A Borrajongó

A király új ruhája - Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2022

2023. július 31. 06:00 - furmintfan

A Cloudy Bay valószínűleg Új-Zéland leghíresebb borbirtoka, a Cloudy Bay Sauvignon Blanc pedig Új-Zéland és Marlborough borvidék leghíresebb bora (a sztoriról és az utóéletről hamarosan egy másik cikkben lesz szó). A szigetország mára világszerte ismertté vált borairól és a Cloudy Bay Sauvignon Blanc volt az új-zélandi borok úttörője a világhír felé. Az 1985-ös első évjárat óta a dizájn gyakorlatilag - apró igazításokat leszámítva - változatlan maradt, a ködből kiemelkedő hegycsúcsok képe összeforrt a márkával. A Cloudy Bay Sauvignon Blanc  aktuális, 2022-es évjáratával mutatkozott be a pincészete borainak új arculata, amely továbbviszi és egyben megújítja a közel negyven éves dizájn hagyományos elemeit. A hegycsúcsok immár a címke sziluettjében és a smaragdzöld palack dombornyomott mintáján is megjelennek, az üveg nyakán pedig az első évjáratnak is emléket állítanak. A csavarzár is megújult, a kupak tetejét ugyanúgy a névadó öbölben előforduló delfin alakja díszíti.

cloudybaysauvignonblanc2022_1.jpg
A külső tehát megújult, de tükröződik-e ugyanez a palack tartalmában is? Az utóbbi években - ahogy én látom - a sauvignon blanc óhazája és új otthonája kölcsönösen hatást gyakoroltak egymásra. Sok "kiwi" bornál igyekezten visszavenni a harsány zöldes vagy trópusi jegyekből, picikét lejjebb tekerni az intenzitás potméterét, legalábbis az "arcba mászó" tartományból és valamivel diszkrétebb aromákkal és finomabb savakkal operáló példányok kerültek ki az utóbbi évjáratokból. Természetesen ez távolról sem igaz minden új-zélandi borra és még azok sem tagadhatják le eredetüket. Ezzel együtt a franciák (és mások) közül sokan merítettek az új-zélandi receptből, és a korábbiaknál "újvilágiasabb", ha úgy tetszik, populárisabb tételekkel rukkoltak elő. A fenti példa szerintem a Cloudy Bay esetében is megáll, kíváncsi voltam, hogy a 2022-es tétel folytatja-e a megkezdett utat?

cloudybaysauvignonblanc2022_2.jpg
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2022
Áradó, intenzív illat fogad: lime, citrom, csalán, vágott fű, maracuja, némi virág, másnap inkább őszibarack lép fel a citrusok és a növényi jegyek mögé. Kóstolva lendületes és erőteljes, az élénk savak mellé késhegynyi maradékcukrot is kapunk, a korty feszes, jól kitöltött és lédús. Különféle citrusok játsszák a főszólamot, hozzájuk sárga húsú őszibarack, mangó, maracuja, kevéske fekete ribizli, halvány sósság társul. Nehéz belekötni, de az utóbbi néhány évjárat a kicsivel mértéktartóbb, hűvösebb karakterével hozzám közelebb állt, a 2022-es a klasszikusabb, harsányabb új-zélandi vonal felé húz. Ráadásul az eddig sem éppen olcsó bor még drágább lett. 7p- (11000-16000 Ft - iDrinks, Veritas, Bortársaság)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr8218180575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása