A Borrajongó

Stílusteremtők külön utakon - Cloudy Bay, Dog Point, Greywacke sauvignon blanc-ok 2021-ből

2023. szeptember 29. 06:00 - furmintfan

Az új-zélandi borok nemzetközi sikertörténetének éllovasa és úttörője a marlborough-i sauvignon blanc volt, amely az 1980-as évektől rohamléptekkel hódította meg a világot. A diadalmenet élére az akkor még frissen alapított Cloudy Bay pincészet állt, amelynek sauvignon blanc-ját több neves borszakértő is piedesztálra emelte, innentől pedig nem volt megállás, Új-Zélandon sorra alakultak a pincék, Marlborough pedig a sauvignon blanc új hazája lett.
A híres Cloudy Bay háza táján az elmúlt évtizedek során sok minden megváltozott, a nemzetközi hírnév megalapozói már nem dolgoznak a pincénél, de legtöbben továbbra is az új-zélandi borok sikerén dolgoznak. Lássuk, hogy alakult a történet legfontosabb szereplőinek sorsa és mit mutatnak a borok ma.

marlboroughsauvignonblanctrio2021_1.jpg

Az ausztrál David Hohnen 1970-ben alapította a nyugat-ausztráliai Cape Mentelle  borászatot, amely az 1980-as évek közepére már nemzetközi hírnévnek is örvendett. David Hohnen 1983-ban kóstolt először marlborough-i sauvignon blanc-t és lenyűgözte a bor intenzitása. Felismerve a kínálkozó lehetőséget, Hohnen az elsők között vetette meg a lábát Marlborough-ban, amikor 1985-ben megalapította a Cloudy Bay-t. A pincészet nevét egy közeli öbölről kapta, melyet Cook kapitány nevezett el 1770-ben, új-zélandi körútja során.
Kevin Judd Angliában született, majd Ausztráliában nőtt fel és tanult borászatot. 1983-ban költözött Új-Zélandra, ahol a Selaks Wine borászaként dolgozott, majd 1985-ben főborászként csatlakozott a Cloudy Bay-hez. James Healy és Ivan Sutherland borászként, illetve szőlészeti vezetőként dolgoztak a Cloudy Bay-nél hosszú időn keresztül. A csapat komoly nemzetközi sikereket ért el, a Cloudy Bay pedig az egyik legismertebb újvilági borászat lett.
Az 1990-es években a Veuve Clicquot Ponsardin pezsgőház bevásárolta magát a cégbe, majd 2003-ban David Hohnen a teljes tulajdonrészét eladta a Veuve Clicquot-nak, így a Cloudy Bay az LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton konszern tulajdonába került, amely még 1987-ben vásárolta fel a Veuve Clicquot-t.
James Healy és Ivan Sutherland a Cloudy Bay eladása idején kiléptek a cégtől és feleségeikkel, Wendy Healy-vel és Margaret Sutherland-del 2004-ben létrehozták a Dog Point Vineyard-ot, amelynek első saját bora a 2002-es év terméséből készült a Section 94 dűlőből. A Sutherland házaspár 80 hektárral szőlővel rendelkezett az alapításkor, amelynek termését addig főként a Cloudy Bay dolgozta fel, így volt mire építkezni. A borvidék legrégebbi ültetvényei közül több is a Dog Point birtokában van, közülük az első 1979-re datálódik. A borászat logóján szereplő növény a káposztafa, maori nyelven "Ti Kouka", a név pedig a nyájakat őrző, de elvadult kutyák táborhelyéül szolgáló bozótosról ered.
2009-ben Kevin Judd is elhagyta a Cloudy Bay-t, hogy saját borászatára, a Greywacke-ra koncentráljon, amely Új-Zéland leggyakoribb kőzetéről kapta a nevét. A jó kapcsolat a korábbi munkatársakkal nem szakadt meg, hiszen a Greywacke borok a Dog Point feldolgozójában készülnek el. A Dog Point most kb. 240 hektárról szüretel szőlőt, de a feldolgozott termés egy része a Greywacke borokba kerül. (Kevin Judd mellesleg remek fotós is).
James Healy, feleségével, Wendy-vel, lányával Sophie-val és vejével Mark McGill-lel időközben egy új projektbe is belevágott Nelson-ban, ez az ABEL Wine, amely - egyelőre - egyetlen szőlőfajtára, a chardonnay-ra és emellett ciderkészítésre fókuszál.
A Cloudy Bay története sem állt meg, az alapítók távozásával. 2014-ben Central Otago-ban is vásároltak szőlőterületeket és egy új feldolgozót, így most Új-Zéland két leghíresebb borvidékén is dolgoznak. Jelenleg Yang Shen birtokigazgató és Jim White technikai igazgató, főborász vezeti a Cloudy Bay-t, amely jelenleg is az LVMH birodalom része.

