A Borrajongó

Burgenland Burgundiája - Kirchknopf Leithaberg Chardonnay 2020 & Blaufränkisch 2019

2023. november 15. 06:00 - furmintfan

Burgenlandra a kékfrankos osztrák hazájaként gondolunk leginkább, de a tartomány ennél jóval sokszínűbb borkészítési tradíciókkal és palettával rendelkezik, ahol a száraz fehér, rosé és vörösborok mellett az édes borok is fontos szerepet játszanak, utóbbiak leginkább Ruszt városában. Több eredetvédelmi körzet is van Burgendlandban, ezek egyike Leithaberg DAC. Leithaberg DAC a tartomány északi részén található itt húzódik a Fertő-tó nyugati partja és a Lajta folyó között a Lajta hegység. A 34 kilométer hosszú hegyvonulat alapkőzete kristályos pala és mészkő, legmagasabb pontja, a Sonnberg 484 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Az éghajlat alapvetően száraz, kontinentális, a helyi makroklímát a tó és a hegység egyaránt befolyásolja. Már az i.e. 8. századból is találtak itt szőlőművelésre utaló leleteket, így a régió Európa egyik legrégebbi szőlőtermesztő vidéke.
A fehérborok chardonnay, pinot blanc, neuburger és grüner veltliner fajtákból készülhetnek, ezek házasítása is engedélyezett. A vörösborok esetében a blaufränkisch - kékfrankos az egyetlen fajta, amely Leithaberg DAC megjelölést viselhet, bár a bor legfeljebb 15%-ban zweigeltet, St. Laurent-et vagy pinot noir-t is tartalmazhat. A szőlőültetvények közel 2/3-át a kékfrankos foglalja el, míg 1/5-én chardonnay terem, így a termelők nagy része erre a két fajtára koncentrált, mintegy Burgundia analógiájára, csak itt a pinot noir helyét a kékfrankos veszi át. Természetesen a terroir is más, de a cél ugyanaz: elegáns, a termőhelyet hűen tükröző borok palackba zárása. Közel 60 borászat palackoz Leithaberg DAC megjelölésű borokat, én most a Weingut Kirchknopf-tól választottam egy öreg tőkés chardonnay-t és egy alap blaufränkisch-t.

kirchknopfleithaberg.jpg

Kirchknopf Alte Reben Leithaberg Chardonnay 2020
Minimális redukcióval nyit az illat, de gyorsan szellőzik. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, némi vajas keksz, egy kevés narancshéj, finom gyömbéres, fehérborsos fűszeresség elegye. Kóstolva kifejezetten elegáns, a test éppen közepes, okosan adagolt hordó és ideális mennyiségű, csiszolt sav foglalja keretbe a sima, finom szövésű kortyot. Citrusok, ananász, alma és narancs képviseli a gyümölcsöket, míg a fűszeres kíséretet gyömbér, vanília, vajas keksz, narancshéj és kevés mogyoró adja. Kiegyensúlyozott, remek arányérzékkel elkészített bor. 7p

Kirchknopf Kalk & Schiefer Leithaberg Blaufränkisch 2019
Érett erdei gyümölcsök, meggy, málna, meggyes pite, kevés gyógynövény tűnik fel illatban. A bor közepes testű, lendületes sav és bársonyos tannin felel a szerkezetért, a hordóhatás aránylag visszafogott. Kóstolva is a gyümölcsösségen van a hangsúly, szépen hozza a fajtajelleget is. Meggy, málna, finom fűszeresség és enyhe meggymagos fanyarság jelenik meg az ízprofilban, a korty vége picikét szárít. 6p

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr6918256499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása