A Bott Pince 20. születésnapjára tervezett eseménysorozat állomásaként március elsején Bordó Judit és Bodó József a Kálvária Pincében vendégeskedett. Az "Open Treasury" névre keresztelt közönségtalálkozón a pince kedvelői rég eldugott Bott borokat kóstolhattak és vásárolhatnak a véges készlet erejéig.
A Bott Pince szinte a semmiből robbant be a Tokaji borvidék életébe és 2005-ös évjáratból készült első boraikkal rögtön üstökösként emelkedtek az élmezőnybe. Bodó Judit és Bodó József előzetes tokaji kötődés nélkül érkezett a borvidékre, és amellett, hogy számos kiváló borral öregbítették a borvidék hírnevét, rengeteget tettek, tesznek a helyi közösségért is. Ahogy a házigazda Kézdy Dániel fogalmazott az esemény beharangozójában: nem csak a boraik, hanem az emberi tulajdonságaik miatt is példaképként lehet rájuk tekinteni.
Persze rengeteg kedves ismerős is megjelent A Kálvária Pincében, jó kis társaság gyűlt össze már délután, a hangulatra sem lehetett panasz, de igyekeztem azért a borokra is figyelni. Nagy várakozással tekintettel a kóstoló elé, hiszen a Bott Pince borai nagyon szép formát tudnak mutatni éretten is.
Négy asztalkán sorakoztak fel a borok, száraz furmintok és hárslevelűk után az Exczellencziás három évjáratával lehetett barátkozni, majd édes borok következtek és ráadásképpen három jelenleg forgalomban lévő tételt is meg lehetett kóstolni.
Teleki 2017
Pici fejlettséget mutat csak az illat, őszibarackos, almás jegyek viszik a prímet, viaszos háttérrel, majd idővel sárga húsú gyümölcsökkel kiegészülve. Lendületes savak kapják szárnyra a bort, példás egyensúlyt mutat, szépen összesimult, de még bőven fiatalos formában van. Az őszibarackos, sárga húsú gyümölcsös főszólamot leheletnyi vanília és finom sós aláfestés kíséri végig, a korty végén finoman fanyar lecsengéssel. 7p
Csontos 2016
Hűvös illatában leginkább édes citrusféléket és virágokat lehet felfedezni. Szájban cizellált, finom tapintású, szép savakkal, mértéktartóan elegáns összhatással. Az évjáratnak megfelelően talán visszafogottabb az intenzitása a szokásosnál, de ezzel együtt is jól definiáltan gyümölcsös. Fehér húsú őszibarack, citrusok, narancs, cseppnyi méz adják a díszítést. 7p
Határi Hárslevelű 2015
Az előző borok után ez érettebb illattal fogad, de szépen hozza a hárslevelű gazdag sárga gyümölcsös karakterét. A húsos, dús korty alá széles savak dolgoznak, szerkezetében kicsit lágyabb és szélesebb, mint az első két bor. A meleg évjáratnak megfelelő érett sárga húsú gyümölcsök, barackfélék, trópusiak, sárgabarack, narancs, narancsos Haribo cukorka aromái keverednek, a lecsengés kicsikét kesernyésbe hajlik. Fejlődésben érezhetően előrébb tart a többi bornál, pici reszelt alma is bevillan már az aromatikában, valamivel már túllendült a csúcsán. 6p-
Határi Furmint 2009
Szépen fejlett, de öregedést még távolról sem mutató illatát sok sárga húsú gyümölcs színezi. Kisportolt test, dinamikus savak, szép beltartalom, pici maradékcukor érezhető a kortyban. Narancs, sárga húsú barackfélék, édes citrusok a főbb díszítő jegyek, a háttérben egy kevés méz, édesfűszer, a korty végén picike kesernye. 7p+
Csontos 2007
Félszáraz tétel, 10 g/l a maradékcukor. A kezdetben visszafogott illat szépen nyílik és meglepően fiatalos formát mutat: alma, őszibarack, fehér virágok, narancshéj, pici menta, sárga húsú gyümölcsök. Így közel 18 évesen is nagyon egyben van. Tökéletes egyensúly, finom textúra, szépen adagolt hordó jellemzi, a maradékcukor is szépen kerekíti a bort. Ízben is megdöbbentően friss: édes citrusok, őszibarack, körte, alma, pici almahéjas fanyarság adják az aromákat. Megdöbbentően szépen érik ez a bor. 8p-
Exczellencziás 2021
A Határi furmintja adta az Exczellencziás alapanyagát ebben az évben. Visszafogott nyit és lassan nyílik az illat, fűszeres, virágos, körtés jegyek elegyednek benne. Tömör, tartalmas anyag, hosszúra nyúlik a korty, kicsikét még cseres is. A körtés, sárga húsú barackos, citrusos jegyeket egy kis vanília és hűvös gyógynövényes villanások kísérik. 7p
Exczellencziás 2019
Ez is a Határi furmintjából készült. Hűvösebb az illat, körte, alma némi édesfűszer és gyógynövény, menta színezi. Kóstolva tágas, telt korty fogad, jó tartást adó savakkal, már jól integrálódott hordóval, késhegynyi maradékcukorral. Körte, alma, barackfélék, fűszerek, kis melegség, és picike kesernye a lecsengésben. 7p+
Exczellencziás 2017
Szintén Határi furmint. Az illat már mutat fejlettséget, van egy kis őszi hangulata, birsalma, körte, a háttérben citrusok és fűszerek. A bor teste szikár, tömör magra épül, széles savakkal operál. Ízben visszatérnek az őszi gyümölcsök, alma, körte, birsalma formájában, enyhe sóssággal, a lecsengésben kis kesernyével. 7p-
Teleki 2023
Friss, fehér és sárga húsú gyümölcsös, almás, körtés, barackos illat, egy kevés fehér virággal. Kóstolva lendületes sav, szép beltartalom fogad, zamatos és kiegyensúlyozott bor. Ízében körte, alma édes citrusok, mandarin, őszibarack, enyhe fűszeresség, finom sós-fanyar kísérettel. 7p-
Csontos 2022
Érett fehér húsú gyümölcsök viszik a prímet illatban, a kb. fél éve még érezhető enyhe füstösség fűszerességgé szelídült. A Teleki után kerekebb, teltebb széles sav, tágas korty fogad. Ízében is fehér húsú gyümölcsök - körte, őszibarack, alma - dominál, finom fűszerességgel a háttérben. 7p-
Száraz Szamorodni 2020
Izgalmas illat, van benne egy kis aldehides-sherry-s karakter, de frissebb almás jegyek és aszalt gyümölcsök és diós aromák is. Szájban kellő élénkséget adó savakat kapunk, pici maradékcukor kerekíti a kortyot, miközben a nem kevés alkoholt (14,5%) szépen felveszi a bor. Aszalt alma, zöld dió, sós aláfestés, sherry-s, kenyérhéjas díszítések jellemzik az ízképet is. Egyedi stílus, mondhatni, hogy a száraz szamorodni modern arca. 6p+
Édes Szamorodni 2013
152 g/l maradékcukor, 6,2 g/l sav, 12% alkohol. Az aromatika itt mélyebb, mint a 2011-esben, több botrytis-t sejtet. Sárgabaracklekvár, édesfűszerek, aszalt trópusi gyümölcsök, mangó, sárga húsú őszibarack, méz keverednek benne, egy kevés gomba is felsejlik. Ebben a borban sem dübörögnek a savak, de teltebb, koncentráltabb és hosszabb a 2011-esnél. 7p+
Édes Szamorodni 2011
151 g/l maradékcukor, 6,3 g/l sav, 11,5% alkohol. Illatban és ízben egyaránt csupa sárga húsú trópusi gyümölcs és barackféle, mangó, nektarin, sárga húsú őszibarack, pici vanília. Meglepően friss, a meleg évjárat ellenére is. Szájban gömbölyűnek hat, kicsit a cukor felé billen az egyensúlya és lehetne hosszabb a lecsengés, cserébe nagyon zamatos és gyümölcsös. 7p
6 Puttonyos Aszú 2017
205 g/l maradékcukor, 8,3 g/l sav, 11% alkohol. A barackos, trópusi gyümölcsös - mandarin, mangó, ananász - jegyek mellett aszalt barack és pici málna is megjelenik. Kóstolva nagyon gazdag, sűrű, a 2013-as aszúnál kicsivel könnyedebb és elegánsabb. Sárgabaracklekvár, kandírozott narancs, trópusi gyümölcsök, édesfűszerek, aszalt trópusi gyümölcsök és csepp méz fedezhető fel ízében. 9p-
6 Puttonyos Aszú 2013
244 g/l maradékcukor, 7,5 g/l sav, 9,5% alkohol. Sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök, gazdag botrytises karakter fogad illatban. A 2017-es aszúnál sűrűbb, testesebb, a magasabb cukortartalomnak és az alacsonyabb savnak köszönhetően az egyensúly előbbi felé billen. A hömpölygősen gazdag, koncentrált kortyot sárgabaracklekvár, kandírozott narancs, aszalt gyümölcsök, méz töltik meg tartalommal. 8p+
(Bodó József, Bodó Judit)
(Azt csak a kóstoló után vettem észre, hogy 2009-es Határi Furmint helyett egy palack 2009-es Határi Hárslevelűt hoztam el. Hamarosan kiderül, az is ilyen szépen érik-e, mint a furmint párja.)