A három borászat hasonlóan letisztult szortimenttel dolgozik és a borkészítési technológiák is a közös múltban gyökereznek.
A sauvignon blanc-ra mindhárom borászat nagy figyelmet fordít és két különböző stílusú bor is készül a fajtából. Az alap sauvignon blanc egy része mindhárom pincészetnél spontán erjed (a Cloudy Bay-nél és a Greywacke-nél francia hordóban), ezzel fokozva a bor komplexitását.
A másik sauvignon blanc origója a Cloudy Bay Te Koko. James Healy és Kevin Judd spontán, használt francia barrique hordókban erjesztette a sauvignon blanc-t és lebontotta az almasavat, a marlborough-i fősodortól teljesen eltérő stílusú bort eredményezve. Kézenfekvő volt, hogy mindketten továbbvigyék ezt a stílust saját borászataikban is, így a spontán, hordóban erjesztett sauvignon blanc mind a Greywacke (Wild Sauvignon), mind a Dog Point Vineyard  (Section 94) állandó szortimentjében helyett kapott.
A chardonnay és a pinot noir is megtalálható mindhárom pincészet választékában, a Cloudy Bay-nél egy palackos erjesztésű pezsgő és egy Central Otago-ban készített másik pinot noir, a Greywacke-nél riesling, pinot gris és megfelelő évjáratban egy botrytises édes bor teszi teljessé a képet, a Dog Point csak négyféle bort készít.

A Cloudy Bay néhány bora régóta kapható Magyarországon, pár éve a Dog Point teljes szortimentje is elérhető, a közelmúltban pedig a Greywacke legfontosabb borai is megjelentek. Mindhárom pincészettől vettem korábban egy-egy 2021-es sauvignon blanc-t, ezeket kóstoltam meg egymás mellett.

cloudybaysauvignonblanc2021_1.jpgCloudy Bay Sauvignon Blanc 2021 Marlborough
Nyílt, közepes intenzitású illata citrusokkal, citromfűvel nyit, majd fehér húsú őszibarack következik, azután fokozatosan előretörnek a sárga húsú és trópusi gyümölcsök: ananász, mangó, nektarin. Kóstolva intenzív és dinamikus, a korty végén egészen minimális cseresség is felsejlik, de összességében véve kellemes textúra és gazdag ízvilág jellemzi. Az élénk savak mellett pici maradékcukor is érezhető, a három bor közül valószínűleg ebben a legmagasabb a sav és a cukor is, de megvalósul az egyensúly. Citrusok, őszibarack, mangó, pici maracuja, citromfű, leheletnyi vanília, minimális sósság alkotja az ízképet, az intenzitás kiegyensúlyozott, a lecsengés hosszú. A három bor közül ez a legpopulárisabb, legdirektebb, de még bőven a közhelyességen innen. 7p

dogpointvineyardsauvignonblanc2021_1.jpgDog Point Vineyard Sauvignon Blanc 2021 Marlborough
A pince fehérboraira jellemző tűzköves redukcióval nyit az illat és ez a jegy végig meg is marad a háttérben. Hűvös karakterű, nem harsogó sauvignon blanc, citrusokat, zöldalmát, egrest, fehér húsú őszibarackot, sós tengeri szellőt idéz. Feszes savain a tömör korty magjában megbúvó minimális krémes érzet és picike maradékcukor enyhít, de így is fókuszált, lendületes, és van benne egy még kellemesnek mondható rusztikusság is. Hűvösebb érzetű és szikárabb, mint a másik két bor, trópusi gyümölcsöket nem nagyon találunk az ízprofilban. Citrusok, zöldalma, egres, fehér és zöld őszibarack, grapefruit és enyhe sósság a fő díszítőjegyek. 7p

greywackesauvignonblanc2021_1.jpgGreywacke Sauvignon Blanc 2021 Marlborough
Moderált intenzitású, aránylag melegebb érzetet keltő illat fogad. Először inkább mérsékelt égövi gyümölcsöket idéz (alma, körte, őszibarack, pici bodza és érett egres), majd trópusi gyümölcsök is csatlakoznak, leginkább ananász, mézdinnye, mangó formájában, egy kis citromhéjjal. Kifejezetten elegáns és finom szövésű bor, a savak pont ideális élénkséget biztosítanak, ugyanakkor rendkívül csiszoltak, simák. A hordó kicsit kerekít a boron, hozzáad a finom textúrához és diszkréten fűszerez. A selymes kortyot édes citrusok, az illatban megismert fehér húsú gyümölcsök és diszkréten megjelenő trópusi gyümölcsök töltik meg, ráadásképpen pici vanília és vajas keksz is megjelenik a háttérben. A három bor közül ez a legelegánsabb, legfinomabb, leginkább európai stílus felé hajló bor. 7p+

(Mindhárom borászatnál évjárat váltás volt, jelenleg a 2022-es sauvignon blanc-ok vannak a polcokon.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr4718220799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása