A Borrajongó

Terroir-faggatás Figula módra - 2018-as dűlős olaszrizlingek

2021. december 21. 06:00 - furmintfan

A dűlőfaggatás nem csak Tokaj és a furmint/hárslevelű együttállás mentén dübörög kishazánkban, a Balatonfüred-csopaki borvidéken az olaszrizling prizmáján keresztül próbálja több borász is megjeleníteni az egyes termőhelyek közötti különbségeket. A Csopaki Kódex tagjai szigorú szabályozást alkottak meg a minél letisztultabb megközelítés érdekében, míg mások megkötésektől mentesen szabadabb stílusban alkotnak, így náluk belefér a késői szüreti időpont, a magasabb alkohol, a maradékcukor, a botrytis jelenléte is. A magam részéről nagyon tisztelem a Csopaki Kódex tagjainak elhivatottságát és az előírásaik szerint megalkotott borok között is mindig találok szép tételeket, de ha valaki megkérdezné, ki készíti  a legszebb olaszrizlingeket a borvidéken - vagy akár az egész országban -, minden bizonnyal a Kódex berkein kívül működő ifj. Figula Mihályra tenném a voksomat.
A Figula Pincészetnél évek óta készülnek dűlős olaszrizlingek, volt már szó olyan eseményről is a blogon, ahol a 2015-ös évjárat dűlős borait kóstoltuk a borásszal. Kézenfekvőnek tűnt ezt megismételni, így rszabi társaságában a 2018-as évjárat négy borát pakoltuk egymás mellé.

figuladulosolaszrizlingek2018.jpg

Figula Száka Olaszrizling 2018
A balatonszőlősi Száka dűlő fiatal (10 éves) tőkéiről készült ez az olaszrizling. A triászból származó mészkő kötött agyaggal keveredik, melyen vastag termőréteg található. Az ültetvény szinte egy kis szigetet képez, körülötte ugyanis nincs szőlő.
Vonzó illat szőlővel, trópusi gyümölcsökkel, licsivel, érett őszibarackkal, kevés fűszerrel. A sor legkarcsúbb testű bora, az alkohol is itt a legalacsonyabb, a közepes testet finom sav és leheletnyi cseresség támogatja meg. Zamatos, de kevésbé buja, mint a sor utolsó két tagja, érett fehér húsú gyümölcsök, enyhe trópusi érintés, szőlő, alma, ananász, némi édesfűszer és édeskés mandula színezi. 6p
rszabi: 6p-

Figula Sóskút Olaszrizling 2018
Szintén a triászból eredő mészkő és kötött agyag jellemzi, de termőréteg jóformán nincs, csak köveket találni itt. A balatonszőlősi dűlőn átlag 40 éves tőkékről érkezik a termés.
Sajnos dugós, amennyit ki lehet belőle hámozni, testesebb, koncentráltabb mint a Száka, de nem esik túlzásokba. A 2018-as már mindenhol kifutott, így ezt a bort utólag sem sikerült megkóstolni. A korábbi élmények és jegyzeket alapján lehet, hogy a négyesfogat legjobb borát veszítettük el a TCA miatt.

Figula Lőcze Olaszrizling 2018
A Sáfránykert magasabban fekvő szomszédja, annak folytatása csopaki irányba. Kötöttebb, márgás, meszes talajú, vékonyabb termőréteggel. Átlagosan 40 éves tőkékről jött a bor alapanyaga.
Töményebb, érettebb karakterű illat: sárga húsú és trópusi gyümölcsök, méz, sós fuvallatok, egy kevés aromás lámpaolaj. Testes, tüzes, masszív bor, kicsit lágyabb savakkal dolgozik, az alkohol emelkedett, a textúra enyhén olajos-krémes. Kóstolva visszatérnek a sárga húsú és trópusi gyümölcsös, enyhén mézes és sós jegyek, valószínűleg jutott ebbe is egy kevés botrytis. A korty még ezzel együtt is száraz érzetű, a végén egy kis kesernyével. 6p+
rszabi: 6p

Figula Sáfránkert Olaszrizling 2018
A Csopak és Paloznak határán elterülő Sáfrán(y)kert permi homokköves talajú, megbízhatóan termő dűlő, a Balaton közelsége miatt azonban a botrytis is gyakran elkapja a termést. A tőkék kora átlagosan 40 év.
Hasonló karakter, mint a Lőcze, de még feljebb tekerték a potmétereket minden szempontból. Az illat már-már késői szüretes, a sárga húsú és trópusi gyümölcsös vonalat szőlőlekvár, egy kevés pörkölt mag és enyhén szúrós érzet kíséri, érezhető a botrytis is. Ízben hasonló vonalon mozog, enyhén édeskés, a végén egy kis barackmagos kesernyével. Extrém módon telt és vastag, a sav meglepő módon egészen jól megtámasztja a nagy testet, az alkohol végig melegít és édességet is ad a bornak, a végén már egyenesen fűt (15,5%) és némi kesernyével vet árnyékot a gyümölcsökre. 6p
rszabi: 5p


Néhány bort kóstoltunk már korábban is a sorból, köztük az itt dugóhiba miatt kieső Sóskút 2018-at is, az alábbiakban összegyűjtöttem ezeket a jegyzeteket is.

2020 áprilisában az "első karanténkorszakban" ungert a Sáfránkerttel barátkozott:

Színre ugyan kifejezetten világos, de a pohárban szemrevételezhető sűrűsége már előzetesen elárulja, hogy szó sem lesz nyári könnyedségről és erővel támadó savakról.
Illatában kandírozott citrusfélék, trópusi gyümölcsök, ananász tűnik fel, mögöttük árnyaltabb édesfűszeresség jelenik meg, ami akár hordóból is származhat. A korty tömény, sűrű és intenzíven gyümölcsös, textúrája krémes, íze pedig a visszafogottabb savak ellenére is kiegyensúlyozott és hosszú. A magasabb, majd' tizenhat térfogatszázaléknyi szesz éppen csak a végén lóg ki, de akkor sem túlzottan zavaróan.
Több savval bizonyára szebb és dinamikusabb lenne, de így is nagy élmény. Eltenni szerintem nem érdemes, most van fogyasztásra készen, az aktuális 6 pont ugyanis azt gondolom, hogy rövidesen csökkenésnek indulhat.


A pincénél 2020 júliusában tett látogatás alkalmával az alábbi bejegyzések születtek:

Figula Sóskút Olaszrizling 2018
Gazdag illat: gyógynövények, érett szőlő, méz, vadvirágok, gomba, némi trópusi gyümölcs, pici botrytis. A korty gazdag, telt, de nem nehézkes, érezhető benne egy pici maradékcukor és botrytis. A két kóstolt dűlős olaszrizling közül ez tűnt koncentráltabbnak és testesebbnek, de hedonista jellege mellett is arányos marad. Érett gyümölcsök, pici trópusias beütés, ananász, érett szőlő, méz, zöldfűszerek, halvány sós-vasas érzet. 7p (furmintfan)
Ez az a stílus, amiért a pince olaszrizlingjeit szeretem: izmos, vaskos, kifejező, sok tekintetben talán túlzásoktól sem mentes anyag. Fülledt gyógynövényesség, érezhető botritis és trópusi gyümölcsök jellemzik. A korty koncentrált, szinte hömpölyög, mégsem lusta egyáltalán. Hosszú, tiszta utóízzel búcsúzik. Nagyon szép olaszrizling, 7 pont. (ungert)

Figula Száka Olaszrizling 2018
Trópusi gyümölcsök, érett szőlő, gomba, gyógynövények, halvány sósság, talán egy fokkal kevésbé buja a Sóskút után. Szikárabb, valamivel keskenyebb és szárazabb érzetű, remek savakkal. Érett fehér húsú gyümölcsök, körte, alma, szőlő, sós-köves jegyek színezik. 6p+ (furmintfan)
A Sóskút mellett kóstolva ez tűnt vékonyabbnak, noha aromakészletét és szerkezetét tekintve is hasonló borról van szó. Tömör, sűrű és szálazható, de talán kevésbé koncentrált anyag. Szerettem ezt is, erős 6 pont. (ungert)


Ungert kóstolta a 2018-as Sóskút Olaszrizlinget idén tavasszal is, akkor ezt írta róla:

A negyvenéves tőkék terméséből nyert must spontán erjedt, majd fél éven keresztül érett tízhektós hordókban. A végeredmény pedig egyszerre lett sűrű és lendületes, tömény és sokszínű. Az illat éteri tisztaságú, melyet nem a citrusok, hanem szuperérett trópusi gyümölcsök uralnak, némi édesfűszerrel kiegészülve.
A korty nem savcentrikus, de gazdagsága ellenére mégis van benne annyi dinamika, hogy érzetre egy pillanatig sem válik farnehézzé. Csupa-csupa gyümölcs és hedonizmus az elejétől a végéig, amit a viszonylag alacsony, tizenhárom és fél térfogatszázaléknyi szesz sem borít meg.
Szép bor, és nem csak a fajta átlagos hazai teljesítményével mérve az. Módfelett szerettem, fel sem merült, hogy 7 pontnál kevesebbet kapjon.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://borrajongo.blog.hu/api/trackback/id/tr9816780888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2021.12.22. 15:31:34

Ezeket mi is elég sokat kóstolgattuk az egyik barátommal és a feleségével, otthon is, meg Figuláék teraszán is. Szerintem nemcsak az olaszrizlingek, hanem általában a magyar fehérborok közül is kiemelkednek, az ár/érték arány az olcsóbb daraboknál (Száka, Sóskút, Sáfrán) kiváló.
A 2018-as évjáratból általában a Sóskutat szerettük legjobban. A Száka picit hígabb, a Sáfrán túl édes/túl lusta, a Lőczének pedig a sok botrytistől van egy picit öregedő hangulata.
Az újabb évjáratban az ízlésünk szerint fordult a kocka, a Sáfrán változatlanul töményebb, de kevesebb benne a cukor és jóval markánsabb a sav, felülmúlja a Sóskutat. A másik kettőből még nem találkoztam 2019-es kiadással.

furmintfan · http://borrajongo.blog.hu/ 2021.12.22. 16:09:36

@Hepci: Igen, a 2019-es évjáratból nekem is az a 2 van, valamikor megkóstolom azokat is párban. Úgy látom a pince honlapján, hogy 2020-ból lett megint több dűlős olaszrizling, lehet, hogy 2019-ben csak ez a kettő készült.
süti beállítások módosítása