A Borrajongó

Új évi koccintás Disznókő aszúkkal

2019. január 22. 06:00 - furmintfan

A tavaly januári koccintás után a Disznókő ismét meglepte a Tokaj- és aszúrajongókat egy kis kóstolóval a Veritas Borbárban. A tavalyi esemény mintájára - amolyan sajátos #tenyearschallenge-ként :) - két 5 puttonyos aszút mutattak be, amelyek között 10 év korkülönbség volt.

disznokoaszuk_201901.jpg
A Disznókőnél már 20 évvel ezelőtt is kialakult az a modern aszústílus, ami azóta is jellemzi boraikat és amely teljesen átvette az uralmat a borvidéken. A korkülönbség mellett a borok a két évjárat eltérő adottságait is szépen kidomborították. Az 1999-es tökéletes sav-cukor arányokról, gazdag botrytises karakterről és kiváló egyensúlyról árulkodik. A 2009-es év az őszi esők miatt nem feltétlenül kedvezett az aszúszüretnek, de mint az itt kóstolt tétel is igazolja, vannak szép képviselői ennek az évjáratnak, amelyek közül a Disznókő 5 puttonyosa egy melegebb, szárazabb év hedonista aszújának képét mutatja.

A borokhoz egy-egy falatkát is társítottak, amelyek azt voltak hivatottak demonstrálni, hogy az aszúhoz nem csupán desszerteket, de akár halas vagy húsos falatokat is lehet párosítani (ez egyébként működött is, bár valahogy az volt érzésem, hogy fordítva talán jobban is működött volna, azaz halas falat az idősebb, de karcsúbb aszúhoz, császárhús narancslekvárral a hedonistább, édesebb borhoz)

Disznókő Furmint Dry 2018 (M)
A szokásos birtokfurmint tartálymintáját is elhozták magukkal a pince képviselői, a bor még a palackozás előtt áll. Hozza a megszokott stílust: karcsú, szikár felépítés, acélos savak, zöldalmás, citrusos, lime-os aromatika.

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2009
Frissen bontott palackból zárkózottabb, korábban nyitottból kóstolva lényegesen intenzívebb, friss aszús illat, őszibarackkal, sárgabarackkal, trópusi gyümölcsökkel, édes naranccsal és vaníliával. Szájban telt, nagyon krémes, kissé hömpölygős érzetű, a remek savak mellett és talán inkább a cukortartalom uralja most. Igazi barackkoncentrátum, vaníliakrémmel, narancshéjjal, trópusi gyümölcsökkel, mangóval kísérve. Bujaságával már most is élvezetes, de közel 10 évével együtt is csikónak tűnt, még szép jövő állhat előtte. 7p+

Disznókő 5 Puttonyos Aszú 1999
Egyértelműen érettebb az előző bornál, de mégis aránylag fiatalosnak hat. Narancslekvár a vezető illatjegy, mellette sárgabaracklekvár, aszalt gyümölcsök. Kóstolva is meglepően fiatalos, karcsú, lendületes savai szépen elviszik a hátukon a maradékcukrot, finom krémessége mellett is feszes, elegáns, hosszú. Narancslekvár, kandírozott citrusok, sárgabaracklekvár, némi aszalt gyümölcs, minimális dió és dohány színezi. Könnyedebb, kecsesebb aszústílust visz, kora ellenére meglepően frissnek hat. 7p+

A kóstolóért köszönet Hanyecz Andreának és Lesti Zoltánnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr7814567488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása