A Borrajongó

Osztrák legendák VII. - Laurenz V., Bernhard Ott

2022. november 12. 06:00 - furmintfan

A neves osztrák borászokról szóló sorozat kivételesen két szereplős résszel bővül, kvázi egy borpárbajjal. Ezúttal ugyanis két olyan borászatról lesz szól akik kizárólag vagy majdnem kizárólag egy szőlőfajtával foglalkoznak, ez pedig a zöldveltelini.

osztraklegendak2022_3.jpg

A grüner veltliner, azaz zöldveltelini Ausztria legfontosabb fehér szőlőfajtája, a tramini és a St. Georgen fajták természetes hibridje. Számos különféle stílusban kerül palackba, a könnyű ivóbortól a hosszan érlelhető komolyabb tételekig, vagy akár a késői szüretelésű borokig. Most a két pince belépő zöldveltelinije következik, a kiválónak mondott 2021-es évjáratból.

laurenzvsinginggrunerveltliner2021.jpgLaurenz V. Singing Grüner Veltliner 2021 Kamptal
A régi osztrák borászfamíliából származó Laurenz Moser V. Dieter Hübler-rel és a Schweiger családdal összefogva 2004-ben alapította meg szőlőbirtokát Kamptal-ban és egyetlen fajtára fókuszál, a zöldveltelinire. A borokat az egyik alapító Franz Schweiger öccse, Peter és utóbbi fia, Peter Jr. készíti. Kamptal különböző területeiről szelektált szőlőből többféle módszerrel készülnek a Laurenz V. borok, hogy a fajta minél többféle arcát megmutassák. Főleg a Kamp folyó bal partjáról, a Heiligenstein dűlő környékéről szüretelnek, ahol gránitos, köves, palás talajon terem a szőlő (a jobb parton, Langenlois környékén inkább az agyag és a lösz jellemző). Jelenleg ötféle grüner veltliner szerepel a választékban, az általam kóstolt Singing a pince belépő kategóriás száraz bora.
Gyümölcshangsúlyos illat: őszibarack, ananász, citrusok, mandarin, pici zöldfűszer, virág és fehérbors. Kóstolva finom szövésű, ugyanakkor nagyon élénk, vibráló savainak - és az eleinte jelen levő minimális CO2-nek - köszönhetően. Könnyű, valamivel lazább szövésű, és puhább, mint az Ott bor. Ízében is a gyümölcsök játsszák a főszerepet: ananász, mandarin, mangó, édes citrusok, pici fehérborssal. 6p

bernhardottamberggrunerveltliner2021.jpgBernhard Ott Am Berg Grüner Veltliner 2021 Niederösterreich
A Wagram-ban borászkodó Bernhard Ott beceneve hazájában szimplán Mr. Grüner Veltliner. 1989-ben alapította meg a birtokot, 2006 óta biodinamikus módon műveli a szőlőt. Jelenleg 40 hektáron gazdálkodik, ennek 90%-án grüner veltliner terem. Több különböző zöldveltelini készül a pincénél, házasítások is, dűlős tételek is, az Am Berg a belépő bor, több helyről szüretelt termés házasítása. A kínálatot riesling, rosé és egy fehér cuvée teszi teljessé.
Friss, üde illat fogad citrusokkal, fehér húsú gyümölcsökkel, egy kevés virággal és fehérborssal, majd érett egres, körte, kemény húsú őszibarack és gyógynövények is megjelennek. Feszes, egyenes lefutású savakra támaszkodik a könnyed test, a két bor közül ez a szikárabb, tömörebb gerincű, de nincsenek a kortyban kiálló élek. Citrusok, zöldalma, körte, fehér őszibarack viszik a prímet ízben, fehérbors, citromhéj és érett egres teszi teljessé a képet. 6p

A borászatok honlapjai:

http://www.laurenzfive.com/en/

http://ott.at/

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9117967542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása