A Borrajongó

Akkor és most - Dog Point Vineyard Sauvignon Blanc 2017

2022. május 07. 08:40 - furmintfan

Ma is új-zélandi bor lesz a téma, de ezúttal a szigetország legfontosabb fajtája, a sauvignon blanc áll a rivaldafénybe. Május hatodikán van a sauvignon blanc világnapja és a napokban éppen én is kóstoltam egy sauvignon blanc-t, az egyik kedvenc marlborough-i pincétől. A Dog Point Vineyard boraival 2018-ban találkoztam először, amikor a Bortársaság szervezésében tartottak egy bemutatkozó kóstolót. A friss tételek mellett korábbi évjáratok boraiból is hoztak magukkal, amelyek szintén nagyon szépen szerepeltek. A legnagyobb meglepetést számomra az "alap" sauvignon blanc okozta, mert nem gondoltam volna, hogy egy 9 éves reduktív sauvignon blanc ilyen szépen érik a palackban. Az élmény által inspirálva én is félretettem egy palackot az akkor futó 2017-es évjáratból, hogy megnézzem, mit mutat most, nagyjából 5 évvel a szüret után.

dogpointvineyardsauvignonblanc2017.jpg

Dog Point Sauvignon Blanc 2017
A termés a Wairau-völgyben található 8 különböző parcelláról származik. Egész fürtös préselés és ülepítés után a must egy része (kb. 20%) saját élesztővel, a többi beoltva erjed, a bor 2-3 hónapot érik acéltartályban majd derítés nélkül kerül palackba. 

2022. május:
Bontás után most is van benne némi fülledtség, marad is egy enyhe tűzköves redukció, enyhe kőporossággal, petrolossággal együtt. A friss gyümölcsök helyét inkább grillezett paprika, sóban eltett citrom, pici fűszer és gyógynövény vette át. Ízképe is hasonló spektrumot fed le, de több a gyümölcs. Citrusok és almafélék is feltűnnek, a finisben diszkrét fűszerességgel lekísérve, nagyon halvány sós aláfestéssel. Finoman jelen van benne egyfajta - nehezen megfogható - enyhén krémes és megégett süteményszéles karakter is, ami szintén hozzátesz a komplexitáshoz. A savak még mindig feszesek, végig vibrálnak és fókuszban tartják a bort, még azt sem mondanám, hogy a kor nagyon lekerekítette az élüket, bár a korty magját egy kis krémesség is kibéleli. A lecsengés szép, tiszta és nagyon hosszú. A szerkezet most is fiatalos bort idéz, de a kezdődő érési aromák plusz rétegekkel és mélységgel gazdagítják a bort, miközben még a gyümölcsösség sem kopott ki. 7p

2018 október:
Fülledten nyit, érdemes kicsit pörgetni a pohárban. Szellőzéssel először citrusos jegyek jelentkeznek, citrom és lime formájában, majd egres és zöldfűszerek, idővel pedig némi fehér húsú gyümölcs, őszibarack is feltűnik. A korty feszes, lendületes, intenzív, de nem túl harsogó, jó egyensúlyt mutat, leginkább a citrusos vonalon mozog az ízvilág. Lédús citrusok, lime, kevés zöld kaliforniai paprika, halvány zöldes villanások, paradicsomlevél, zöldfűszerek színezik. Kellemes, elegáns kiwi sauvignon blanc, pont elkerüli azokat a sztereotípiákat, ami miatt a marlborough-i sauvignon blanc-okat nem mindenki szereti: ez a bor se nem túl zöld, se nem túláradóan trópusi gyümölcsös. 6p+

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1517825025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása