A Borrajongó

Fine wines - Nemzetközi fehérborok a Borsuliban ...újratöltve

2023. február 03. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsuli repertoárjában tavaly óta szerepelnek rendszeresen a Fine Wines kóstolóestek, több témakörben (bár fehérboros témakörben volt már egy ilyen esemény korábban, akkor még csak egyszeri, különleges alkalomként). Tavaly a nemzetközi fehér és a nemzetközi vörös mezőnyt egyaránt végigkóstoltam, mindkettő izgalmas merítés volt és felvonultatott olyan tételeket, amelyekkel egyébként aligha találkoznék (erre a kóstolóra egyébként a Bortársaság saját választéka mellé "külsős" borok is érkeznek). Hét borral persze nehéz felölelni a legkiemelkedőbb borvidékeket és borstílusokat, mindkét sort ki lehetett volna még egészíteni ezzel-azzal, de a minőségre így sem lehetett panasz.
A fehérboros téma kóstolósora az idei évre nagyobb részben lecserélődött, és - legalábbis szerintem - még érdekesebb és változatosabb lett. Az előző évi válogatás is volt annyira jó, hogy akár az ismétlés kedvéért is újra beüljek a Bortársaság "iskolapadjába", de a frissített borcsokor láttán még nagyobb kedvet kaptam a dologhoz.

bortarsasagfinewinesnemzetkozifeher2023_1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Furmintok a déli végekről I. - Planina Borház Mohácsi Furmint 2020

2023. február 01. 06:00 - furmintfan

Februárban szokás szerint érkeznek majd a furmintos posztok, beszámolók a Furmint Februárhoz köthető eseményekről (például a holnapi Furmint Február Nagykóstolóról), és mivel tokaji borokról úgyis gyakran van szó a blogon, úgy gondoltam, hogy a februári "tegnap ittam"-okhoz máshonnan keresek alapanyagot. Így esett a választás a mohácsi Planina Borház 2020-as borára. A Pécsi borvidék és a furmint ritkán kerülnek együtt említésre, én sem kóstoltam túl sok furmintot erről a környékről - leginkább Szabó Zoltántól és mintha a hajdani Matias Borászatnak is akadt volna pécsi furmintja, de benne már nem vagyok biztos. A Planina Borházról sem tudtam, hogy foglalkoznak a fajtával. A rövid utánajárás alapján fellelhető háttérinformációk szerint egy töppedésre kevésbé hajlamos, direkt száraz bornak való klón telepítettek, amelynek termése 2020-ban tartályban erjedt és érlelődött.

planinaborhazfurmint2020.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

St. Andrea csillagai - Napbor, Boldogságos és Örökké 2021

2023. január 30. 06:00 - furmintfan

A St. Andrea Szőlőbirtokról szóló írások nagyobb része a bikavérek apropóján születik, ahogy a borvidék első számú márkája is a vörös házasítás, de a két Lőrincz György keze alatt remek fehérborok - többnyire házasítások - is születnek. A Napbor, a Boldogságos, az Örökké már akkor a St. Andrea portfólió fontos részét képezték, amikor az Egri Bikavér párjának szánt Egri Csillag még nem jelent meg szabályozott borkategóriaként.

standreaegricsillagok2021.jpg
A 2021-es évjáratból kóstoltam meg három St. Andrea Egri Csillagot, a Napbort, a Boldogságost és az Örökkét. A Napbor kvázi a pince alap fehér házasítása, Egri Csillag Classicus, míg a Boldogságos Egri Csillag Grand Superior, az Örökké Egri Csillag Superior kategóriát képviseli. A Boldogságos egyben a dűlőszelektált tétel is, az azonos nevű (korábban Pipis néven ismert) egerszóláti dűlő terméséből készül. Az Örökké - ha jól emlékszem az ifj. Lőrincz Györgytől hallottakra - részben a Nagy-Eged és a Nagy-Eged-hegy terméséből készül., valószínűleg ez is indokolhatja, hogy ez a legdrágább a három bor közül. Négy napon át faggattam a három palackot, szépen tartották formájukat, most lássuk, miről meséltek.

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása