A Borrajongó

Három évtized, három aszú a Disznókőtől - 2013, 2003, 1993

2024. február 07. 06:00 - furmintfan

A Disznókő Szőlőbirtok hagyományteremtő céllal indította el az újévi koccintást néhány éve, amelynek során 10 és 20 éves aszúkat mutattak be a közönségnek egy kötetlen kóstoló keretében. Az esemény limitált létszámmal működik, de csak időben kell regisztrálni és élvezheti is az ember az aszúkat, valamint beszélgethet Mészáros László birtokigazgatóval és Lesti Zoltán kereskedelmi vezetővel. A COVID hullámai sajnos ezeket a kóstolókat is elmosták pár évre, de idén ismét ott voltak a Disznókő képviselői és aszúi a Veritas kóstolótermében. A beharangozott két - 10, illetve 20 éves - aszún túl meglepetésként egy friss száraz furmint minta és egy 30 éves aszú is kóstolható volt.

disznokoaszukoccintas2024_1.jpg

Ami az évjáratokat illeti, 2023-nak eléggé vegyes a megítélése, de Mészáros László nem panaszkodott, szerinte szép száraz és édes borok kerülnek majd palackba. 2013 a modernkori tokaji borászkodás egyik legjobbnak mondott évjárata, sok szép aszú is készült a borvidéken. 2003 összességében forró, száraz év, de pont a szüreti időszakban érkezett a csapadék. 1993-ban forró és száraz volt a nyár, majd a szeptember esőt és botrytitst hozott, szépen beindult az aszúsodás. 1993 volt a pince második évjárata, de ez volt a legelső, amikor a tenyészidőszakot az elejétől a végéig megélték. Mészáros László szerint ez még bőven a kísérletezés időszaka, a technológia azóta sokat finomodott, fejlődött, éppen ezért a jelenlegi évek aszúi sokkal tovább eltarthatóak lesznek.

Disznókő Furmint Dry 2023 (M)
Friss zöldalmás, körtés aromatika, karcsú test, feszes savak, lendületes, egyenes kortylefutás.

disznokoaszukoccintas2024_2.jpgDisznókő 5 Puttonyos Aszú 2013
Furmint, zéta és hárslevelű, 156 g/l maradékcukor, 7,6 g/l sav, 12% alkohol. Fiatal még, de már klasszikus aszús aromák is alakulnak benne: sárgabaracklekvár, narancs, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek, némi édes citrus. A korty remek egyensúlyt mutat, koncentrált, lendületes. Ízben is gazdagon gyümölcsös, sárgabaracklekvár, trópusi gyümölcsök, édes citrusok, édesfűszerek a végén kandírozott narancshéj, minimális kesernye. 8p-

disznokoaszukoccintas2024_3.jpgDisznókő 6 Puttonyos Aszú 2003
Furmint és zéta, 173 g/l maradékcukor, 10 g/l sav, 12,5% alkohol. Sárgabarack- és narancslekvár, aszalt gyümölcsök, pici aszalt szilva, méz, narancsos sütőtökpüré érkezik illatban, gazdag botrytises jelleggel. Sűrű, koncentrált, itt is szép az egyensúly, a korty első fele azért fókuszáltabb, a végén jön egy kis melegség is. Baracklekvár, aszalt gyümölcsök, pici méz és a finisben selyemcukor viszik a prímet ízben. 8p-

disznokoaszukoccintas2024_4.jpgDisznókő 4 Puttonyos Aszú 1993
Ebben a borban már a tercier aromák uralkodnak, tea, kávé, pici gyógynövény, pörkölt magvak, aszalt gyümölcsök, ízben még enyhe sósság is felbukkan. A maradékcukor érezhetően alacsonyabb (kb. 100 g/l), de egyébként is jóval kevésbé tűnik édesnek a bor. A savak még most is szépen dolgoznak a közepes test alá, kiegyensúlyozva a maradékcukrot. 7p-

A Disznókő csapatának köszönöm szépen a meghívást és a kóstolót!

Korábbi koccintások a Disznókő aszúival:
2020
2019
2018



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7918311753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása