Februárban szokás szerint érkeznek majd a furmintos posztok, beszámolók a Furmint Februárhoz köthető eseményekről (például a holnapi Furmint Február Nagykóstolóról), és mivel tokaji borokról úgyis gyakran van szó a blogon, úgy gondoltam, hogy a februári "tegnap ittam"-okhoz máshonnan keresek alapanyagot. Így esett a választás a mohácsi Planina Borház 2020-as borára. A Pécsi borvidék és a furmint ritkán kerülnek együtt említésre, én sem kóstoltam túl sok furmintot erről a környékről - leginkább Szabó Zoltántól és mintha a hajdani Matias Borászatnak is akadt volna pécsi furmintja, de benne már nem vagyok biztos. A Planina Borházról sem tudtam, hogy foglalkoznak a fajtával. A rövid utánajárás alapján fellelhető háttérinformációk szerint egy töppedésre kevésbé hajlamos, direkt száraz bornak való klón telepítettek, amelynek termése 2020-ban tartályban erjedt és érlelődött.
Planina Borház Furmint 2020
Elsőre inkább virágos, mintsem gyümölcsös jegyeket mutat, majd megérkeznek azért a friss körtés, almás aromák is, minimális citrussal, citrushéjjal a háttérben. Melegebb karakterű, mint a 2020-as tokajiak, a textúra is sima, minimális fenolosság érezhető csak a korty végén. A könnyed testet pörgős savak repítik, frissítő fanyarság kíséri a zöldalmás, körtés, citrusos ízvilágot, a lecsengés közepes hosszúságú, tisztán hagyja a szájat, kellemes fanyarsággal búcsúzik a bor. Nem túl bonyolult, hibátlanul elkészített, jó ivású, kellemes bor, sem több, sem kevesebb. 5p (2790 Ft - Pannon Borbolt)