Erősen indult 2024, a január nem volt száraz, az első két hét még csendesen telt, utána viszont egymást érték a naptárban a borkóstolók. A hónap végére még szűk körben beiktattunk egy kis évnyitó borozgatást is, arra tartogattam ezt a különleges aszút, amely komoly nemzetközi elismerésben részesült néhány évvel ezelőtt. A Wine Enthusiast munkatársa, Jeff Jensen 2020-ban 100 pontot adott rá, ezzel ez volt az első tokaji bor, amely kiérdemelte náluk ezt az elismerést. 2013 volt egyébként a főborászként Áts Károlyt követő Osváth Fruzsina első évjárata, aki nagyon fiatalon rögtön egy kiemelkedően jó évből készíthetett borokat, több dűlőszelektált aszút, köztük ezt a bort a mádi Szent Tamásról.
Royal Tokaji Szt. Tamás 6 Puttonyos Aszú 2013
Az aszúszemeket 2 napon át áztatták erjedő mustban. Préselés, majd erjedés után a bor 300 literes másod- és harmadtöltésű zempléni tölgyfahordókban érlelődött 2 éven keresztül. 175,6 g/l maradékcukor, 11,1 g/l sav, 10% alkohol.
Az illat legfeljebb közepes intenzitású, kezdetben van egy kis "poros" tompasága, de idővel élénkebb és tagoltabb lesz. Aszalt kajszi és alma, sárgabaracklekvár, némi méz és csipkebogyólekvár a fő díszítőjegyek. A varázslat szájban kezdődik, egyből robban és mindent betölt az olajosan hömpölygő sűrű és gazdag korty. Érdekes, hogy a számszakilag nagyon magas sav nem tűnik olyan soknak, a maradékcukor mellett valószínűleg a komoly extrakt is segít az egyébként remek egyensúly kialakulásában. Telt, vastag, de arányos, kellően dinamikus a bor, intenzitása kiegyensúlyozott, lecsengése nagyon hosszú. Sárgabaracklekvár, kandírozott narancshéj, aszalt gyümölcsök, egy kevés méz, aszalt füge és szilva, valamint pici édesfűszer képezik az ízprofilt. Nagy élmény volt végre megkóstolni. 8p