Igazi időutazáson vehettek részt azok, akik jegyet váltottak a Vince Borműhely február végére szervezett borestjére, amelyen Bacsó András, a Vince Magazin 2024-es életműdíjasa volt a résztvevők útikalauza. A kóstoló "A furmint 3 arca" címmel került meghirdetésre, a három arc pedig a pezsgő, a száraz bor és természetesen az aszú, hiszen Tokajban mindhárom kategóriának fontos szerepet szánnak a borászatok.
Bacsó András mesélt a borvidékről, a fumintról, saját szakmai életútjáról, az előadást Tokajt ábrázoló korabeli ábrák, a botrytis működését bemutató felvételek és más izgalmas illusztrációk kísérték. András nyugodt derűje szépen átragadt a közönségre is, közben pedig sorban érkeztek a borok, pezsgőtől az aszúkig. A borászhoz köthető Mariasy és Oremus tételek mellett egy kis külföldi kitekintésre is volt mód, végül igazi ritkaságok, muzeális aszúk zárták a sort.
Bacsó András, a Tokaji borvidék igazi legendája, egész életét a borvidék szolgálatában töltötte. A Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinátban kezdte pályafutását, ahol végigjárta a ranglétrát, és francia nyelvtudásának köszönhetően a külföldi tanulmányutak során a borvilág is szélesre tárult. Bacsó András az Állami Gazdaság, majd a jogutód Tokaji Kereskedőház vezérigazgatójaként kulcsszerepet játszott a rendszerváltás után a tokaji birtokszerkezet újjászervezése során. Ekkortájt jelentek meg a külföldi befektetők a borvidéken, részvételükkel több nagyobb birtok jött létre. Az élet úgy hozta, hogy az állami cég után Bacsó András éppen az egyik külföldi tulajdonú nagybirtoknál, a spanyol Vega Sicilia-hoz tartozó Tokaj Oremus-nál kapott munkát birtokigazgatóként. A tokaji száraz borok arculatának megformálásában és a modern aszústílus meghonosításában többek között az Oremus és Bacsó András is fontos szereplő volt.
Bacsó 2021-ben vonult vissza az Oremus éléről, de a nyugdíjas évek valójában nem kezdődtek el, hiszen azóta és jelenleg is a Mariasy Birtok borászaként tevékenykedik. A három barát összefogásával életre hívott pincészet 5 hektár területtel rendelkezik a birtokközpont körül, a tokaji Csurgó völgyben, valamint további 4 hektárral Tolcsván, a Gyapáros, Kincsem és Várhegy dűlőkben. Háromféle bort készítenek - a furmint három arcát -: palackos erjesztésű pezsgőt, száraz furmintot és aszút. Bacsó András a legtökéletesebb sav-cukor egyensúlyt az 5 puttonyos aszúkban találta meg, így a Mariasy-nál is erre fókuszálnak.
Összesen 10 tételt kóstoltunk, a pezsgő után két száraz furmint következett, majd három aszú, egy francia édes bor, végül a három muzeális aszú.
Mariasy Crémant de Furmint Méthode Traditionnelle 2020
Finoman élesztős illattal nyit, majd ahogy nyílik egyre gyümölcsösebb irányba fordul, körtével, almával, citrommal. Szájban feszes, az élénk savak mellé apró buborékokat és kellemes textúrát kapunk, bár a korty vége picit szárít. Az illathoz hasonló körtés, citrusos ízvilágba egy kevés péksütis aroma vegyül. 6p
Mariasy Furmint 2020
Visszafogott illatában a hordó fás, fűszeres jegyei keverednek neutrális fehér húsú gyümölcsösséggel. Szájban is elég határozott a hordóhatás, de kevésbé ül rá a borra, mint illatban, így a gyümölcsök is tudnak érvényesülni. A test legfeljebb közepes, a savak kellően dinamikusak, lekerekítettek. Alma, körte, édesfűszerek, mandula, mogyoró adják az aromákat, a lecsengést a fás fűszeresség uralja. 6p
Oremus Mandolás Furmint 2018
Szépen fejlett illatában érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, finom fűszeresség és kezdődő palackérési jegyek elegyednek. Telt, finoman krémes textúrát villant, széles savakkal, a hordó itt már szinte teljesen integrálódott. Alma, fehér húsú gyümölcsök, érett citrusok, pici édesfűszer és mandula alkotják az ízprofilt. 7p-
Mariasy 5 Puttonyos Aszú 2019
Édes citrusok, őszibarack, édesfűszerek, vanília, kandírozott citromhéj, felezett őszibarackbefőtt érkezik illatában, van egy kis hűvös érzete is a többi aszúhoz képest. Kóstolva aránylag könnyed és fiatalos benyomást kelt, lendületes savakkal, közepes testtel, jó egyensúllyal. Őszibarack, trópusi gyümölcsök, citrusok, zöld tea a fő díszítőjegyek. 7p+
Mariasy 5 Puttonyos Aszú 2016
Intenzívebb, gazdagabb botrytises karaktert sugall az illat, rengeteg sárga húsú barackfélével és trópusi gyümölccsel megtömve. Az előző aszú után koncentráltabb, talán a cukortartalom is magasabbnak tűnik. Ízvilága is rengeteg sárga húsú gyümölcsöt idéz, sárgabarack, mangó, konzerv mandarin, narancs formájában, egy kis kandírozott narancshéj és enyhe sósság kíséretében. 8p-
Oremus 5 Puttonyos Aszú 2013
Klasszikus Oremus-os aszús karakter: sárgabaracklekvár, édesfűszerek, vanília, trópusi gyümölcsök, egy kis aszalt barack, eléggé határozott, de szép hordóhatás. Ízben az illatban megismert sárgabarackos, trópusi gyümölcsös jegyek mellett még fehércsokit, kandírozott narancsot is villant. Koncentrált, nagyon szépen strukturált aszú, kiváló egyensúly, hosszú lecsengés jellemzi. 8p
Château de Fargues Lur Saluces Sauternes 2005
A Château de Fargues-t Alexandre de Lur Saluces, az ikonikus Château d'Yquem korábbi birtokigazgatója alapította, miután a Lur Saluces család a Château d'Yquem többségi tulajdonrészét eladta a LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton részére.
80% semillon és 20% sauvignon blanc házasítása. Aszalt sárgabarack, kandírozott gyömbér és narancs, vanília, grillázs jelentkezik a bor illatában, miközben az egészet átszövi egy nehezen definiálható hűvös-nedves avaros fuvallat. A tágas kortyot széles, az aszúk után kóstolva kissé lágy érzetű savak támogatják, a hordó jól integrált, az alkohol pici emelkedett. Ízben aszalt barack, karamell, vanília, grillázs, pici vanília vezet, kissé kesernyés lecsengéssel. Szép bor, de az aszúk vibrálása, lendülete hiányzik belőle. 7p
Oremus 5 Puttonyos Aszú 1972
Még hordóban lévő borként került az Oremus-hoz, a palackozás már Bacsó András keze alatt történt, 1995-ben. Érdekes spektrumon játszik az illat, a klasszikus aszalt gyümölcsös, aszalt barackos jegyek mellett kávélikőr, majd pici mák is bevillan. Szájban még most is eleven, szépen dolgoznak a savak, jó koncentrációt is mutat a bor, a korty eleje teltebb, a vége felé azért kezd elvékonyodni. Aszalt barack, csipkebogyótea, szilvalekvár, fűszerek, tercier aromák keverednek ízében, a lecsengés még mindig hosszú. 7p+
6 Puttonyos Aszú 1972 (privát gyűjtemény)
Érett illat: aszalt szilva és füge, szilvalekvár, földesség, öreg bútor, csokoládé, mézeskalácsos édesfűszerek, sok tercier aroma. Koncentrált, mégies légiesnek hat, a test legfeljebb közepes, a feszes savaknak köszönhetően fókuszált. Eleinte aszalt gyümölcsök, majd lekvárok mutatkoznak ízében, fűszerek, tercier aromák szövik át a kortyot, a végére kicsit kiüresedik, poros lecsengéssel búcsúzik a bor. 7p
5 Puttonyos Aszú 1956 (privát gyűjtemény)
Tömény, érett illata csokoládét, diót, beszáradt szilvalekvárt, dohánylevelet, öreg bútort idéz., kis földességgel, egyértelmű tercier jegyekkel. A savak jól kezdenek, de a korty vége már itt is elvékonyodik, elhalkul, poros lecsengésbe torkollik. Tercier aromák, kávé, dohány, aszalványok uralják az ízképet, némi gyógynövény és szárított narancshéj is felsejlik. Határozottan érett bor, személy szerint inkább tiszteltem, mint szerettem. 6p