A Borrajongó

Dűlőpárok XVII. - Figula Sóskút és Száka Olaszrizling 2022

2024. október 04. 06:00 - furmintfan

A dűlőpáros sorozat idén Csipkerózsika álmát aludta, de most év végén legalább néhány rész erejéig visszatér. Figula borokat kóstoltam megint egymás mellett, a 2019-es, majd 2020-as évjáratból is szerepelt tőlük két-két olaszrizling a sorozatban. Most két évet ugrottam előre, a 2022-es évjáratra, és a Sóskút mellé ezúttal a Száka dűlő bora került.

figulasoskutszakaolaszrizling2022.jpg

Sóskút
A balatonszőlősi dűlő a tótól távolabb, a Tótvázsony felé vezető út oldalán, közvetlenül egy mészkőbánya alatt helyezkedik el. 40-50 éves tőkékről érkezik a termés. A triász korból eredő mészkő és kötött agyag jellemzi, de termőréteg jóformán nincs, csak köveket találni itt. A szőlőn és a mandulán kívül más növény nem is terem ezen a nagyon köves területen. A dűlő déli részén fekvő szőlőkben botrytis is előfordulhat.
Figula Sóskút Olaszrizling 2022
Az illata meglehetősen tompa (aggódtam, hogy esetleg valamiféle dugóhiba, de szájban ennek semmi nyoma), minimális fehér húsú gyümölcs és fűszer sejlik fel. A kerek, jól kitöltött kortyot széles sav támogatja és enyhe cseresség is kíséri, kicsit koncentráltabb rusztikusabb benyomást kelt ez a bor, mint a Száka. Érett sárga húsú gyümölcsök, alma, barackfélék, érett egres és egy kis trópusi hangulat jellemzi az ízvilágot, kicsit belecsíp a botrytis is, a finisben egy kis mandulás kesernye érezhető, a lecsengés közepesnél hosszabb. A kettő közül szerintem ez a komolyabb bor, de az illat miatt végül kicsit lejjebb húztam a pontszámot. 6p

Száka
A Száka szintén Balatonszőlősön található, Balatonfüredről Balaonszőlős felé haladva ez az első dűlő. Figuláéknak itt egy fiatal ültetvényük van, olaszrizling, sauvignon blanc és zenit terem itt. A talaj felső rétege is gazdag különféle ásványokban, amely párosulva az aprófürtű olaszrizling klón töménységével kifejezetten komplex bort eredményez.
Figula Száka Olaszrizling 2022
Az illat mértéktartó, de kellemes, fehér húsú őszibarackot, almát idéz, némi fehér virággal és akácmézzel a háttérben. A két bor közül ez a karcsúbb, lazább, egyszerűbb felépítésű, de szép az egyensúlya. A kerek kortyot aránylag lágy savak támogatják, a textúra finom, élmentes, így könnyen siklik a korty. Fehér húsú  gyümölcsök, őszibarack, alma uralják az ízképet, halványan minimális egres, édesfűszer és mandula tűnik még fel, a lecsengés közepes hosszúságú. 6p

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr1518496390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása