A Borrajongó

Dűlőpárok IV. - Figula Sáfrán és Sóskút Olaszrizling 2019

2022. április 11. 06:00 - furmintfan

A mai dűlőpár a Balaton északi partjáról érkezett, a Figula család pincéjéből. Ha a Tokaji borvidéken kívül valahol nagy hangsúlyt fektetnek még Magyarországon az egyes dűlők közötti különbségre, és ezt külön lepalackozott tételekben is megjelenítik, az a Balatonfüred-csopaki borvidék. A Csopaki Kódex tagjai is kiemelten kezelik a dűlős borokat, de más pincészeteknél is gyakran találkozni dűlőszelektált borokkal - többnyire olaszrizlingekkel. Figuláék nem csatlakoztak a Csopaki Kódexhez, de az egyes termőhelyek kutatása és bemutatása náluk is évek óta fókuszpontban van, a kedvező évjáratokban akár komplett dűlős borválogatásokat is forgalomba hoznak.
A blog hasábjain többször foglalkoztunk dűlős Figula borokról (1., 2., 3., 4., 5., 6.), nem maradhattak ki a dűlőpárokkal foglalkozó sorozatból sem. A 2019-es évjárat megkönnyítette a dolgomat, mivel ebből az évből két dűlős olaszrizlinggel találkoztam, így válogatni sem kellett.

figulaolaszrizling2019.jpg

Egy pár évvel ezelőtt ifj. Figula Mihály által tartott dűlős olaszrizling kóstolón elhangzottak szerint az egyes termőhelyek egyedi karakterének kidomborítása érdekében a borkészítésnél teljesen azonos módszert választottak, feltételezem, ez továbbra is érvényes. Az olaszrizlingek hűtött tartályban kezdik meg az erjedést saját élesztőkkel, majd amikor a cukortartalom 40-50 g/l környékén jár, a finomseprővel együtt átkerülnek 10 hektoliteres ászokhordókba, ahol az erjedés lezajlását követően még 8 hónapig érlelődnek. Természetesen az ültetvények kora és a tőketerhelés nem teljesen azonos, továbbá a dűlők elhelyezkedése, klimatikus adottságai miatt a szüreti időpont sem lehetett az.


Sáfránykert
A Csopak és Paloznak határán elterülő Sáfránykert vagy Sáfránkert közel fekszik a Balatonhoz, amelynek hőkiegyenlítő hatását is élvezi, ezért egy rendkívül megbízhatóan termő dűlő. A talaj vas-oxidban gazdag permi homokkő. A tó közelsége miatt azonban magas a páratartalom, a botrytis is gyakran elkapja a termést. A tőkék életkora átlagosan kb. 50 év.

figula_86.jpgFigula Sáfrán Olaszrizling 2019
Érett sárga húsú gyümölcsök, némi egzotikus hangulat, enyhe botrytis alakítják az illatot, nem olyan letaglózó és kevésbé túlérett karakterű, mint a 2018-as, de így is áradó és izgalmas. Karcsúbb is, az alkohol is alacsonyabb, mint az elődjénél, így elegánsabb az összhatás. A test azért még így is közepesnél nagyobb, a korty telt, tartalmas, finoman tüzes, de a savak jól megtartják. Összetett, gazdag ízvilággal kényeztet: ananász, sárgabarack, keleti fűszerek, szőlő, pici keleti fűszer és enyhe sósság. 7p-


Sóskút
A balatonszőlősi dűlő a tótól távolabb, a Tótvázsony felé vezető út oldalán, közvetlenül egy mészkőbánya alatt helyezkedik el. 40-50 éves tőkékről érkezik a termés. A triász korból eredő mészkő és kötött agyag jellemzi, de termőréteg jóformán nincs, csak köveket találni itt. A szőlőn és a mandulán kívül más növény nem is terem ezen a nagyon köves területen. A dűlő déli részén fekvő szőlőkben botrytis is előfordulhat.

figula_87.jpgFigula Sóskút Olaszrizling 2019
A Sáfránhoz képest visszafogottabb az illat, érett alma, pici déligyümölcs, virágok, szőlő, őszibarack, zöldfűszerek elegyednek benne. A két bor közül ez érezhetően könnyedebb, a Sáfrán mellett szinte szikárnak hat, remek savak vezetik, az alkohol moderált. A Sáfránnal összehasonlítva a karcsúbb testhez kicsit hűvösebb hangulatú aromatika párosul: fehér húsú gyümölcsök, gyógynövények, zöldfűszerek, egy kevés mandula és enyhe sósság. 6p+

A 2018-as évjáratban a Sáfránykertből származó, egyébként brutálisan gazdag bor erényeire vetett némi árnyékot a magas alkohol és a határozott botrytises karakter kettőse. 2019-ből egy elegánsabb bort sikerült kihozni, ahol a komplexitás mellé jobb arányokat kapunk. A Sóskút mindkét évjáratból egy szép egyensúlyt mutató, összetett, de nem túláradó bort adott, talán a 2018-as élményben kicsit többet adott. 2018 után fordult a kocka, 2019-ből nálam a Sáfrán nyert.


A dűlőkről a leírásokat és a két (a Sáfránykert esetében nem feltétlenül a szóban forgó dűlőt ábrázoló) légi fotót a pince honlapjáról gyűjtöttem.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr5717787002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása