A Borrajongó

Tokaj Magic - Oremus Mandolás vertikális 0,75 l vs 1,5 l

2024. június 03. 06:00 - furmintfan

A tavaszi Tokaj Magic kóstolóra különösen izgalmas témát választott ki Ripka Gergő: az Oremus Mandolás öt évjáratát néztük végig, méghozzá úgy, hogy a normál 0,75 literes palackokat magnumokkal vetettük össze. Mindig érdekes egymás mellett kóstolni a két különböző méretű palackot, egy vertikális sorban különösen. Nincs még egy borászat Tokajban, ahol akkora hagyománya van a magnum palackos kiadásnak, mint az Oremus, a Mandolás ráadásul szépen is érik, erről már többször meggyőződhettünk. Külön öröm, hogy a 2017 óta a pincénél dolgozó ifj. Bacsó András borász is velünk tartott a kóstolón, így a szakmai háttérről is első kézből hallhattunk információkat.

tokajmagicoremusmandolas2.jpg

Az Oremus Mandolás már a kezdetektől fogva a pince szortimentjének része, érdekesség, hogy 1996 és 1999 között még hordó használata nélkül készült. Bár sokan azt hiszik, hogy dűlős bor, sosem volt az, több helyről érkezik a Mandolásba a szőlő (Petrács, Mandulás, Budaházi, Kútpatka, Gyopáros), bár a házasítás előtt az egyes dűlők, vagy akár parcellák borait külön kezelik. A borok alapvetően hordóban erjedtek és érlelődtek, az utóbbi években egyre nagyobb részt hasít ki magának az acéltartályos hányad. Az évjárat adottságaitól függően alkalmazzák az almasavbontást és a batonnage-t. Háromféle, ebből 2 burgundi élesztőt használnak az erjesztéshez, a saját élesztővel még folynak a kísérletek. A hordókat alapvetően az erdőbényei Miklóssy Kádár Kft. készíti az Oremusnak, zempléni tölgyből, de kisebb részben más kádárok hordói és francia fa is helyet kap a hordóparkban.
Szinte az első évektől töltenek le magnumot is a Mandolásból, és mivel egyre nagyobb igény mutatkozik rá, a magnum-os palackszám növekedni fog.

tokajmagicoremusmandolas3.jpg

(ifj. Bacsó András és Ripka Gergely)

2019
A 2019-es borban a termés 30%-át már a Petrács dűlőben szelektált klónok adják. A bor tartályban erjedt, 60%-ban tartályban, 40%-ban hordóban (1-3. töltés, 228 és 350 liter űrméret) érlelődött, 2-3 hónapig rendszeres seprőfelkeverés is történt. 13,4% alkohol, 6,1 g/l sav, 2,8 g/l maradékcukor.

Oremus Mandolás Furmint 2019
Fiatalos illat: citrusok, némi fehér virág, egy kevés cukrozott mandula, idővel egyre több őszibarack és körte. Kellően élénk, de a magnum palackhoz képest valamivel puhább a savérzet, a korty végén még érezhető enyhe cseresség is. Citrusok, alma, pici mandula, almahéjas fanyarság, sós aláfestés, leheletnyi édesfűszer, majd a korty végén enyhe grapefruit-os kesernye érezhető. 6p+

Oremus Mandolás Furmint 2019 Magnum
Visszafogottabb az illata, fehér virágok, fehér húsú gyümölcsök találkoznak, a hordót sem igazán érezni. Kóstolva lendületesebb, ugyanakkor csiszoltabb benyomást kelt, mint a normál palack, élénkebb, de simább a savérzet, finomabb a fahatás. Citrusok vezetnek ízben, alma, körte, őszibarack egészítik ki a gyümölcsösséget, ehhez némi citromhéj, grapefruit és fűszer csatlakozik. 7p

2017
Mivel 2017-ben a borkősav volt magas a borban, csak 10%-ban bontottak almasavat és  ebben az évben rendszeres seprőfelkeverést sem alkalmaztak.  Az érlelés 80%-ban hordóban (kb. egyenlő arányban 228, 350 literes zempléni és 500 literes burgundi hordókban), 20%-ban tartályban történt. 13,2% alkohol, 7,5 g/l sav, 2,1 g/l maradékcukor.

Oremus Mandolás Furmint 2017
Szép illat: édes citrusok, narancs, narancsvirág, fehér őszibarack, körte, egy kevés almahéj. Élénk, szikár sav adja a szilárd gerincet, érezhetően bőkezűbben bántak a hordóval, mint 2019-ben, de nem bánt a fa. Érett fehér húsú gyümölcsök, alma, körte, pici citrusosság, a korty vége felé egyre több vanília és édesfűszer jelentkezik. 7p-

Oremus Mandolás Furmint 2017 Magnum
Az illatot először körte, fehér őszibarack dominál, a háttérben süteményes-édesfűszeres aromákkal, idővel pedig megjelennek sárga húsú gyümölcsös, narancshéjas, narancsos jegyek is. Frissebb, élénkebb, mint a normál palack, lendületes savérzet repíti a kortyot, a végén enyhe szárító hatással. Citrusok, fehér és sárga húsú gyümölcsök, a kortyközéptől egy kevés sós mandula és vanília alkotják az ízképet. 7p

2016
80%-ban 228 literes (1-4. töltésű), 20%-ban gönci hordókban történt az érlelés, almasavat nem bontottak. 13,9% alkohol, 7,8 g/l sav, 4,0 g/l maradékcukor.

Oremus Mandolás Furmint 2016
Hűvösebb, nehezebben szálazható illat fogad az eddigi borok után, az érett fehér húsú gyümölcsök és őszibarack mellett jön egy kis édesfűszer, szegfűszeg. Kóstolva eléggé telt, az élénk savakon tompít a szokásosnál több maradékcukor, az alkohol picikét melegít és minimális fenolosság is érezhető a kortyban. Körte- és almakompót, édesfűszerek, szegfűszeg, némi érett citrus és alma adják az aromákat. 6p+

Oremus Mandolás Furmint 2016 Magnum
Színre egy árnyalattal sötétebb, mint a normál palackos kiadás. Érdekesen alakult az illata, eleinte úgy tűnt, hogy már túl van a csúcson és a szétesés határán billeg, de levegőn valahogy összeszedte magát és érett almás, gyümölcsös, karamellás jegyeket mutat. Kóstolva hasonló képet mutat, mint a normál palack, de több érettséggel, érlelési aromával, őszi gyümölcsös, birses jegyekkel, több kesernyével. Ennél a párosnál egyértelműen gyengébb volt a magnum, de érzésem szerint ebben a palackvariáció is szerepet játszott. 6p-

2012
Érdekes, hogy ebben az évben 10% hárslevelű is került a Mandolásba. 50%-ban 228 literes, 50%-ban 350 literes hordókban érlelődött a bor.13,4% alkohol, 6,3 g/l sav, 2,3 g/l maradékcukor.

Oremus Mandolás Furmint 2012
Illatában krémes-seprős jegyek keverednek a pörkölési aromákkal és érett fehér húsú gyümölcsös, körtekompótos jegyekkel, szép palackérettség mellett, de egyik sem ül rá túlzottan a borra. Széles, testes bor, gömbölyded savai azonban jól megtartják az enyhén krémes kortyot. Az előző évjáratokhoz képest erősebb a fahatás, lágyabb a sav, minimális cseresség és határozottabb hordó érezhető a boron. Szépen fejlett aromatika jellemzi: érett alma, körte, őszibarack, narancs, édesfűszerek, szegfűbors, vanília, mogyoró és mandula. 6p+

Oremus Mandolás Furmint 2012 Magnum
Az illat hasonló, de fűszeresebb és egy fokkal frissebb a gyümölcsössége. Több sárga húsú gyümölcs is megjelenik, valamint narancsvirág, vilmoskörte, mandarin. Kóstolva kicsit simább, elegánsabb, mint a normál palack, a krémesség, a hordó és a sav egységes szerkezetbe forr össze. Érett fehér és sárga húsú gyümölcsök, édesfűszerek alkotják az ízképet. 7p

2009
228 literes hordókban történt az érlelés. 13,9% alkohol, 6,2 g/l sav, 3,2 g/l maradékcukor.

Oremus Mandolás Furmint 2009
Nagyon komplex: érett sárga húsú gyümölcsök, körte, sárga húsú őszibarack, bergamot, alma, leheletnyi vanília, finom palackbuké áramlik a pohárból. Érett, de öregedésnek nem mutatja jelét. Telt, puhán ölelő, mégis lendületes korty, széles sav, finom textúra fogad szájban. A finom érettség átszövi a bort, de gyümölcsöket is találunk. Bergamotos earl grey tea, érett fehér húsú gyümölcsök, édesfűszerek, birsalma, pici kesernye érkezik ízben. 7p-

Oremus Mandolás Furmint 2009 Magnum
Nagyon hasonlít jellegében a normál palackra. Valamivel frissebb, kicsivel több gyümölcsöt és kevesebb érési aromát hordoz illatban és ízben is. Vastag, telt bor, jó koncentrációt mutat, nagyon szépen érik. 7p/7p+

tokajmagicoremusmandolas1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr3718416859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása