A Borrajongó

Évnyitó Disznókő aszúkkal

2020. január 10. 06:00 - furmintfan

Ritkán van alkalom arra, hogy 10 és 20 éves aszúkkal a poharában koccintson az új esztendőre az egyszeri borissza, de az utóbbi három évben Budapesten ez sem lehetetlen. Talán nem túlzás hagyományosnak nevezni az újévi aszúkoccintást, amelyet a Disznókő Szőlőbirtok képviselői tartanak január első hetében a Veritas Borbárban. Ezeken a kötetlen jellegű kóstolókon mindig szerepel egy 10 évvel és egy 20 évvel ezelőtti évjárat 5 puttonyos aszúja, alkalmanként egy-egy száraz borral vagy aszú hordómintával kiegészítve. Most sem volt ez másként, ezúttal két nagyon izgalmas és egyben nagyon eltérő évjárat, a 2010-es és a 2000-es aszúi kerültek sorra. Szabival mi is ott voltunk, 1-2 sort még papírra is vetettem, lássuk, mit kóstoltunk.

disznoko5puttonyosaszuk_2010_2000.jpg

Tehát 2000 és 2010, két nagyon különböző év, két nagyon különböző aszú.
2010 még talán élénkebben él az emlékeinkben: hűvös, csapadékos év, kevés napsütéssel. Sokan igazi csapásként élték meg az esztendőt, a termés jelentős hányada veszett oda több borvidéken is. Aszúban viszont a korlátozott mennyiség mellett egészen különleges borok születtek. A 2010-es aszúkat vibráló, szinte elektromos savak feszítik, szinte lemosva a cukortartalmat. A szokásos aszús, botrytises ízjegyek mellett intenzív citrusosság járja át ezeket a borokat, ami a savakkal egyedi frissességet és lendületet kölcsönöz nekik. Sonkás, krémsajtos falatka járt a 2010-es aszú mellé.
2000 szokatlanul meleg év volt, száraz és korán érkező nyárral, csapadékmentes, hosszú, napsütéses ősszel. A szőlőben korán lezajlottak az érési folyamatok, az aszúsodás és szépen, lassan ment végbe, miközben intenzív töppedés is lezajlott a fürtökben. A savak nem olyan daliásak a 2000-es aszúkban, mint pl. az 1999-esekben, de elegánsak, összetett és gazdag ízvilággal kényeztetnek. Mészáros László birtokigazgató szerint a maradékcukor-tartalmat az alacsonyabb savak mellett a finom cseresség is kiegyensúlyozza, a Disznókőnél ezért ebben az évben hosszabban is áztatták az aszúszemeket. A 2000-es aszút egy grillezett ananászchutney-s, rákos falatkával párosították.

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2010
Felezett őszibarackbefőtt, aszalt trópusi gyümölcsök, pici vanília, éppen kezdődő érési jegyek, gombásság szövi át az illatot. Az évjáratnak megfelelően vékonyabb test jellemzi, eleven, a maradékcukorral feszes savak dacolnak, a korty lendületes, szép egyensúlyt mutat. Édes citrus- és barackfélék, narancs, mandarin, némi trópusi gyümölcs, a háttérben édesfűszerek, vanília. 7p

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2000
Érett, meleg érzetű illat, sárgabarack- és szilvalekvár, aszalt gyümölcsök, finom fűszeresség, érési jegyek. A korty széles, aránylag lazább szövésű, krémes, enyhén cseres. Savai finoman dolgoznak alá, mégsem lesz túlzottan hangsúlyos az édesség. Ízben is visszaköszönnek a szilvalekváros, aszalt gyümölcsös jegyek, finom kesernyével a korty végén. 7p

Az aszúk előtt meg lehetett kóstolni a 2019-es furmint tartálymintáját is.

disznokofurmint2019tm.jpg
Disznókő Tokaji Dry Furmint 2019 (TM)
A 2019-es furmint tartályos komponensét is meg lehetett kóstolni az aszúk előtt (a végleges tételt majd még egy kevés hordós rész beházasításával alakítják ki).
Friss, virágos, őszibarackos, zöldalmás buké. Zamatos, arányos, savai élénkek, de nem élesek, ízben is zöldalmás, fehér őszibarackos jegyeket vonultat fel.

A kóstolóért köszönet Hanyecz Andreának, Mészáros Lászlónak és Lesti Zoltánnak!


Előzmények:

2019

2018

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr2615399674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása