszázadokkal ezelőtt is az Esterházy család tulajdonában állt. 2019-ben bioművelésre álltak át a szőlőben, 2023-ban a szükséges tanúsítványt is megszerezték. A fajtaválaszték igen széles, de a hangsúly természetesen a kékfrankoson van.A szortiment több szintből áll, éppen a közelmúltban újult meg a borok külseje (ez a bor még a régi címkét hordja) és rendeződött át a választék is. Burgundi mintára regionális szintű borok, faluborok és dűlős tételek - utóbbiak csak kékfrankosból és chardonnay-ból - készülnek, ezt egészítik ki a kísérleti tételek Esterházy Projekt gyűjtőnév alatt, valamint a pezsgők és édes tételek. Csak kivételes évjáratokban készül el a pince vörös csúcsbora a Tesoro.
A Sankt Georgen falu körüli dűlők terméséből készült a bor, spontán erjedt, majd 18 hónapig érlelődött 500 literes hordókban. Az illat kezdetben aránylag visszafogott, majd szépen jönnek a fajtajelleges, meggyes, erdei gyümölcsös, édesfűszeres, borsos motívumok. A test nagyjából közepes, ehhez kellő élénkséget adó, csiszolt, a korty második felében dinamikusabb sav és enyhén érdes tannin csatlakozik. Meggy, némi erdei gyümölcs, fűszer és meggymagos fanyarság alkotják az aromakészletet, amibe vérnarancsos villanások hoznak egy kis csavart. 6p+
A Johanneshof-Reinisch borokat itthon a KisBécs/Colorwines forgalmazza, Esterházy borok szintén a KisBécs/Colorwines kínálatában, valamint az Etyeki Kúriánál kaphatóak.