A Borrajongó

Marlborough a házban - Dog Point Vineyard a Bortársaság Borsuliban

2018. október 03. 06:00 - furmintfan

A Bortársaság Borsulijában időről időre "Borász a házban" jeligére borászokat is vendégül látnak a tematikus kóstolók mellett. Az érdeklődők egyrészt személyesen megismerkedhetnek a borásszal, első kézből származó információkat szerezhetnek a pincészetről és az aktuálisan forgalmazott borokon túl olyan meglepetés tételeket is kóstolhatnak, amelyeket még vagy már nem lehet leemelni a polcokról. Szóval, nagyon hasznos kis szeánszok ezek, főleg azok számára, akik nem nagyon jutnak el a borvidékekre. Külföldi borászok viszonylag ritkán érkeznek a Borsuliba, újvilági pince képviselőjét pedig valószínűleg most először láthattak vendégül a Bortársaság Parlament emeleti kóstolóhelyiségében. A Dog Point Vineyard képviseletében Matthew Sutherland, a pincészet export és kereskedelmi vezetője, egyben az egyik tulajdonos fia mutatta be a birtokot és a borokat, őt Murray Cook borász is elkísérte a kóstolóra.

dogpointbt01.jpg

A Dog Point Vineyard két család veterán új-zélandi borász család összefogásának eredménye. James Healy és Ivan Sutherland a Cloudy Bay-nél dolgoztak borászként, illetve szőlészeti vezetőként, majd a pincészet felvásárlása idején kiléptek a cégtől és feleségeikkel, Wendy Healy-vel és Margaret Sutherland-del 2004-ben megalapították a Dog Point Vineyard-ot, amelynek első saját bora a 2002-es év terméséből készült a Section 94 dűlőből (a 2002-es és 2003-as évjárat borait még a Cloudy Bay-nél készítették). Érdekesség, hogy 2009-ben a Cloudy Bay főborásza, Kevin Judd szintén kilépett a Cloudy Bay-től, hogy saját borászatára, a Greywacke-ra koncentráljon, amelynek borai szintén a Dog Point borászatában készülnek el. Matthew Sutherland szerint egyébként a kis borászatok sokat köszönhetnek a Cloudy Bay-hez hasonló nagybirtokoknak, hiszen ezek nyitották meg az utat a nemzetközi piacok és a világhírnév felé.

Szerencsére az újrakezdő tulajdonosoknak nem kellett a nulláról kezdeniük, hiszen a Sutherland házaspár 80 hektárral szőlővel rendelkezett (most kb. 235 hektárról szüretelnek, de a feldolgozott termés kb. 40%-a a Greywacke borokba kerül), amelynek termését addig főként a Cloudy Bay dolgozta fel. A borvidék legrégebbi ültetvényei közül több is a Dog Point birtokában van, közülük az első 1979-re datálódik. A Burgundia-rajongók által igazgatott borászatnál 2009-től átálltak az organikus szőlőművelésre, azóta a legtöbb területük már igazoltan organikus művelésmód alatt áll. A Dog Point-nál a marlborough-i fősodortól sok dologban eltérnek a módszerek. Az organikusan művelt szőlőben igyekeznek a biodiverzitásra helyezni a hangsúlyt, a termést kézzel szüretelik, a borok nagy része saját élesztővel erjed és sokáig - az alap sauvignon blanc kivételével - parafadugóval lezárt palackba kerültek, a borászatnál csak az utóbbi években álltak át teljesen a csavarzárra, bár ennek oka szimplán az volt, hogy a tulajdonosok saját bevallásuk szerint "ódivatúak".

A borászat logóján szereplő növény a káposztafa, maori nyelven "Ti Kouka", a név pedig a nyájakat őrző, de elvadult kutyák táborhelyéül szolgáló bozótosról ered. A pincénél sauvignon blanc (a "szokásos" acéltartályos és egy Section 94 névre hallgató francia hordós tétel), chardonnay és pinot noir kerül palackba, saját felhasználásra egyébként egy kevés pezsgőt is készítenek.

dogpointbt02.jpg

A pincészet négy borából az aktuális évjáratok mellett 1-1 régebbi évjáratot is megkóstoltunk. Mit mondjak, nagyon kiegyensúlyozott és izgalmas sor volt, a friss borok hozták az elvárt magas színvonalat, de ami még fontosabb és érdekesebb volt: érlelt borokkal Új-Zélandról eddig még alig volt dolgom. Most ízelítőt kaptam abból, hogy változhatnak, fejlődhetnek ezek a borok az évek múlásával.


Dog Point Sauvignon Blanc 2017
A termés a Wairau-völgyben található 8 különböző parcelláról származik. Egész fürtös préselés és ülepítés után a must egy része (kb. 20%) saját élesztővel, a többi beoltva erjed, a bor 2-3 hónapot érik acéltartályban majd derítés nélkül kerül palackba. A saját élesztős rész 2006-tól van jelen a borban és arányát fokozatosan növelték 5%-ról 20%-ra.
Fülledten nyit, érdemes kicsit pörgetni a pohárban. Szellőzéssel először citrusos jegyek jelentkeznek, citrom és lime formájában, majd egres és zöldfűszerek, idővel pedig némi fehér húsú gyümölcs, őszibarack is feltűnik. A korty feszes, lendületes, intenzív, de nem túl harsogó, jó egyensúlyt mutat, leginkább a citrusos vonalon mozog az ízvilág. Lédús citrusok, lime, kevés zöld kaliforniai paprika, halvány zöldes villanások, paradicsomlevél, zöldfűszerek színezik. Kellemes, elegáns kiwi sauvignon blanc, pont elkerüli azokat a sztereotípiákat, ami miatt a marlborough-i sauvignon blanc-okat nem mindenki szereti: ez a bor se nem túl zöld, se nem túláradóan trópusi gyümölcsös. 6p+ (5950 Ft - Bortársaság)

Dog Point Sauvignon Blanc 2009
Megjelenésre alig különbözik a 2017-es kiadástól, a színe nem árulkodik koráról. Érett, de nem öreg illat, összetett és mély, benne érett barackfélék és trópusi gyümölcsök, méz, citrusok, fehér húsú őszibarack és ananász. Érdekes, hogy minél tovább áll a pohárban, annál frissebb gyümölcsök bújnak elő, fiatalosabbá válik. Kóstolva kecses, elegáns, még frissebbnek tűnik, mint az illat alapján. Finoman krémes, de van egy kis zöld húzása is a kortynak, utóbbi azonban nem zavaró, inkább csak izgalomnövelő faktor és frissebbé teszi a bort. A savak még most is vibrálnak, az alkohol érzetre picit emelkedett, de bőven tolerálható mértékben. Citrusok, trópusi gyümölcsök, lime, pomelo, grillezett ananász, zöld villanások és cseppnyi méz a kortyban. Nagyon buja, komplex bor, a korából pedig éveket letagadhat. Ki gondolta volna, hogy egy reduktív alap marlborough-i sauvignon blanc ilyen szépen tud érni?! 7p+

Dog Point Section 94 2015
A borászat spontán, fahordóban erjesztett sauvignon blanc-ja a Cloudy Bay 1996-ban megszületett Te Koko-jának folytatása a saját pincénél, hiszen az alapítóknak annak a bornak a kitalálásában is nagy szerepük volt, de a stílus kicsit más. 1992-ben telepített, organikusan művelt ültetvényről érkezik az alapanyag, itt nincs ülepítés, a must spontán erjed 228 literes használt francia hordókban, majd a seprőn érik tovább, az almasavat nem bontják le (a Cloudy Bay Te Koko esetében részben igen), a seprőt nem vagy legfeljebb ritkán keverik fel.
Ez is fülledten nyit, falja a levegőt. Érett zöldséges jegyek keverednek fehér húsú gyümölcsök bukéjával, citrusok, spárga, trópusi gyümölcsök, ananász, gyömbér, keleti fűszerek, pici gyógynövény és cseppnyi méz kavalkádja jelenik meg az egyedi illatban. Elegáns, lendületes korty, visszafogottan finom fahatással, pici krémességgel. Citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldfűszerek, zöld kaliforniai paprika, spárga, pici édesfűszer adja az egyedi, összetett ízképet. Nem egy mindennapos sauvignon blanc, a fajta legtöbb rajongójának biztosan egy kicsit szokni kell, cserébe nem feltétlenül sauvignon-fanatikusoknak is bejöhet, nekem mindenesetre tetszett. 7p-

Dog Point Section 94 2007
Sötétebb színű, ránézésre is érett bor. Édes és zöldséges illatjegyek állnak össze egy egyedi, kissé fura eleggyé: vaníliakrém, grillezett zöldségek, padlizsán, cukorborsó, édes fehér húsú gyümölcsök a háttérben. Krémes, teltebb, puhább érzetű, mint a 2015-ös kiadás, a hordó is határozottabban érvényesül, ugyanakkor a savak itt is jól dolgoznak. Érett citrusok, édes fehér húsú gyümölcsök, bordó, padlizsán, grillezett zöldségek és édesfűszerek határozzák meg ízét is. Magában kevésbé jön be, a fajtából pont azok az érési jegyek jönnek belőle, amiket én kevésbé kedvelek, de étellel jól működhet, már egy olívaolajba mártott kenyérszelettel is így történt. 6p

Dog Point Chardonnay 2016
A chardonnay alapanyaga két klónról, 1981-es ültetvényről származik. Egész fürtös préselés, spontán erjedés és almasavbomlás francia hordókban (15% új), 18 hónap hordós érlelés, minimális szűrés, zéró derítés.
Nagyon kellemes, összetett illat, amelyben minden összetevő diszkréten, elegánsan jelenik meg, elegendő teret engedve a többi komponensnek: őszibarack, mandarin, keleti fűszerek, gyömbér, fehér virágok, mézeskalács, leheletnyi füst. Gördülékeny, kiegyensúlyozott korty jellemzi, túlzásoktól mentes, minden a helyén van benne, a hordó szépen teret enged a gyümölcsöknek, csak a háttérben fűszerez. Fehér húsú gyümölcsök, őszibarack, édes citrusok, mandarin, grapefruit, leheletnyi trópusi gyümölcs, pici édesfűszer. Cizellált, precíz, elegáns chardonnay, nagyon tetszett. 7p

Dog Point Chardonnay 2011
Finom érettség szövi át az illatot, méz, vanília, édesfűszerek, süteményes jegyek, érett gyümölcsök, halvány zöld villanások, leheletnyi füst. Széles, enyhén krémes textúrájába némi cseresség és egy halvány zöldes, rusztikus vonal hoz némi izgalmat, utóbbinak teljesen olyan hatása van, mintha egy kis sauvignon blanc is került volna bele. Érett citrusok, fehér húsú gyümölcsök, zöldalma, grapefruit, vanília, kis édesfűszer határozza meg ízét. Szép munka, bár nehezen tudtam eldönteni, hogy az a halvány zöldes jelleg nekem disszonánsnak hat-e benne, vagy pont ez teszi izgalmasabbá. 6p+

dogpointbt03.jpg

Dog Point Pinot Noir 2016
Több ültetvény és több (főleg francia, mellettük német és svájci) klón termése, a legidősebb ültetvényeket 1983-ban telepítették. A kézzel szüretelt fürtöket lehűtik, majd válogatás után nyílt acélkádakban, saját élesztővel, csömöszölés nélkül indul az erjedés, 15%-ban egész fürtökkel. A bor 18 hónapig érik francia hordókban (40% új), majd szűrés és derítés nélkül kerül palackba.
Virágok, édesfűszerek, sok piros bogyós gyümölcs, málna, cseresznye, szeder, karácsonyi fűszerek vezetik az illatot. Szájban karcsú, elegáns, légies, inkább zizegő savaira, mintsem a kevés tanninra építkezik. Sok piros bogyós gyümölcs - szamóca, málna, cseresznye - és gazdag fűszeresség teszi vonzóvá. Kicsit talán még fiatal, simulhat még egy keveset a palackban, de már most nagyon tetszett. 7p

Dog Point Pinot Noir 2010
Érett piros bogyós gyümölcsök, paradicsomlekvár, szárított zöldfűszerek, halvány likőrösség színezi az illatot. Burgundi pohárból sokkal több fűszert ad ki, ezzel együtt talán egy pici illó is feltűnik. A korty húsos, tartalmas, meleg hangulatot áraszt, puha tapintású, picikét emelkedett alkohollal. Áfonya- és szederdzsem, érett erdei gyümölcsök, meggy, pici szárított zöldfűszer és avaros jelleg díszíti. Szépen, izgalmasan érő pinot, amelyben még bőven van élet. 7p-

 

A borok hamarosan elérhetőek lesznek a Bortársaság kínálatában.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4314266241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása