A Borrajongó

KisBécs "Birgit & Birgit" - Birgit Eichinger és Birgit Braunstein borok a Color-ban

2025. június 13. 06:00 - furmintfan

A KisBécs alapítói, Kálmán András és Gombolai Attila május végén  komoly szakmai mesterkurzust szerveztek a Color-ban, amelyen két neves osztrák borász Birgit Eichinger és Birgit Braunstein - "Birgit & Birgit" - személyesen mutatta be borait a szakma képviselőinek. A vezetett nagykóstolóra hétfő délben sajnos nem tudtam elmenni, így szerdán egy "morzsaparti" keretében pótoltam, amit lehetett. A hivatalos mini kóstolósorban öt bor szerepelt, de kiegészítésképpen néhány plusz tételt is meg tudtam kóstolni, amit ezúton is nagyon köszönök a KisBécs-Color csapatának.

kisbecsbuda_1747595272_3635415094489388006_3158961494.webp

Birgit Braunstein és Birgit Eichinger (A képet a KisBécs facebook oldaláról kölcsönöztem)

A Kamptal borvidékén dolgozó Birgit Eichinger már 10 éve a KisBécs választékának fontos részét képezi. Az 1992-ben 3,5 hektár szőlővel alapított birtok mára 15 hektárosra nőtt, 4 szőlőfajtával foglalkoznak és csak száraz fehérbort készítenek. Az ültetvények 70%-án grüner veltliner, 20%-án riesling terem, a maradék 10%-on egyenlő arányban osztozik a roter veltliner és a chardonnay. A pincében igyekeznek a lehető legkevesebbet beavatkozni a bor fejlődésébe, inkább csak támogatják a szőlő útját a fajtának és a termőhelynek megfelelő ízprofil kialakulásában. Birgit Eichinger és lánya, Gloria együtt dolgoznak a borászatban. Két éve személyesen is jártam náluk, akkor Gloria idegenvezetésével kóstoltam meg a borokat.

A Burgenlandban tevékenykedő Braunstein családban 400 éves múltra tekint vissza a szőlészkedés és a borászkodás, maga Birgit Braunstein 1996-tól készít borokat. Birgit Braunstein az osztrák biodinamikus borászok egyik úttörője, lassan 20 éve rendelkezik Demeter tanúsítvánnyal. A kékfrankos természetesen kiemelt helyet kap a portfólióban, de többek között chardonnay, pinot blanc, sauvignon blanc, olaszrizling, zweigelt, cabernet sauvignon és pinot noir is terem a birtokon. Az utánpótlás itt is adott: Birgit ikerfiai, Felix és Max szintén boidinamikus szemlélettel, minimális beavatkozással készítenek borokat. A család Purbach-ban szállodát és éttermet is üzemeltet.


Birgit Eichingertől többnyire zöldvelteliniket kóstolhattam most, mind nagyon tetszett, de a legnagyobbat az egyetlen riesling szólt. Birgit Braunsteintól mind a hagyományos borcsaládból, mind a natúrvonalból kóstoltam tételeket. A borász natúr tételeihez most először volt szerencsém, karakteres, érdekes borok, ezzel együtt inkább elismertem, mint szerettem őket. 

 

kisbecsbraunsteineichinger01.jpgBirgit Eichinger Strass Grüner Veltliner 2024
Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, érintésnyi trópusi gyümölcs jelenik meg illatban. A korty kerek, arányos, viszonylag laza szövésű, kellemesen puha tapintású. Gyümölcsös, zamatos bor, ízében körte, őszibarack, alma, pici banán és cukorka, hintésnyi fehérbors. Az egyensúlyhoz a korty végén enyhe grapefruit-os, tonikos kesernye is besegít. 6p

kisbecsbraunsteineichinger02.jpgBirgit Eichinger Gaisberg Grüner Veltliner 2023
Érett alma, körte, őszibarack színezi a visszafogott illatot. Ez már egy teltebb, koncentráltabb bor, széles savak, kellemes textúra, leheletnyi krémesség érezhető. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, őszibarack, alma, némi citrusosság, picike fűszer jellemzi az ízképet. Szép egyensúly, mértéktartó intenzitás, közepesnél hosszabb lecsengés. 7p-

kisbecsbraunsteineichinger03.jpgBirgit Eichinger Lamm Grüner Veltliner 2023
Az illatban a gyümölcsösség érettebb, déliesebb, inkább a sárga húsú és trópusi gyümölcsök felé tolódik. Az előző bor után ez teltebb, olajosabb, krémesebb érzetet kelt, sűrű, koncentrált anyag. Kóstolva gazdag, rétegzett, őszibarack, körte, alma, trópusi gyümölcsök, mangó, ananász, pici édesfűszer díszíti. 7p

kisbecsbraunsteineichinger04.jpgBirgit Eichinger Gaisberg Riesling 2022
Szép, fajtajelleges illat, érett őszibarack és sárgabarack, leheletnyi petrol és kezdődő palackbuké, a háttérben minimális édesfűszer. Az öblös, olajos érzetű kortyot széles savak támogatják, a test közepes, a lecsengés hosszú. Sárga húsú őszibarack, sárgabarack, alma, édes citrusok viszik a prímet ízben, a korty végén leheletnyi sósság is felsejlik. 7p+

kisbecsbraunsteineichinger05.jpgBirgit Braunstein Rosenquarz Pét-Nat Rosé 2022
Élénk eperszínű ital, illatában is eper, málna, cseresznye dominál, idővel megjelenik egy kis poros érzet is benne. Szájban feszes savak találkoznak az enyhén krémes textúrával, a buborékok viszonylag gyorsan feloldódnak. A korty elején az édes piros gyümölcsök - eper, málna - dominálnak, majd inkább citrusos, narancsos irányba fordul az ízvilág. 6p-

kisbecsbraunsteineichinger06.jpgBirgit Braunstein Brigid Pinot Blanc 2021
3 hetes áztatás, spontán erjedés, 10 hónapos érlelés osztrák fahordókban. Narancsos szín után fejlett illat, kis érettség, sárga húsú barackfélék, grapefruit, narancsolaj, kis sós érzet, kezdődő tercier aromák fogadnak illatban. A nagyjából közepes testet élénk, fedetlen savak és határozott cseresség keretezi, némi héjas tapadós érzet és kesernye is végig kísér. Ízében keserű narancs, grapefruit, sósság, vegetális jegyek, fűszerek. 5p+

kisbecsbraunsteineichinger07.jpgBirgit Braunstein Nimue Sauvignon Blanc 2020
Hosszabb áztatás, spontán erjedés és 1 éves hordós érlelés. Sauvignon blanc-os "aromatobzódásnak" nyoma sincs, ejlett, krémes-seprős jegyeket hoz elsősorban az illat. A savak szépen vezetik a gömbölyű, krémes kortyot, de le is kerekedtek már, az előző bor után ez simább és lazább érzetet kelt. Ízében a neutrálisabb krémes-vajas vonal dominál, mellette citrusok, kevés zöldalma, leheletnyi paprika, sósság és minimális édesfűszer. 6p

kisbecsbraunsteineichinger08.jpgBirgit Braunstein Guttenberg Leithaberg Chardonnay 2021
Az illat visszafogott, fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, pici ananász és hordófűszer jelenik meg benne. Kóstolva szép egyensúlyt mutat, finoman krémes, jó savakkal, szépen adagolt hordóval operál. Érett fehér húsú gyümölcsök, pici citrus és trópusi gyümölcs, a háttérben kétszersült, fűszerek. 6p+

kisbecsbraunsteineichinger09.jpgBirgit Braunstein Wildwux Rotweincuvée 2021
Zweigelt, blaufränkisch és merlot házasítása. Érett erdei bogyós gyümölcsök dominálnak illatban, a háttérben meghúzódó borsos fűszerességgel kísérve. Nagyon könnyű, filigrán bor, jó sav,  mennyiségre kevés és finoman sprőd tannin övezi. Ízében a gyümölcsök dominálnak, szeder, áfonya és más erdei gyümölcsök, pici kökény, narancshéj, kellemes fanyarság. 6p

kisbecsbraunsteineichinger10.jpgBirgit Braunstein Sonnenberg Pinot Noir 2022
Visszafogott illatában málna, vörös áfonya, szamóca. Kóstolva légiesen könnyű, a szerkezetet kevés, de kicsit húzós tannin, élénk sav és alacsony alkohol jellemzi. Piros ribizli, vörös áfonya, pici zöldfűszer, ribizliszár adják az aromákat. Szerintem egy kicsit alulérett alapanyag nyomait lehet felfedezni a borban. 5p+

kisbecsbraunsteineichinger11.jpgBirgit Braunstein Thenau Leithaberg Blaufränkisch 2019
Szépen érett, fejlett illat, érett meggy, málna, pici fűszer. Karcsú testű, elegáns, finom textúrával rendelkező bor, kellően dinamikus, csiszolt savakkal, és érett, bársonyos tanninnal. Ízében érett meggy, málna, finom fűszeresség. 7p-

kisbecsbraunsteineichinger12.jpgBirgit Braunstein Oxhoft 2018
Blaufränkisch, zweigelt és cabernet sauvignon házasítása, 2 évig tölgyfahordóban érlelve.  Érett meggy, málna, erdei gyümölcsök, fűszerek, finom érettség szövi át az illatot. A bor közepes testű, sima, élmentes a szerkezet, lekerekedett savak, érett, finomszemcsés tannin, az alkoholt is szépen elnyeli. Érett gyümölcsök, meggy, málna, kis fekete ribizli, diszkrét fűszeresség adják az aromákat. 7p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3818870114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása