A Borrajongó

Magyar egyveleg 2022/4

2022. október 15. 06:00 - furmintfan

A megszokottnál kicsit korábban és kicsit kevesebb borral jönnek az egyveleg posztok, így minden bizonnyal lesz még egy-egy magyar és külföldi megamix is az év végéig. A fehér válogatásban badacsonyi és tokaji borok lesznek túlsúlyban.
egyvelegdugokm34.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Helyi hősök Olaszországból IV.

2022. október 14. 06:00 - furmintfan

A mai olasz különkiadásban csak fehér borok kaptak helyet, főleg az ország északi és középső részéről válogatva. A borok fele fajtabor, a régióra jellemző szőlőfajtából, míg a másik fele szintén tipikus fajtákból álló házasítás.

olaszfeher202209.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Villa Gyetvai portfólió bemutató Budapesten

2022. október 12. 06:00 - furmintfan

A balatonfüredi Villa Gyetvai Borbirtok születéséről és első borairól tavaly ősszel írtam, amikor a füredi villában ismerkedtem a borászat történetével és aktuális boraival. Idén ősszel a Villa Gyetvai borai szinte házhoz jöttek, az újságíróknak és sommelier-knek szervezett portfólió kóstoló keretében a jelenlegi kínálatot és néhány 2022-es mitát is meg lehetett kóstolni a belvárosi Zeya Étteremben. A bemutatón ott volt a tulajdonos Gyetvai Zsolt, és a pincészet munkáját tanácsokkal segítő Evans Victoria sommelier is. 2021-es fehérek, rosé és siller és 2020-as vörösborok alkották a sort, néhány 2022-es fehérbor-mintával kiegészülve. A rendelkezésemre álló kevés idő leginkább arra volt elég, hogy egy pillanatképet rögzítsek a borokról, ezt most rövid jegyzetek formájában meg is teszem.

villagyetvai20221011.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Kísérleti terep - Vylyan Vörös Variáció 2021

2022. október 10. 06:00 - furmintfan

A Vylyan Pincészet a közelmúltban új borcsaládot indított útnak "Variációk" gyűjtőnévvel, amelyet különféle kísérleti tételek, stílusgyakorlatok alkotnak. A 2020-as rosé-ról korábban itt írtam, ennek azóta már forgalomba került a 2021-es utódja is. A rosé-n kívül egy syrah és egy cabernet franc duó is helyet kapott ebben az új sorozatban, valamint a szimplán Vörös Variáció névre hallgató házasítás, amely a mai poszt főszereplője lesz. A bor alapanyagát amfórákban, és lélegző edényekben érlelt kékfrankos, csókaszőlő, syrah, valamint a Dobogó dűlőről szüretelt cabernet franc-t adja, majd a kész bort még acéltartályban érlelték. A cél a hordó mellőzésével a fajták egyedi aromatikájának, karakterének megőrzése volt.

vylyanvorosvariacio2021.jpg

Tovább
Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása