A nemzetközi borvilág újabb állócsillagát látta vendégül a Bortársaság, amikor az évszázadok óta borászattal foglalkozó Antinori képviselői mutattak be - többek között - egy mini Tignanello vertikálist a Borsuliban. Az Antinori család több évszázada foglalkozik szőlővel és borral, pincészetek valóságos birodalmát építették ki Olaszországban és az anyaországon kívül is. Toszkánán belül is több birtoktesten dolgoznak, a legtöbbjük Chianti Classico régión belül helyezkedik el, de van borászatuk többek között Montalcino-ban, Bolgheri-ben, és Toszkánán kívül is számos olasz régióban. Az azonban nem vitás, hogy a családhoz köthető leghíresebb borok a Tenuta Tignanello birtokon készülnek: a Tignanello és a Solaia. Az este is főként az itt palackba zárt, mára legendássá vált tételek jegyében telt, Stefano Carpaneto, a Tenuta Tignanello birtokigazgató és Leonardo Casini export manager vezetésével.
A Tenuta Tignanello birtok Chianti Classico szívében a Greve ls Pesa folyók völgyei által közrefogott lankás dombvidéken terül el, 320 hektáron, amelyből 130 hektáron terem szőlő. A legendás bor és a birtoktest nevét egyaránt a Tignanello nevű dűlőről kapta, amelynek neve pedig talán az etruszk istenség Tinia nevéből ered. A márgás, mészkőben és palában gazdag talaj, a meleg nappalok és hűvös éjszakák közötti hőingadozás együtt ideális feltételeket biztosítanak a szőlőnek. A talaj felső rétege az ún. alberese, amely mészkőben gazdag tömör kődarabokból áll, alatta jó vízmegtartó képességű agyagot találunk. Sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, valamint egy kevés - Vinsanto készítéshez felhasznált - malvasia, trebbiano terem itt, továbbá olajfákat is találunk mitegy 37 hektáron. A birtok múltja 1346-ig követhető vissza, mindig nemesi családok birtokolták, az Antinorikhoz a 19. század közepén került.
A Tignanello első évjárata az 1971-es volt, amelyet 1974-ben hoztak forgalomba. Elődje az 1970-es Chianti Classico Riserva Vigneto Tignanello forradalmi újításként az addigi hagyományokhoz képest alacsonyabb százalékban tartalmazott fehér szőlőket. A francia borász, Émile Peynaud tanácsára Piero Antinori a Tignanello esetében már teljesen mellőzte a fehérszőlőket, helyettük a sangiovese mellé cabernet sauvignon-t és cabernet franc-t házasított. A Tignanello az utóbbi évjáratokban a 80% sangiovese mellett 15% cabernet sauvignon-t és 5% cabernet franc-t tartalmaz, francia és magyar tölgyfahordókban érlelődik. A címkét Niccoló Antinori (Piero édesapja) aláírása, a család címere és Silvio Coppola stilizált napkorongja díszíti.
A Solaia nevét egy 350-400 méter magasan fekvő, 20 hektáros parcelláról kapta, amely a Tignanello dűlőn belül a legtöbb napsütésben részesül. A fajták arányát tekintve ez a bor lényegében a Tignanello fordítottja. Az 1978-ban készült első évjárat még 80% cabernet sauvignon-t és 20% cabernet franc-t tartalmazott, majd az 1980-as évek elején 20% sangiovese-t házasítottak a két cabernet mellé. Az évek során kialakult a recept: 75% cabernet sauvignon adja a gerincet, mellette általában 20% sangiovese és 5% cabernet franc alkotja a házasítás kisebb hányadát. A Solaia 18 hónapig érlelődik új francia hordókban, a borászat tapasztalatai szerint a magyar tölgyfa a sangiovese-nél jól működik, a bordeaux-i fajtáknál viszont a francia fa vált be. A Solaia akkor emelkedett mai ikonikus státuszába (és árkategóriájába), amikor James Suckling 2000 év végén a Wine Spectator Év Borának választotta az 1997-es kiadást, aminek köszönhetően az akkor a pincénél lényegében már kifutott bor ára azonnal a tízszeresére növekedett.
A birtoktesten szüretelt termésből készül egy harmadik bor, a Marchese Antinori Tenuta Tignanello Chianti Classico Riserva is, amelyhez 2011 óta nem használnak máshonnan származó szőlőt. A sangiovese a házasítás 90%-át teszi ki, ezt egészítik ki bordeaux-i fajták (esetenként merlot is). A bor francia és magyar barrique hordókban érlelődik 12 hónapig, majd palackban pihen egy újabb évet.
Több évjárat vörösborait kóstoltuk tehát. 2020 többnyire kiegyensúlyozott évjárat, a tenyészidőszak meleg volt, majd ősszel jött az eső, a borok könnyen megközelíthetőek és jól érlelhetőek. 2019 hűvös, esős év, karcsúbb, de lendületesebb borok születtek. 2018 nem volt könnyű évjárat, a 2017-es fagyok hatása és a tavaszi esőzés kicsit rányomta bélyegét, de a nyár száraz és forró volt. 2016 és 2015 egyaránt remek évjárat, 2016 hűvösebb, 2015 naposabb és melegebb volt, előbbi vibráló, elegáns, utóbbi inkább koncentrált, gazdag, erőteljes borokat adott.
Nem könnyű rangsorolni az egyébként remek Tignanello sort: a meleg évjáratból származó boroknak az aromakészletét, a hűvösebb évek borainak a szerkezetét szerettem jobban. (Az idén tavasszal kóstolt 2013-as viszont - az emlékek alapján - mindegyiket veri.)
Antinori Villa Antinori Toscana Bianco 2022
Pinot bianco (pinot blanc), pinot grigio (pinot gris), trebbiano és riesling házasítása. Friss illatában florális jegyek és fehér húsú gyümölcsök, zöldalma fordulnak meg. Hűvös, lendületes a korty, feszes savakkal, friss körte, őszibarack, citrusok, zöldalma ízével, frissítő fanyarsággal. 5p+
Antinori Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2020
Fiatalos, fejlődő illatában érett meggy, pici édesfűszer, majd izgalmas virágos jegyek is megjelennek, végül csepp balzsamecet és érett erdei gyümölcsök is. Szájban még picikét zárkózott, a két Chianti közül ez teltebb, a tannin határozottabb, kissé szárít. Tartalmas, közepesnél teltebb anyag, érett meggy, édes piros gyümölcsök, diszkrét fűszeresség adják az aromákat. 6p+
Antinori Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2019
Az illat hűvösebb karakterű, fejlettebb és visszafogottabb a 2020-as után, kevesebb az érett gyümölcs és fűszer, finom virágos aromák kal. A 2020-asnál könnyedebb, lendületesebb, a sav élénkebb, a tannin bársonyosabb, a korty feszesebb és gördülékenyebb. A visszafogott gyümölcsös jegyek mellett aszalt paradicsom, balzsamecet és zöldfűszerek adják a díszítést. 6p+
Antinori Tignanello 2020
A két Chianti Classico után mélyebb illat fogad, érett meggy és erdei gyümölcsök, finom virágos és fűszeres aromák kíséretében. Telt, energikus bor, a széles sav és a markáns tannin határozott szerkezetet biztosít. A korty meleg érzetet kelt, tele érett meggyel és erdei gyümölccsel, diszkrét fűszerességgel és egy kevés étcsokoládéval. Még kicsit zárkózottnak tűnik a többi évjárat meltett, biztosan lesz komplexebb, de pályája elején jár még és komoly anyagnak ígérkezik. 8p-
Antinori Tignanello 2018
Az illat visszafogottabb intenzitású, nehezebben szálazható, picikét hűvösebb érzetű a 2020-as után. A gyümölcsösség inkább a piros gyümölcsök felé tolódik, némi balzsamecet is megjelenik mellettük. Valamivel karcsúbb, lazább szövésű is, mint a 2020-as kiadás, ugyanakkor kiegyensúlyozott és hosszú is, a szerkezet élmentesre csiszolódott. Érett meggy, enyhe fűszeres jegyek és egy kevés balzsamecet a fő díszítő jegyek. 7p+
Antinori Tignanello 2016
Izgalmas, összetett illata nem túl intenzív, de komplex, érett gyümölcsök, enyhe likőrös aroma, csokoládé, dohány, fűszerek és cseppnyi balzsamecet elegye. Kóstolva egységes és elegáns, csiszolt sav és bársonyos tannin keretezi, a szerkezet egységes, a bor egyensúlya is szép. Érett meggy, pici balzsamosság, finom fűszeresség jellemzi az ízvilágot. 8p
Antinori Tignanello 2015
Illata gyümölcsösebb, melegebb érzetű, élénkebb, mint a 2016-os kiadásé, érett gyümölcsöket, meggy- és málnalekvárt, finom fűszereket, és halványan dohányt idéz. A 2016-os után picivel szélesebb, melegebb karakterű, gömbölydedebb idomokkal, kerekebb savakkal és nagyobb testtel. Az aromatika is dúsabb, élénkebb: rengeteg érett gyümölcs, meggy, málna, erdei gyümölcsök, egy cseppnyi balzsamecet, fűszerek alkotnak intenzív, komplex keveréket. 8p
Antinori Solaia 2020
Intenzív, fejlődő illatát sötét bogyós gyümölcsök uralják: fekete ribizli, szeder, málna, az egzotikus aláfestést adó füstölő, szantál, keleti fűszer és virágos jegyek mellett. Tökéletesen beérett gyümölcsökről mesél, de túlérettségnek, lekvárosságnak nincs nyoma. Kóstolva koncentrált és kiegyensúlyozott, fiatal kora ellenére is élvezetes és elegáns. Sötét bogyós erdei gyümölcsök, fekete ribizli, szeder, áfonya, málna, finom édeskés, egzotikus fűszeresség, hűvös gyógynövényes aromák, pici kávé alkotják az ízprofilt. 8p